Tajda nam je zaupala, da lahko v soboto pričakujemo spontan, prijeten večer. Foto: NLP
Tajda nam je zaupala, da lahko v soboto pričakujemo spontan, prijeten večer. Foto: NLP
Tajda Lekše in Jure Ivanušič
Tajda in Jure se poznata že pet let, dobro pa poznata tudi Slovensko popevko - Jure je na njej pel, Tajda pa jo je vodila. Foto: Žiga Culiberg

Kot je znano, nas bosta skozi večer 46. Slovenske popevke, ki bo v soboto ob 20.30 v Križankah, vodila igralec in glasbenik Jure Ivanušič in voditeljica Tajda Lekše. Tajda nam je zaupala, da pripravljata lahkoten, sproščen večer: "Vsebinsko ne bo prireditev nič posebnega, bo pa veliko gibanja na odru, veliko spontanosti. To bo tak prijeten, poleten večer, čeprav ni več poletje."

Tajda je še razložila, da je scenarij za prireditev napisal Marko Vezovišek, z Juretom pa sta ga le malo po svoje priredila. Priznala je, da to, da se z Juretom poznata že pet let, precej vpliva na njuno vedenje na odru: "Drugače je, če partnerja na odru poznaš in veš, da mu lahko zaupaš. Lažje se sprostiš."

Od vseh skladb ji je najljubša Lastovka
Med pogovorom nam je Tajda zaupala tudi svoje najljubše zmagovalke Slovenske popevke: "Všeč mi je Zlati prah imaš v očeh, pa Dan neskončnih sanj, ker je tako netipična, tako lepa, lirična. Od vseh popevk na splošno mi je pa najbolj všeč Lastovka Elde Viler. Preprosto čudovita je, tako besedilo kot aranžma, vse skupaj, pesem kot celota." Skladbe, ki letos tekmujejo, je prvič slišala v četrtek na prvi vaji, a jih je poslušala le z enim ušesom, saj sta tačas z Juretom vadila. "Izvajalce v večini poznam, skladb pa ne bi mogla ocenjevati, saj to ni moje delo, za to imamo strokovno komisijo," je dejala na vprašanje, katera skladba ji je najbolj všeč.

Najbolj pogreša tekstopisce zlatih časov
Sicer pa se Tajda strinja z Mojco Mavec, da festival ni več takšen, kot je bil, a se ji to ne zdi slabo, saj se ji zdi, da bi bilo prav, da bi na tem festivalu "sodelovalo še več ljudi, da bi bilo na njem še več ustvarjalnosti". "A nisem poklicana za to, da ocenjujem, kakšen je festival. Moje delo je, da prireditev vodim, in to je vse."

Na vprašanje, kaj v primerjavi z zlatimi časi Slovenske popevke najbolj pogreša, pa je dejala: "Takrat so besedila pisali pesniki: Gregor Strniša, Ježek ... Je pa res, da je bil to drugačen čas."

Tanja Kozorog