Topel kosmat objem, v katerem se je znašla tudi Tansy - najprej kot dojenčica, nato še kot odrasla ženska. Foto: EPA
Topel kosmat objem, v katerem se je znašla tudi Tansy - najprej kot dojenčica, nato še kot odrasla ženska. Foto: EPA

Pred več kot 20 leti je Damian Aspinall prvič dovolil gorilama Djalti in Bims, za kateri je skrbel v svojem parku za divje živali Howletts v Kentu, da se igrata z njegovo najstarejšo hčerko Tansy, ko pa je za to izvedela angleška javnost, se je burno odzvala in očetu očitala neodgovorno ravnanje. A Tansy je med gorilami odraščala srečna.

"S sestrico Clary sva se z Djalto in Bims pogosto igrali zunaj na trati, včasih sva odšli tudi v kletko k ostalim gorilam. Vse sem jih imela rada, toda ti dve sta mi bili najbolj pri srcu," se spominja danes 25-letno dekle, ki je svoji kosmati prijateljici nazadnje videla, ko so ju pripravili na transport za v Gabon, kjer so ju nameravali izpustiti v divjino. To je bilo leta 2002.

Našla, kar sta iskala
12 let pozneje pa sta se Damian in Tansy odločila, da bosta odpotovala v Afriko in poskušala znova najti gorili, ki sta se njuni družini tako usedli v srce. S čolnom sta preiskovala osrčje džungle in upala, da bosta našla to, kar sta iskala.

In izza dreves sta ju res radovedno opazovala dva zgubana črna obraza, nato pa je sledilo veselo srečanje. H gorilama je najprej pristopil Damian, saj ga je skrbelo, da ju po vseh teh letih živali ne bosta prepoznali ali pa ju je življenje v divjini spremenilo in ne preneseta več človeške bližine. A strahovi so bili odveč, saj sta se gorili svojega nekdanjega skrbnika močno razveselili.

Nato pa je prišla na vrsto še Tansy. "Ne samo, da sta me prepoznali, ampak sta na obrazu dobili tako nežen izraz, da sem se v trenutku počutila popolnoma varno. Z očetom sta se na trenutke igrali grobo in divje, z mano pa sta bili resnično nežni," je novinarjem povedala Tansy, ki je po več kot desetletju nazadnje spet pristala v mogočnem objemu, po katerem je hrepenela več kot desetletje, tokrat pa so ga britanski mediji pospremnili z velikim odobravanjem.