Koze so lahko prav prisrčna bitja, če živijo v primernem okolju. Foto: epa
Koze so lahko prav prisrčna bitja, če živijo v primernem okolju. Foto: epa
Kipi umetnika Josepha Beuysa naj bi bili Nemkin glavni navdih pri ustvarjanju. Foto: epa

Koze so v hiši povzročile pravo razdejanje in za seboj puščale neznosen smrad. Ženska je živela v najeti hiši v mestu Saarburg, njeni "hišni ljubljenčki" pa so opravljali potrebo kar v hiši, zato je bilo v njej njihovih izločkov do višine kolen.

Sodnik, ki je izdal odločbo za izselitev, je pojasnil, da ženska ni redno plačevala najemnine, poleg tega pa je dopustila življenje v tako nemogočih okoliščinah, da hiša ni več primerna za življenje in jo bodo verjetno morali porušiti.

Zaradi koz je postalo življenje nemogoče tudi v okolici hiše, saj so se pogosto zadrževale tudi na vrtu in oddajale obupen smrad. Vsi predmeti v hiši pa so povsem prežvečeni in uničeni.

Hišo bo treba porušiti
Iz sodišča so še sporočili, da so bili ob vstopu v nenavadno bivališče povsem šokirani, saj sta jih pričakala popoln nered in pravo razdejanje.

Nemka, ki se je izselitvi na vso moč upirala, je sicer neodvisna umetnica v zgodnjih štiridesetih letih. Trdila je, da je imelo njeno življenje s kozami umetniški namen: z njihovo pomočjo naj bi namreč ustvarila "družbene skulpture", za katere naj bi jo navdahnil nemški kipar Joseph Beuys.