Mia verjame, da je treba ne glede na ceno slediti svojim sanjam. Foto: Neca Falk
Mia verjame, da je treba ne glede na ceno slediti svojim sanjam. Foto: Neca Falk
Mia Žnidarič
Mia v studiu. Foto: Osebni arhiv/Neca Falk

Če nekomu nisi všeč tu, lahko ta pokliče nekoga tam in prav kmalu se krog zoži. Takrat je treba verjeti v svoje poslanstvo in v to, da se lepe glasbe ne da uničiti.

Mia o težki poti do uspeha.
Mia Žnidarič  in Steve Klink
Steva Klinka, svojega moža, je spoznala, ko je bila stara dvaintrideset let. Prvi plod njunega sodelovanja je bil album Hold My Hand. Foto: Osebni arhiv/Neca Falk
Mia Žnidarič
Mia s svojim žametnim glasom in doživeto interpreatcijo velja za eno izmed najboljših slovenskih džezovskih pevk. Foto: Osebni arhiv/Neca Falk

9. oktobra bo na police prišel 12. album prvega slovenskega džezovskega glasu, ki je plod sodelovanja s Tadejem Tomšičem in Mijinim možem Stevom Klinkom ter Big Bandom RTV Slovenija. Na plošči Love you Madly je trinajst skladb, med njimi nekatere tudi v angleščini. Naslednika albuma Nevidni orkester iz leta 2008 napoveduje ljubezenski singel Ti veš (poslušate ga lahko spodaj), za katerega je besedilo napisal Feri Lainšček.

"Težko je bilo izbrati singel, ker sem vseh trinajst pesmi odpela z vsem srcem in znanjem, ki sem ga nabirala vsa ta leta. Mislim, da sem se odločila za dobro sporočilno pesem za romantične duše. In, če se bo kakšen par spet poljubil kot prvič, bom srečna," je povedala Mia, ki nam je v pogovoru zaupala še več o novem albumu in slovenski džezovski sceni.


Oktobra na police prihaja vaš 12. album, ki ga napoveduje singel Ti veš. Je ves album ljubezensko obarvan tako kot to skladba?
Hm, ja. V bistvu se vse vrti okoli ljubezni - ves čas, celo življenje, družina, prijatelji, znanci in neznanci, naši partnerji … Vsi hrepenimo in želimo biti ljubljeni in povezani z nekom. Pisatelj in pesnik Feri Lainšček pa je sploh mojster rim, ki poboža še tako na zunaj neobčutljivo dušo.
Z albumom Nevidni orkester pred dvema letoma ste se po ameriškem tradicionalnem folku vrnili k džezovski glasbi. Tudi zadnji album ostaja zvest džezu?
Tokrat me spremlja najboljši big band na svetu! To so sanje vsake pevke, ki ima rada džez. Ko te obkrožijo instrumentalisti in se zgodi pesem, vse izgine. Ni več tega sveta, zdi se, kot da vsi skupaj lebdimo na glasbenem oblačku, in ni pomembno ne to, kako smo oblečeni, ne to, koliko smo stari, niti kaj je bilo in kaj še bo! Ko zaigrajo in zapojem, je preprosto pomembna samo zgodba, ki jo piše pesem, in ta se prikrade iz vseh pljuč in prstov! Silovito, nežno, hudomušno, igrivo, božajoče in kdaj celo žalostno ... Glasbeniki pihamo čustva iz svojih spoznanj.
Veljate za prvi džezovski glas v Sloveniji. Čeprav džez velja za zvrst ožje ciljne skupine, ste v 90. letih kljub bolj priljubljenim zvrstem na sceni osvojili občinstvo in džez, tako rekoč, ponesli med množico. Je skrivnost uspeha v vaši izvirni interpretaciji in človeški toplini, ki jo oddajate?
Joj, hvala za kompliment! Mislim, da je pri nas kar nekaj odličnih džezovskih interpretk, ki pa žal ne vztrajajo, kar popolnoma razumem. Je zelo težko, ne samo pri nas, ampak tudi v tujini. Tudi sama se poleg klasičnega džeza ves čas spogledujem s šansonom in ameriškim folkom. Joni Mitchell je težko spregledati, tako je dobra. Poskušam ostati zvesta svojemu glasbenemu okusu, pa če je še tako hudo.

Džez se očitno da približati ljudem, na radiih pa kljub temu ni predvajan tako pogosto. Zakaj?
To je pa bolj vprašanje za radijske urednike. Vse je odvisno od njihovega glasbenega okusa. Pogrešam, zelo pogrešam glasbenega urednika na Radiu Slovenija Andreja Leniča, velikega ljubitelja džeza. Njegove oddaje so bile mojstrovine. Žal je upokojen. Zame prekmalu. Sladokusec.

Bolj znana džezovska pevka poleg vas je morda le še Kristina Oberžan. Je dobrih pevk džeza v Sloveniji res tako malo ali še težje pridejo iz anonimnosti kot preostale?
Da, Kristina sledi svojim sanjam in ima zelo dober okus. To takoj slišim. Zelo dobro pa glede na svoje izkušnje vem, da je težko, ker je Slovenija tako majhna. Če nekomu nisi všeč tu, lahko ta pokliče nekoga tam in prav kmalu se krog zoži. Takrat je treba verjeti v svoje poslanstvo in v to, da se lepe glasbe ne da uničiti.

Vaše vzornice so med drugimi Dinah Washington, Elle Fitzgerald in Nancy Wilson. Si jih še vedno radi zavrtite doma in ob kakšnih priložnostih?
Da, skoraj vsak dan! In še mnogo drugih glasbenikov. Samo dve vrsti glasbe sta: dobra in slaba.

Za konec pa še to: znano je, da ste velika ljubiteljica živali. Koliko kosmatincev imate zdaj doma?
Imam muce Nutelo, Frutabelo, Parkeljca in Pepija Popra ter psičko Žužo. To so moji škratje.

Spodaj lahko poslušate singel Ti veš, v fotogaleriji pa si lahko ogledate še nekaj fotografij.

Če nekomu nisi všeč tu, lahko ta pokliče nekoga tam in prav kmalu se krog zoži. Takrat je treba verjeti v svoje poslanstvo in v to, da se lepe glasbe ne da uničiti.

Mia o težki poti do uspeha.