Voditelj finalnega večera bo izkušeni Mario Galunič v paru s Heleno Blagne. Foto: RTV SLO
Voditelj finalnega večera bo izkušeni Mario Galunič v paru s Heleno Blagne. Foto: RTV SLO
Peter Poles
Peter bo nastopil v paru z Bernardo Žarn. V preteklih izborih sta se že izkazala za uigran in zabaven voditeljski par. Foto: RTV
Anžej Dežan
Lani je Slovenijo zastopal Anžej Dežan s pesmijo Plan B. Foto: RTV SLO

Kakšno pesem izbrati? Je pomemben glas ali stas? Kaj pa politično in gospodarsko lobiranje? Bo letos drugače?

Letos dva predizbora in glavni večer
Letos bo izbor potekal v treh delih. Najprej se bosta odvila dva predizbora, 1. in 2. februarja, na katerih se bo pomerilo 24 skladb. 23 se jih je v predtekmovanje uvrstilo po izboru komisije, ena skladba pa se je uvrstila neposredno. Zapela jo bo zmagovalka letošnje Bitke talentov Eva Černe.

Bernarda in Peter, Mojca in Gorazd, Helena in Mario
Voditelja prvega večera bosta Bernarda Žarn in Peter Poles, ki sta se v tej vlogi že preizkusila. Drugi večer pa se bosta v gostitelja večera prelevila Mojca Mavec in Gorazd Dominko. V finalni izbor večer kasneje, 3. februarja, se bo uvrstilo 14 skladb, sedem najboljših v vsakem izmed obeh večerov. Letos bo glasovanje popolnoma ljudsko - zmagovalca bomo izbrali izključno s telefonskim glasovanjem. Zadnji, sobotni večer bo v svoje roke prevzel prekaljeni Mario Galunič s pomočjo Helene Blagne. Zmagovalec nacionalnega izbora bo odpotoval na Finsko in se pomeril s pevci iz 42 držav.

Slovenski nastopi na Evroviziji
Zgodovina slovenskega nastopanja na tem festivalu sega v leto 1993, ko so nastopili En X Band s pesmijo Tih deževen dan. Do zdaj najboljša slovenska uvrstitev na najuglednejšem evropskem glasbenem tekmovanju je sedmo mesto, ki pa si ga delita Darja Švajger in Nuša Derenda. Prva je s pesmijo Prisluhni mi navduševala leta 1995 na izboru na Irskem. Energična Nuša je s pesmijo Energy prevzela predvsem najzvestejše občinstvo Evrosonga, homoseksualce.

Lani je Slovenijo zastopal Anžej Dežan s pesmijo Plan B, ki pa ni prepričala evropskega poslušalstva, saj ji niso namenili dovolj glasov za uvrstitev v finale. Zmagali so ekscentrični Lordi, ki so svojo identiteto še dolgo časa po zmagi skrivali.

U. P.