Na festival prihaja skupina Elvis Jackson. Foto: Foto BoBo/Miloš Vujinović
Na festival prihaja skupina Elvis Jackson. Foto: Foto BoBo/Miloš Vujinović

Nekaj takega kot Tolminsko sotočje, ki julija–avgusta (z)gosti štiri profilirane in renomirane glasbene festivale. Ljubljana je še kako zrela in potrebna tovrstne prezentacije mladinske kulture, kajti iz leta v leto postaja turistična meka tudi za mlajše popotnike, katerih obisk je nezanemarljiv ali milo rečeno dodobra okrnjen brez (pop)kulture ponudbe. Ponudbe, ki ni le okrasni privesek utečenemu klasičnemu poletnemu dogajanju v "najlepšem mestu na svetu", temveč samoraslo, neodvisno in samozavestno početje tistih, ki so pripravljeni pokazati in dokazati, da Ljubljana premore še kaj več od … le drobtinic urbane kulture. Drobtinic ali občasnih prebliskov, do katerih se je treba pošteno priboriti ob nenehnem strahu za tovrsten program ali dejanja, ki so za marsikaterega večnega koncesionarja ljubljanskih poletnih dogajanj nova in kot taka nadomestljiva ali manj potrebna.

Popoldansko dogajanje festivala bo brezplačno, za obisk večernih koncertov pa bo treba odšteti po tri evre oziroma 15 evrov za celotedensko vstopnico.

A da je manj več, bo v teh dneh (10.–16. 8.) poskušal dokazati in pokazati festival UD (Urbano dejanje). Že sam pogled v ceno festivalske vstopnice podkrepljuje prej (na)povedano trditev, da je manj več. A bolj kot finančni okvir za urbane zgodbe o uspehu razveseljujeta namen in cilj organizatorske ekipe (Urbano dejanje, Klub ZOO in Lightbox) festivala UD, ki bi – po lastnih besedah in naših že dolgoletnih željah – radi pokazali, kaj vse premore današnja aktualna glasbeno-umetniška in s športom prežeta domača scena. Celodnevno dogajanje za vso družino s sejmom, bolšjakom, delavnicami, ki ga bodo okronali večerni glasbeni koncerti, bo predvsem poligon za predstavitev tistih urbano-uličnih (street) umetnic in umetnikov, ki ne dobijo prostora za predstavitev svoje ustvarjalnosti. Tako se bodo na enem mestu srečali med drugimi: Ratko Divjak, Animals 4/4, Elvis Jackson, Fatal Sounds, General WOO, Nu Mvmnt, Robert Jukič, Muff, It's a Trap! … Nekaj, kar zagotovo poznate, in nekaj, kar morate nujno spoznati, da bi postali konkurenčni v pogovorih in hvalospevih o Ljubljani kot … našem mestu.