Začetek junija je bil po večini evrope sončen in topel, celo vroč. Foto: EPA
Začetek junija je bil po večini evrope sončen in topel, celo vroč. Foto: EPA
Muhasta narava nam je v zadnjih dneh 'priskrbela' močno deževje, v Švici pa se je sneženje dan pred koledarskim astronomskim poletja spustilo do 1500 metrov nadmorske višine. Foto: EPA

Dan bo tako najdaljši v letu in noč, ki jo imenujemo tudi kresna noč, najkrajša. Poletje se bo končalo z jesenskim enakonočjem, ki bo letos 23. septembra ob 5.09.

Sonce, ki bo sredi dneva doseglo navidezno najvišjo točko nad obzorjem, je danes vzšlo ob 4.59, zašlo pa bo ob 20.57. Odslej se bodo dnevi krajšali, noči pa daljšale.

Odprta vrata observatorija na Golovcu
V Astronomsko-geofizikalnem observatoriju na ljubljanskem Golovcu bodo danes med 10. in 13. uro ter med 22. in 24. uro vrata odprli za obiskovalce. Ti si bodo lahko ogledali observatorij, opremo in astronomsko knjižnico ter spoznali delovanje teleskopa, zvečer pa bodo lahko s teleskopi tudi opazovali nebo. Dneve odprtih vrat sicer v observatoriju pripravijo ob menjavi vseh letnih časov.

Ko začne sončna svetloba pojemati
Po izročilu poganov, ki so častili junaka Kresnika, se kresna noč praznuje kot eden največjih ognjenih praznikov, ki nakazuje začetek obdobja, ko začne sončna svetloba pojemati. Katoličani pa bodo v povezavi s tem dogodkom v četrtek praznovali praznik sv. Janeza Krstnika.

Glede na poletni solsticij je postavljen tudi zgodovinski spomenik Stonehenge na jugovzhodu Velike Britanije, vhod vanj namreč gleda proti sončnemu vzhodu na dan poletnega sončnega obrata.

Poletni in zimski solsticij sta na severni in južni zemeljski polobli obrnjena. Na južni polobli bo tako danes ob zimskem solsticiju najkrajši dan v letu, s katerim se začenja zima.