Rok Golob v teh dneh po Sloveniji prestavlja projekt Firm Soundation v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija. Foto: Uradna spletna stran
Rok Golob v teh dneh po Sloveniji prestavlja projekt Firm Soundation v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija. Foto: Uradna spletna stran
Firm Soundation
10-članska vokalno-inštrumentalna zasedba Firm Soundation iz Los Angelesa. Foto: CD
Stevie Wonder
Oboževalec Firm Soundation je tudi legendarni ameriški glasbenik Stevie Wonder, dobitnik Gershwinove nagrade. Foto: EPA

V Sloveniji moraš biti rahlo depresiven in moraš 'jamrat', pa fovšija je značilna za Slovenijo. Če si odprt, si čuden, ne smeš izstopati od povprečja, kar je bilo zame kot za umetnika težko.

Rok Golob o razlikah med Slovenijo in Ameriko

Delal bom za Slovenijo in svet, glasbo, ki je za povsod. Veliko sodelujem s slovenskimi glasbeniki, orkestri in po navadi imam za leto vnaprej narejene načrte. Lastni projekti pa so namenjeni predvsem tujini.

Rok Golob o načrtih za prihodnost

Rok Golob je kljub mladosti priznan slovenski glasbenik, ki je svoje znanje izpopolnjeval tudi čez lužo. 34-letni Ljubljančan je na Akademiji za glasbo v Ljubljani končal študij kompozicije v razredu profesorja Daneta Škerla. Pet let je živel v Los Angelesu, kjer je obiskoval mojstrske tečaje filmske glasbe. Na neki filmski premieri pa je po spletu okoliščin spoznal tudi režiserskega velikana Stevena Spielberga

Več o njegovem projektu z ameriško zasedbo Firm Soundaton in z Big Bandom RTV Slovenija, njegovih izkušnjah čez lužo in načrtih za prihodnost pa si lahko preberete v spodnjem intervjuju …


Trenutno koncertirate po Sloveniji z 10-člansko vokalno-instrumentalno skupino Firm Soundation iz Los Angelesa in z Big Bandom RTV Slovenija. Kakšni so odzivi občinstva?
Fenomenalni. Prvi koncert 18. aprila je bil nabito poln. Energija pa je bila tako dobra, kot ni nihče pričakoval. Pol ljudi je dejalo, da gotovo pridejo še enkrat. Res, fenomenalno je bilo.

Gre torej za slovensko-ameriško zasedbo. Kako se razumete?
Še nikoli se nismo skregali, kar je pravzaprav čudno (smeh). Člani Firm Soundation so nekomplicirani, odprti in pozitivni. V zadnjih dveh mesecih, ko smo intenzivno komunicirali, ni bilo nobenih trenj. Očitno nam je bil ta projekt usojen, ne bi si misilil, da je lahko komunikacija, energija med ljudmi tako dobra.

So vaši kolegi iz Los Angelesa prvič v Sloveniji? Kakšen vtis je nanje naredila naša država? Bo ostalo kaj časa za kratek turistični ogled?
Kitarist David je bil v Sloveniji že večkrat, je tudi dober prijatelj Andreja Šifrerja in v Sloveniji pozna veliko ljudi. Včasih sem prav presenečen, ko mu neprestano zvoni telefon in ga kličejo znanci iz Slovenije. Drugi pa so res prvič v Sloveniji, štirje med njimi celo prvič zunaj Amerike. Navdušeni so nad Slovenijo, pravijo da je lepa, na neki način še nedolžna. Ja, bili smo že na Bledu, če bo čas, bomo obiskali Postonjsko jamo, imamo pa tudi koncert v Avditoriju Portorož, tako da bodo videli tudi Obalo. S seboj imajo kamere in fotoaparate, tako da si lahko vse zabeležijo (smeh).

Še vedno imate priložnost videti in slišati slovensko-ameriško zasedbo:
22. 4. Maribor – Unionska dvorana
23. 4. Portorož – Avditorij

24. 4. Ljubljana - Cankarjev dom

Med oboževalcu Firm Soundation je tudi legendarni Stevie Wonder. Ste ga imeli kdaj med vašim prebivanjem v Ameriki priložnost srečati?
Jaz žal ne. Čeprav sem bil takrat, ko je bil gost na njihovem koncertu tudi Stevie Wonder v Ameriki, nisem bil na koncertu. Je pa bil moj kolega, in povedal mi je, da so vzhičeni drug nad drugim. Firm Soundation so odlični glasbeniki z dobro energijo. Nanje se je dobro odzval tudi Big Band. Takšne energije nisem še nikoli doživel.

