18-letna Portoričanka, ki je postala Miss Universe, si želi nastopati v ameriških in latinskoameriških filmih. Foto: EPA
18-letna Portoričanka, ki je postala Miss Universe, si želi nastopati v ameriških in latinskoameriških filmih. Foto: EPA
Kurara Čibana
Japonka je prepričala tako s svojo lepoto kot s samurajskim mečem. Foto: EPA
Nataša Pinoza
22-letnica se ni uvrstila v finale izbora za Miss Universe. Foto: EPA
Donald in Melanija Trump
Donald Trump, ki je poročen s Sevničanko Melanijo, je solastnik licence za organizacijo tekmovanja Miss Universe, kar ne preseneča, saj je znan po tem, da ima rad lepa dekleta. Foto: EPA

Prva spremljevalka je postala Japonka Kurara Čibana, druga pa Lauriane Gillieron iz Švice.

Med prvimi petimi sta bili še Paragvajčanka Lourdes Arevalos in Američanka Tara Conner.

Tekmovalke, ki so se predstavile v uvodni točki, so nosile slikovite obleke s perjem, bleščicami, krznom in velikanske naglavne okraske. Japonka, ki je dobila nagrado za najboljši kostum, pa je nosila celo samurajski meč.

Za najbolj fotogenično je bila z glasovanjem po medmrežju izbrana mis Filipinov Lia Andrea Ramos. 86 tekmovalk je med seboj izbralo mis simpatičnosti, Ganko Angelo Asare. Med tekmovanjem sta nastopila operni pevec Vittorio Grigolo in latinski pevec Chelo.

Nataše ni bilo med finalistkami
Kmalu po začetku tekmovanja so prebrali imena 20 finalistk, za katere se je tekmovanje nato začelo znova. Finalistke so bile izbrane prejšnji teden med uvodnim tekmovanjem v kopalkah, večernih oblekah in po intervjujih s sodniki, vendar so bile razglašene šele na finalnem večeru, da bi se tako lahko televizijskemu občinstvu predstavile vse tekmovalke. Finalistke so se najprej pokazale v kopalkah. Ko se je število finalistk zmanjšalo na deset, so se preostale tekmovalke, med katerimi ni bilo Slovenke Nataše Pinoza, ob glasbi Grigola predstavile še v večernih oblekah.

Mis bo zastopala dobordelne ustanove
Zmagovalka bo naslednje leto potovala po svetu v imenu dobrodelnih ustanov in sponzorjev tekmovanja. Lanska zmnagovalka, Kanadčanka Natalie Glebova, je svojo naslednico na koncu dveurnega televizijskega prenosa okronala z okoli 250.000 dolarjev vredno diamantno in biserno krono.

"Moje leto, ki sem ga preživela kot Miss Universe, mi je pomenilo več, kot lahko izrazim," je ob predaji krone povedala Glebova, ki je svoje leto kot mis začela s potovanjem v Južno Afriko, kjer je javno napravila test za HIV. "V imenu različnih organizacij za boj proti HIV-u/aidsu sem potovala po vsem svetu in promovirala izobraževanje, raziskave in zakonodajo in od tega odnesla občlutek, da sem res pustila svoj pečat."

Že 55. vsakoletno tekmovanje, ki je potekalo v Shrine Auditoriumu in ga je po televiziji prenašala televizijska hiša NBC, sta vodila Nancy O'Dell, voditeljica oddaje Access Hollywood, in pevec ter igralec Carlos Ponce.

Med sodniki so bili igralec James Lesure iz serije Las Vegas, ustvarjalec razočaranih gospodinj Marc Cherry, igralka Bridgette Wilson Sampras, letošnji zmagovalec Vajenca Sean Yazbeck, nekdanji igralec ameriškega nogometa Emmitt Smith, televizijska voditeljica Maria Celeste Arraras, manekenka Claudia Jordan, modni fotograf Patrick McMullan in Miss Universe leta 2003 Amelia Vega.

Lepotno tekmovanje je nazadnje potekalo v ZDA leta 1998, ko je bilo V Honoluluju na Havajih.

Nova Miss Universe omedlela
Manj kot eno uro po osvojitvi naslova je nova mis že naletela na prve težave. Na novinarski konferenci je Mendoza namreč omedlela in so jo morali odnesti v zakulisje. Še nekaj minut pred tem je vsa žareča pozirala fotografom. Po besedah organizatorja tekmovanja je z njo zdaj vse v redu in je omedlela zaradi vročine in težke obleke, ki jo je nosila. Da si je 18-letnica že opomogla, je potrdil tudi solastnik licence za tekmovanje Donald Trump.