Hrvaški oboževalci so na Metallico čakali skoraj 20 let. Prvič je skorajšnje srečanje z njihovimi idoli leta 1991 preprečila vojna, koncert, napovedan za leto 2004 v Veliki Gorici, pa je bil prav tako odpovedan. Zato so tudi vse do začetka tokratnega koncerta trepetali, ali se bo dejansko zgodil. Foto: EPA
Hrvaški oboževalci so na Metallico čakali skoraj 20 let. Prvič je skorajšnje srečanje z njihovimi idoli leta 1991 preprečila vojna, koncert, napovedan za leto 2004 v Veliki Gorici, pa je bil prav tako odpovedan. Zato so tudi vse do začetka tokratnega koncerta trepetali, ali se bo dejansko zgodil. Foto: EPA
Metallica še vedno na noge spravi večdesettisočglavo množico. Foto: Boris Kovačev/CROPIX (Jutarnji.hr)
Metallica
Metallica je kot skupina spet v dobri formi, vzdušje na koncertu je motilo le že skoraj apokaliptično deževje, ugotavljajo hrvaški mediji. Foto: EPA

Hrvaški oboževalci ene največjih heavy metal skupin vseh časov so ga končno dočakali: čeprav je tri dni skupaj deževalo in je bil hipodrom podoben živemu blatu, to v kombinaciji s skoraj zimskim mrazom ni preprečilo, da bi se končno odvil koncert Metallice v Zagrebu, kamor so se odpravili tudi številni Slovenci. Ljubljano so vodja James Hetfield in druščina obiskali leta 1999, ko si jih je na Plečnikovem stadionu za Bežigradom ogledalo 20.000 ljudi.

Po poročanju Jutarnjega lista je bil oder zelo enostaven, trije videozidovi in dobro ozvočenje pa so omogočili, da so skupino slišali in videli tudi tisti v najbolj oddaljenih vrstah. Koncert je najavila Morriconejeva stvaritev Ecstasy Of The Gold in kadri iz kultnega špageti vesterna Sergia Leoneja The Good, the Bad and the Ugly.

Metallica je nato silovito odprla koncert s pesmimi Creeping Death, For Whom The Bell Tolls in Fuel, pri kateri so prvič nastopili metalci ognja in vsaj malo ogreli prve vrste premraženih in do kože premočenih gledalcev.

Hetfieldovi rifi in močan glas, Hammetove brezhibne solaže in zastrašujoče težki ritmi Ulricha in Trujilla so morda povzročili manjši potres na obrežju Save, dežja pa niso mogli ustaviti, piše Jutarnji list.

Spet v odlični formi
Skladba Fade To Black je bila prvi vrhunec pričakovano silovitega in natančno odigranega nastopa Metallice, ki je po pisanju hrvaških medijev spet v odlični formi in se brez težav oklepa prestola kraljev heavy metala.

Metallica velikega odrskega spektakla niti ne potrebuje, saj pri njih glavno vlogo igra moč glasbe. V redni del dveurnega koncerta so fantje vključili še pesmi The Day That Never Comes, One, Master Of Puppets, Nothing Else Matters in Enter Sandman.

V dodatku je sledila priredba Diamond Headov Am I Evil in vrnitev na sam začetek kariere in album Kill Em All z uspešnicama Hit The Lights in Seek & Destroy, kar je bil po mnenju novinarja portala Muzika.hr Krešimirja Blaževića odličen izbor za konec.

So Hrvati čakali predolgo?
Dve uri sta minili, kot bi mignil, fantje pa so se čudili, kako v 29 letih kariere prej niso prišli do Hrvaške, in obljubili, da se vrnejo kmalu, a kot so pripomnili pri Muziki, so jih nekateri oboževalci čakali predolgo, tako dolgo, da zadnjih albumov niti niso poslušali.

Metallica ni več skupina, ki bi ji sledile horde predanih oboževalcev, je pa to še vedno skupina, ki lahko na noge spravi večdesettisočglavo množico, so še sklenili. Čeprav bi si morda oboževalci namesto gazenja po blatu na hipodromu zaslužili koncert v dovršeni, novi (in predvsem - pokriti) Areni.

SEZNAM PESMI, ODIGRANIH NA KONCERTU:
Ecstasy of Gold (intro)
Creeping Death
For Whom the Bell Tolls
Fuel
Ride the Lightning
Fade to Black
That Was Just Your Life
The End of the Line
The Day That Never Comes
Sad But True
Broken, Beat And Scarred
One
Master of Puppets
Battery
Nothing Else Matters
Enter Sandman
DODATEK:
Am I Evil (cover Diamond Head)
Hit The Lights
Seek & Destroy