Glasbena gosta na turneji sta raperja Murat in Jose. Kako se rap navezuje na mešanico gospela/soula/ r'n'b-ja, ki ga izvaja Firm Soundation?
To je super navezava. 'Feeling' je res odličen. Gre za slovenski rap z refereni v angleškem jeziku. Murat in Jose imata dobra besedila in sta se mi zdela prava za ta projekt. Vabilo pa sta tudi takoj sprejela.

Kako je prišlo do sodelovanja z ameriško skupino?
Kitarista Davida poznam že več let in njihov nastop me je prevzel, bil sem kot hipnotiziran, v transu. David mi je že pred tremi, štirimi leti dejal, da bi lahko promoviral njihovo glasbo. No, novembra sem bil v Los Angelesu in ponovno na njihovem koncertu. Sočasno sem dobil od Big Banda ponudbo za projekt po svojem okusu in sem se takoj odločil zanje. Seveda pa gre za drag projekt, tako da sem moral poiskati veliko sponzorjev, vendar pa sem prepričan,da si bodo vsi obiskovalci te nastope zapomnili.

Kot omenjeno ste bili tudi sami v Los Angelesu. Kaj ste se v tistem obdobju naučili? Kaj vam je najbolj ostalo v spominu? Uveljavitev glasbenika v tujini je verjetno težka …
V Ameriki sem živel pet let in zdaj se vsaj štirikrat na leto vrnem tja. V Ameriki mi je všeč predvsem neka pozitivna naravnanost, odprtost, ki je zanje zelo pomemebna. Tam ti privoščijo uspeh, ker vedo, kako težko je uspeti. V Sloveniji pa moraš biti rahlo depresiven in moraš "jamrat", pa fovšija je značilna za Slovenijo. Če si odprt, si čuden, ne smeš izstopati od povprečja, kar je bilo zame kot za umetnika težko. So dobre in slabe stvari tako v Ameriki kot v Sloveniji. V Ameriki je, recimo, precej slabše poskrbljeno za socialno varstvo ljudi, zdravstvo.

Po spletu okoliščin ste spoznali tudi slavnega režiserja Stevena Spielberga. Ta vam je dal celo svojo številko, ste že dobili kakšno povabilo za sodelovanje pri filmski glasbi?
Ja, ne samo, da sem dobil kontakt, njegov asistent me je povabil na sestanek, na katerem sem spoznal direktorja galsbenega oddelka. On je bil navdušen nad mojo glasbo in postala sva dobra prijatelja.Obljubil mi je, da bo moj ambasador, ampak mu je čez pol leta potekel mandat in zamenjal ga je drug človek. Sem pa gotovo pridobil nekaj pomembnih zvez in v roku desetih let bom naredil film po zgodbi, ki jo že imam v mislih, gre za glasbeno zgodbo …

So vaši prihodnji načrti vezani na Slovenijo ali vas vleče v tujino?
Vse je vezano na oboje, sama Slovenija je premajhna. Delal bom za Slovenijo in svet, glasbo, ki je za povsod. Veliko sodelujem s slovenskimi glasbeniki, orkestri in po navadi imam za leto vnaprej narejene načrte. Lastni projekti pa so namenjeni predvsem tujini.

Ana Medved

V Sloveniji moraš biti rahlo depresiven in moraš 'jamrat', pa fovšija je značilna za Slovenijo. Če si odprt, si čuden, ne smeš izstopati od povprečja, kar je bilo zame kot za umetnika težko.

Rok Golob o razlikah med Slovenijo in Ameriko

Delal bom za Slovenijo in svet, glasbo, ki je za povsod. Veliko sodelujem s slovenskimi glasbeniki, orkestri in po navadi imam za leto vnaprej narejene načrte. Lastni projekti pa so namenjeni predvsem tujini.

Rok Golob o načrtih za prihodnost