Foto:
Foto:
Wall Street

Potem ko je tečaj Mercatorja v torek postavil rekordno vrednost, je zdaj že tisoč SIT nižji, prometa pa je bilo le za 34 milijonov SIT. Nekaj več živahnosti je bilo pri trgovanju s Krko in Petrolom.

Krkine delnice so se pocenile za 0,6 odstotka (80.265 SIT), Petrolove pa za četrt odstotka (63.080 SIT). Od najprometnejših delnic se je le Gorenje podražilo. Njegov enotni tečaj je višji za pol odstotka in znaša 6.300 SIT, kar je rahla tolažba za padce v prejšnjih tednih. Za skoraj odstotek je padla cena Luke Koper (8.130 SIT).

Na prostem trgu je bilo neupoštevajoč svežnje in aplikacije še največ prometa (20 milijonov SIT) z delniškim idom Triglav, katerega vrednost je ostala 3.720 SIT. Le holdingi so se podražili, med njimi še najbolj Maksima, ki se je podražila za dva odstotka, na 1.048 SIT. Ob takem vzdušju so se celo obveznice Slovenske odškodninske družbe po sredinem rekordu pocenile za tretjino odstotka, kar je za obveznice kar precej.

Slovenski borzni indeks (4.779 točk) se je znižal za 0,4 odstotka, indeks PIX (4.370 točk) za 0,3 odstotka in indeks IPT (3.989 točk) za 0,2 odstotka. Prometa je bilo malo - v uradni kotaciji na primer v rednem trgovanju komaj za več kot 200 milijonov SIT.

Dow le ostal nad psihološko mejo
Na Wall Streetu je bila sreda negativna, Dow Jones (-0,7 odstotka) pa se je komaj obdržal nad 10.000 točkami. Tehnološki Nasdaq se je le malenkost znižal.

Tokijski Nikkei je danes izgubil skoraj odstotek in pol in padel na 11.034 točk. Tudi evropsko dopoldne je bilo obarvano rdeče. FrankfurtskI DAX 30 (3.940 točk) je izgubil odstotek.

V Londonu so v zadnjih dneh poleg nafte v središču pozornosti tudi namigi iz Angleške centralne banke, da obrestne mere še niso dosegle vrha.

Za nekaj dobre volje je poskrbela finska Nokia, ki ji je v tretjem četrtletju uspelo ustaviti trend padanja tržnega deleža med mobilnimi telefoni in je s poslovnimi rezultati presegla pričakovanja.

Nafta je po torkovem predahu spet krenila strmo navzgor. Vzrok za nov porast (v ZDA nad 54 dolarjev za sod) je splošna stavka v Nigeriji in nizke svetovne zaloge pred kurilno sezono.

Znižale so se cene železa, aluminija in jekla, saj naj bi se Kitajska resno lotila ukrepov za ustavitev prehitre gospodarske rasti.