Letošnjega srečanja se je udeležilo kar 350 peklenščkov. Foto: BoBo
Letošnjega srečanja se je udeležilo kar 350 peklenščkov. Foto: BoBo
Podkoren, parkeljni
Srečanje v Podkorenu počasi postaja pravi mednarodni festival parkljev. Foto: BoBo
Srečanje parkeljnov treh dežel

Podkoren že tradicionalno gosti srečanje parkljev treh dežel, letos jih je za Ognjeni spektakel poskrbelo kar 350. Srečanja se je v petek zvečer udeležilo deset skupin, poleg domačih tudi iz drugih krajev Slovenije, največje skupine pa so prišle iz sosednje Koroške in Kanalske doline.

Tako kot vsako leto so peklenščki tudi letos divjali po vasi, tulili in rožljali z verigami, s svojo opravo pa so prestrašili marsikoga.

Izdelava mask je izredno zahtevna
Tradicijo parkljev na območju tromeje zgornje Gorenjske, Furlanije in avstrijske Koroške ohranjajo številna kulturna društva, ki se vse leto pripravljajo na srečanje ob začetku zime, saj je izdelava mask zelo zahtevna.

Že po oblačilu je mogoče razločiti, od kod prihajajo posamezni parklji. Za parklje v Zgornjesavski dolini so na primer značilni kožuh in navadni rogovi, imajo pa tudi poseben lik Trentarja. Za parklje iz zamejskih krajev pa so značilne izrezljane maske iz lipovega lesa.

Pozimi se na ta svet vračajo umrle duše
Bogato in zanimivo tradicijo so kranjskogorski organizatorji nadgradili v etnografsko prireditev, ki ohranja stare običaje in počasi prerašča v pravi mednarodni festival parkljev.

Tradicija parkljev sicer sega v daljno zgodovino, še v predkrščanske čase, ko so ljudje verjeli, da se pozimi na ta svet vračajo umrle duše. Že več kot stoletje pa so strahotni črni možje, ki hodijo od hiše do hiše in strašijo otroke, spremljevalci Miklavža. Svetnik je v skladu s krščanskimi vrednotami obdaroval pridne otroke, parklji pa so strašili poredne.

Srečanje parkeljnov treh dežel