Nasmeh ji ni usahnil niti za trenutek. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Nasmeh ji ni usahnil niti za trenutek. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Pirotehnika pred vhodom
Ni ga čez ogenj, ki Gospodarsko razstavišče spremeni v dostojno lokacijo ... Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Barbra Drnač
Z Dinersovo kartico je podrsala tudi Barbra Drnač. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Urška Hrovat s spremljevalcem
Med povabljenimi je bila tudi Urška Hrovat. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Joe Rain s spremljevalko
Nepogrešljivi člen Dinersove zabave bogatašov in estradnikov je bil tudi lastnik modne agencije, Joe Rain. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Maja Kljun in Tara Reid
Taro je pripeljala slovenska manekenka Maja Kljun (dvojnica Paris Hilton), ki je Tarina dobra prijateljica. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Tara Reid
Tara se je obiska Slovenije zelo veselila. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Modna revija z Naomi
Naomi je priložnost izkoristila za dobrodelnost - na dražbi je prodala stekleničko svojega parfuma. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Nejevolja fotografov v ogradi se je stopnjevala iz minute v minuto. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Tomaž Lovše in Naomi
Dinersov Tomaž Lovše se je ob Naomi kar topil. Foto: RTV SLO/K. Sajovic

Vsaj če gledamo s stališča nesrečnih predstavnikov sedme sile, ki že dolgo niso bili deležni takšne nepozornosti in brezbrižnega, celo ponižujočega ravnanja organizatorjev. Seveda je govor o črni Dinersovi zabavi, ki se je v ponedeljek zvečer odvijala na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, na katero so z mamljivo ponudbo privabili na desetine slovenskih in tudi tujih novinarjev.



Obstali pred vhodom
Čisto zares je prišla. Čeprav mnogi niso verjeli, da bo. In čeprav se je drži sloves težavne, celo nasilne dive, je Slovence presenetila z dobro voljo, sproščenostjo in humorjem. Vsi so bili navdušeni. Vsi, razen novinarjev. Ti s(m)o postali slabe volje že pred za ob 19. uro napovedanim prihodom gostov, saj smo obstali tako rekoč ob robu Dunajske ceste, pred zaprto železno ograjo Gospodarskega razstavišča. Varnostnik je jeznim, zmedenim in premraženim novinarjem ponudil odgovor v stilu "Nič ne sprašujte, nič ne vem, vi kar stojte." Ko so se železna vrata naposled le pomaknila vstran - kot kašen Sezam, odpri se - smo mislili, da je more za en večer le konec.

Kaj pa fotografiranje?
A v resnici se je takrat šele dobro začela. Čez nekaj metrov smo namreč v mrzlem vetru obstali pred novo zaporo, ki je slišala na ime "akreditiranje". Dekleta za pultom so zamudo še podaljšala, ko so šele na licu mesta ime vsakega novinarja napisala na kartico, namesto da bi te že pripravljene čakale na dvig. Nato so nas zadržali na nekakšni verandi s pogledom na drugo verando, s katere so le izbrani povabljenci korakali v dvorano. Seveda nihče od odgovornih ni pomislil na to, da bi nam omogočil frontalen posnetek gostov, saj so nam na verandi pogled zastirale popolnoma neuporabne hostese, na rdeči preprogi pa je usmerjevalna ograja poskrbela, da smo bili novinarji v ogradi videti kot avstralske ovce pred striženjem.

Več kot le osvetlitev bakel
Tako nam v resnici ni preostalo drugega, kot da le nemočno opazujemo goste, ki smo jih sem ter tja uzrli nekje med goro kodrov svetlolase hostese in suknjičem temnolase. Ravno dovolj, da smo opazili, da obstaja protokol tudi pri lastnikih črne kartice – se pravi od Boga (bančnega računa?) izbranih posameznikov, ki so morali pred vstopom potegniti svojo kartico skozi nekakšno napravo za odčitavanje, da je vse skupaj spominjalo na žigosanje pred ''šihtom''. Ko smo opazovali ta fenomen, so organizatorji poskrbeli, da nas ni zeblo. In sicer so v intervalih kurili nastavek za balone na vroč zrak, ki so nato izstrelili plamen nekaj metrov v zrak in malodane oplazili milijonsko opremo čakajočih fotografov. Fancy, ni kaj.

Tekmovanje v ogradah
Ko so nas le spustili v halo in smo mislili, da smo odrešeni muk, smo pristali ... v novi ogradi! Daleč, daleč pred nami se je raztezal pogled na manekenke v minikrilcih, poslovneže in politike ter slovenske estradnike od a do ž. Nekje vmes med to maso ljudi je bil tudi oder. Seveda dovolj daleč, da so do spodobnih posnetkov prišli le paparaci z metrskim zoomom. Hiter pogled okoli sebe je zadostoval, da sem si ustvarila svoje mnenje – Naomi bodo sprejeli v skladišču, ki misli, da je lahko slovenski Kodak Theatre, če postavi ozadje za fotografiranje. Ozadje, ki je služilo le uradnemu fotografu, vsi ostali pa smo se trudili, da se naše bliskavice ne bi odbijale od z ogledali obdanih železnih odrov.

