Novi danski televizijski šov buri javnost. Foto: YouTube
Novi danski televizijski šov buri javnost. Foto: YouTube
Blachman
Dekleta v njem stopijo pred moška "sodnika", ki ocenjujeta njeno telo. Foto: YouTube
Avstralski top model
Kritika ženskega telesa na televiziji je že ustaljen pojav. Foto: EPA

To je kratek povzetek vsebine danskega televizijskega šova Blachman.

"Ko smo že mislili, da je težko najti bolj neprijetne načine za poniževanje žensk na televiziji, je prišel Blachman," so ostri kritiki danskega šova. In tu se kritike šele začnejo. Voditelj novega razvpitega šova Thomas Blachman, ki je tudi sodnik v danski različici šova X-Factor, pravi, da vsebina ni sporna.

"Celotna ideja oddaje je, da pustimo moškim besedo o golem ženskem telesu, medtem ko ženska stoji pred njimi. Žensko telo hrepeni po besedah. Besedah moških," je dejal Blachman za britanski Daily Mail.

Po poročanju časopisa Sun se z njim strinja tudi producentka televizije DR2, ki predvaja omenjeni šov, Sofia Fromberg. "Imamo oddajo, ki razkriva, kaj si moški mislijo o ženskem telesu. Odkrito, kaj je narobe s tem?" se retorično sprašuje producentka.

Prošnje za ukinitev oddaje
Danska javnost je ogorčena. Blogerka Lotte Hansen je po poročanju Copenhagen Voice prosila DR2, da prenehajo predvajati televizijski šov, češ da je "ogaben" in "žaljiv".

Blachman ostaja gluh in odporen proti kritikam. "Nehvaležnost je edina stvar, ki lahko stre nekaj genijev v tej državi. Ne pozabite, dajem vam nekaj, česar niste nikoli prej videli. Ne grizite rok, ki vas hranijo," je dejal voditelj v pogovoru za Voice.

Kritika ženskega telesa na televiziji
Danci so tako naredili še korak dlje (ali kot pravijo nekateri predaleč) z objektivizacijo in kritiko ženskih teles na televiziji. To je sicer že ustaljena praksa čez lužo, kar so "zakrivili" resničnostni šovi, kot je Ameriški top model.

Raziskave so pokazale, da je lahko tovrsten način televizijskega jezika škodljiv za ženske gledalke. Študija iz leta 2005 je razkrila, da so gledalke bolj zaskrbljene nad svojim telesom, potem ko iščejo kritiko telesa na televiziji. Medtem ko je študija iz leta 2004 pokazala, da so mlada dekleta hitro podvržena k ponotranjenju idealov lepote, ki jih vidijo v medijih.