V New Yorku so odkrili zakladnico zgodnjih posnetkov Boba Dylana. Foto: EPA
V New Yorku so odkrili zakladnico zgodnjih posnetkov Boba Dylana. Foto: EPA

Acetatni posnetki - gre za 149 zgodnjih posnetkov Boba Dylana, med njimi so neizdane različice pesmi s treh njegovih albumov iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja - so bili uporabljeni med snemanjem in miksanjem albumov, našli pa so jih v isti stavbi, v kateri je imel Dylan nekoč studio, je zapisal časnik The Wall Street Journal.

Acetati, ki so krhkejši od komercialnih posnetkov in niso bili namenjeni večkratnemu predvajanju, so bili posredovani med Dylanom in njegovim producentom Bobom Johnstonom, ko sta ustvarjala končno podobo albumov Nashville Skyline, Self Portrait in New Morning, je ocenil glasbeni zgodovinar Jeff Gold, ki so mu dodelili nalogo, da preveri pristnost posnetkov. Dylan je albume ustvarjal v Nashvillu, vendar je v tem obdobju prebival v New Yorku.

"Kaj takega še ni bilo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Gold in dodal, da je kakovost zvoka neverjetno visoka. Po njegovih besedah so to eni prvih posnetkov, ki so bili odrezani neposredno z izvirnega traku.

Gold, ki je zbirko kupil, jih namerava večino obdržati, nekaj pa jih bo prodal na spletu. Najredkejše posnetke ocenjuje na 7.000 dolarjev (dobrih 5.000 evrov). Posnetke je sicer pretvoril v visokokakovostne digitalne formate in jih tudi fotografiral.