Prihajajoči - med njimi miss Iris Mulej s svojim najdražjim, Nina Gazibara, Barbra Drnač, Andrej Šifrer, nekdanja smučarka Urška Hrovat, svetovna popotnica Benka Pulko in lastnik manekenske agencije Joe Rain - so se tako nastavljali srečnemu fotografskemu izbrancu, nato pa po hitrem postopku, kot da ne živijo za publiciteto, odbrzeli mimo našega (očitno nevidnega) odra/kletke.

Ostali lačni in žejni
In potem smo čakali. In čakali. Nekateri novinarji so iz dolgega časa fotografirali sami sebe, drugi so plesali v ritmu housa, ki je dajal občutek, da gre za rave-, ne pa za galaprireditev, tretji pa so kadili cigareto za cigareto in objokovali nesojene posnetke smetane. Kmalu smo postali lačni, ko smo gledali gore kanapejčkov in prigrizkov pod nami, ki niso in niso hoteli najti svoje poti še k nam.

Presenečenje iz Holywooda
Monotonijo je pretrgala novica, ki se je med akcije željnimi novinarjimi razširila kot požar - prihaja gostja presenečenja. Skoraj blaženi novinarji so komaj uspeli pograbiti svoje aparate, ki so jih že pospravili, misleč, da jih še dolgo ne bodo potrebovali, ko se je pod ograjo ustavila ameriška zvezdnica Tara Reid. Fotografi, ki jim vrhunec pomeni izbor za Emo, so zvezdo Ameriške pite poslikali z vseh zornih kotov, ko pa jim je pomahala v slovo, se jih je znova polastilo malodušje.

Klasična zvezdnica
Po glasbenih vložkih Soulfingersov, ki so še najbolj spominjali na prihod klovnov v cirkuško areno, se je skoraj neopazno, brez pompa začela modna revija. Modeli so se nekajkrat sprehodili po pisti, nato pa je prišla Ona. Naomi je v svojem velikem slogu po mačje prehodila oder – dol, gor, in že je bilo njenega nastopa konec, nato pa je zbranim gostom namenila nekaj besed. Kaj drugega kot to, da je navdušena, da je pri nas, da jo je Slovenija očarala (večinoma sicer zato, ker ni snega) - skratka, puhlice, ki jih gostiteljem ponavadi izreče vsak uglajen gost.

Bolj ali manj utečena tiskovka
Ko je Campbellova odkorakala z odra, so se novinarji pognali proti improviziranemu omizju za tiskovno konferenco, kamor je Naomi prišla presenetljivo hitro. Sledila so vprašanja "izbranih" novinarjev, na katera je lepotica odgovarjala obširno in s tisočkrat streniranim nasmehom, nato pa je (skoraj) počilo. Poročevalec hrvaške rumene televizije jo je namreč vprašal, kako je z njenimi izbruhi besa nad svojimi zaposlenimi. Večina slovenskih novinarjev se je prijela za glavo in iskala zaklon, saj smo pričakovali, da ga bo Naomi besno napadla.

Povezovalka tiskovne konference je hitro vskočila, da gre za popolnoma neprimerno vprašanje, in tako poskusila rešiti neprijetno situacijo, nato pa nas je črna gazela presenetila. Namesto jeze se je na njenem obrazu pojavil širok nasmeh, mikrofon pa je podala svojemu frizerju Lorenzu, češ, naj odgovori namesto nje. Lorenzo - tako italijanski ter oh in sploh, kot se sliši - je prisotnim zatrdil, da pri Naomi nimaš nobenih težav, če si pri svojem delu dober. Aplavz, škljoc, škljoc, in že je ni bilo več.

Slovenski novinarji neprijetni do Tare
Naomi je nato na vročem stolčku zamenjala Tara, očitno precej manj zaželena, saj je pol novinarjev takrat že odšlo. Na nekaj klišejskih vprašanj (in predvsem popolnoma neprimernih, ki jih lahko postavi samo nekdo, ki se na tovrstni posel pripravi s prebiranjem tabloidov) je nato odgovorila tudi ona, nato pa se je zabava za povabljence pravzaprav šele začela. Beri: ko so predstavniki sedme sile zapustili prizorišče. Na svoje veliko olajšanje. Nekateri so se odpravili na kozarček žganega, da si opomorejo, tisti pridnejši so odšli v redakcije, spet tretji pa so se odpravili na zaslužen počitek.

Elitni gostje so v ponedeljek zvečer za nekaj uric res začutili blišč hollywoodskih zabav in milanskih modnih revij, slovenski novinarji pa so si oddahnili, da si svoj kruh služijo v naši mali deželici, kjer se dogodek take vrste zgodi res samo enkrat letno.

Kljub vsem kritikam pa si prireditelji zaslužijo pohvalo vsaj zato, ker jim je v Slovenijo, ki ni ravno tako obljudena z zvezdniki kot sosednja Hrvaška, uspelo privabiti zvezdo z veliko začetnico, kar Naomi Campbell nedvomno je.

Tina Hacler & Kaja Sajovic