Natalija Vodianova in Andrej Malahov sta s pritiskom na gumb napovedala začetek glasovanja. Po koncu so se na virtualnih ovojnicah razkrile zastave finalistov. Foto: EPA
Natalija Vodianova in Andrej Malahov sta s pritiskom na gumb napovedala začetek glasovanja. Po koncu so se na virtualnih ovojnicah razkrile zastave finalistov. Foto: EPA
Črna gora
Črnogorka Andrea Demirović je odprla letošnjo Evrovizijo. Foto: Reuters
Quartissimo in pevka Martina v dvorani gledajo prvi predizbor. Njihov dan pa bo četrtek. Foto: EPA
Dima Bilan
Kdo bo nadomestil le še nekaj dni aktualnega zmagovalca Evrovizije Dimo Bilana, ki je občinstvo lani prepričal s skladbo Believe? Foto: EPA

V olimpijski areni v Moskvi je potekal prvi predizbor 54. Evrovizije, v katerem je po predhodno izžrebanem vrstem redu nastopilo 18 držav: Črna gora, Češka, Belgija, Belorusija, Švedska, Armenija, Andora, Švica, Turčija, Izrael, Bolgarija, Islandija, Makedonija, Romunija, Finska, Portugalska, Malta ter Bosna in Hercegovina.

Izmed naštetih se je po izboru gledalcev in (letos znova) žirije v sobotni finale uvrstilo deset držav. Devet držav so s 15-minutnim televotingom izbrali gledalci, eni državi pa je mesto v finalu prinesla skupna odločitev nacionalnih žirij. Koliko glasov so dobili posamezni tekmovalci, bo ostala skrivnost do konca tekmovanja. Poleg 18 nastopajočih sta v današnjem predizboru glasove oddali tudi Nemčija in Velika Britanija kot predstavnici "velikih štirih". Slovenija ni mogla glasovati.

Tudi letos na odru znana imena
Med glasovanjem sta na odru nastopili nekdanji ruski predstavnici na Evroviziji, dekleti, združeni pod imenom t.A.t.U., skozi predizbor pa sta krmarila svetovno znana ruska manekenka Natalija Vodianova in priljubljeni voditelj jutranjega programa Andrej Malahov.

NASTOPAJOČI V PRVEM PREDIZBORU:
1. Črna gora:
Andrea Demirović – Just Get Out Of My Life
2. Češka: Gipsy.cz – Aven Romale
3. Belgija: Patrick Ouchène – Copy Cat
4. Belorusija: Petr Elfimov – Eyes That Never Lie
5. Švedska: Malena Ernman – La Voix
6. Armenija: Inga & Anush Arshakyanner – Nor Par
7. Andora: Susanne Georgi – La Teva Decisió
8. Švica:
Lovebugs – The Highest Heights
9. Turčija: Hadise – Düm Tek Tek
10. Izrael: Nora & Mira – Word
11. Bolgarija: Krassimir Avramov – Illusion
12. Islandija: Jóhanna Guðrún Jónsdóttir – Is It True?
13. Makedonija: Next Time – Nešto što ke ostane
14. Romunija: Elena Gheorghe – The Balkan Girls
15. Finska: Waldo's People – Loose Control
16. Portugalska: Flor de Lis – Todas As Ruas Do Amor
17. Malta: Chiara – What If We
18. Bosna in Hercegovina: Regina – Bistra voda

Kot zanimivost: v predstavitvenih razglednicah nastopajoče države se je predstavil le en obraz, ki pripada Kseniji Suhinovi, mis sveta 2008.

Slovenija na odru v četrtek
V drugem polfinalu 14. maja se bo predstavilo še 19 držav, in sicer Hrvaška, Irska, Latvija, Srbija, Poljska, Norveška, Ciper, Slovaška, Danska, Slovenija, Madžarska, Azerbajdžan, Grčija, Litva, Moldavija, Albanija, Ukrajina, Estonija in Nizozemska, med katerimi se jih bo prav tako 10 uvrstilo v finale. V sobotnem finalu bo svojo priložnost dobilo 25 držav, po 10 iz vsakega predizbora, štiri "velike" (Francija, Nemčija, Velika Britanija in Španija) ter lanska zmagovalka Rusija.

Za koga navija letošnji slovenski voditelj Andrej Hofer in kako se počuti v Moskvi?

Letos Evrovizija nekoliko drugače
Letošnja Evrovizija prinaša kar nekaj sprememb, saj organizatorji znova dajejo možnost glasovanja žiriji, poleg tega pa so letos izžrebali tudi vrstni red podajanja glasov posameznih držav v finalnem večeru. Slovenija bo svoje točke tako podelila 39.

A. M./A. P./T. H.