Priljubljenost domačih živali v Tajvanu narašča. Na fotografiji prizor s pasjega sejma leta 2017. Foto: EPA
Priljubljenost domačih živali v Tajvanu narašča. Na fotografiji prizor s pasjega sejma leta 2017. Foto: EPA

Tajvan ima eno izmed najnižjih stopenj rodnosti na svetu. Med vzroki so visoki življenjski stroški, nedostopnost vrtcev in drugih institucij otroškega varstva ter tradicionalna pričakovanja glede spola. Hitro staranje prebivalstva tudi ogroža nekoč cvetoče gospodarstvo, poroča Guardian.

Na drugi strani so med Tajvanci vsebolj priljubljeni hišni ljubljenčki. Številni mladi pari naj bi se namesto za otroka odločili za žival. Že leta 2020 so statistiki ugotovili, da je število hišnih ljubljenčkov preseglo število otrok, mlajših od 15 let.

Terry Gov, ki je v predsedniško tekmo kot neodvisni kandidat vstopil prejšnji teden, je našel rešitev. "Rodite otroka in pustil vam bom, da vzgojite še enega hišnega ljubljenčka. Mačko ali psa. Rodite dva otroka in lahko posvojite dva ljubljenčka," je dejal. Tajvanci sicer ne potrebujejo vladnega dovoljenja za lastništvo živali.

Terry Gou se v predsedniško tekmo podaja kot neodvisni kandidat. Foto: Reuters
Terry Gou se v predsedniško tekmo podaja kot neodvisni kandidat. Foto: Reuters

Predsedniški kandidat se je za idejo ogrel med obiskom lokalnega zavetišča. "Če v prihodnosti ne bo rodnosti, kdo bo skrbel za naše kosmate prijatelje? Ti dve zadevi sem združil. Ne morete pričakovati, da bo ena oseba predlagala popolno politiko za vsako malenkost. Dodajanje in seštevanje ljubezni, to je moj cilj," je dejal v zavetišču. Več vladnih uradnikov in skupin za pravice živali je kritiziralo njegov predlog.

Ustanovitelj Foxconna v predsedniško tekmo

Terry Gov je sicer znan kot ustanovitelj tehnološkega podjetja Foxconn, ki med drugim proizvaja tehnologijo za Apple. V kampanji poleg višanja rodnosti obljublja tudi boljše odnose s celinsko Kitajsko, ki Tajvan dojema kot del svojega ozemlja, ter rast tajvanskega gospodarstva. V soboto je izstopil iz upravnega odbora Foxconna.

Predsednica Caj Ingven bo januarja končala svoj drugi mandat na čelu Tajvana. Vladajoča Demokratična napredna stranka je za svojega kandidata nominirala podpredsednika Laja Čingteja, ki trenutno v anketah uživa dvotretjinsko podporo. Na strani opozicije bosta kandidirala strankarska kandidata Hov Jovih in Ko Vendže. Neodvisni kandidat Terry Gov mora za sodelovanje v tekmi do novembra zbrati 290.000 podpisov podpore.