Patti Smith bo v dvorano slavnih sprejeta hkrati s skupino R.E.M. Foto: EPA
Patti Smith bo v dvorano slavnih sprejeta hkrati s skupino R.E.M. Foto: EPA
Van Halen
Ne gre staviti, ali se bodo člani skupine Van Halen lepo obnašali ... Foto: Reuters

Čisto uradno jih bodo v rokenroldvorano slavnih sprejeli 12. marca na posebni slovesnosti v New Yorku, na kateri se navadno tudi rockerji odenejo v smokinge, v katerih nato pogosto še kakšno zaigrajo. Slaba luč pa je na prireditev padla lani, ko se člani skupine Sex Pistols sploh niso prikazali, Deborah Harry pa si ni želela odra deliti z nekdanjimi kolegi iz skupine Blondie.

Se bodo Van Haleni lepo obnašali?
Letos bodo tako oči uprte posebej v nekdanje in trenutne člane skupine Van Halen, ki so sprti že dolga leta, ne kaže pa niti, da bi napetosti zgladili prav za podelitev. Na Nizozemskem rojeni kitarist Eddie Van Halen in njegov brat Alex, ki je v skupini zadolžen za bobnanje, sta še edina člana izvirne zasedbe, ki jo je v sredini 80. let zapustil pevec David Lee Roth. Njegovega naslednika Sammyja Hagarja sta brata odpustila leta 1996, a se je vrnil za turnejo leta 2004, ko odnosi med glasbeniki niso bili preveč prisrčni. Na nogo pa sta Van Helena lani dala tudi basista Michaela Anthonyja, ki ga je nadomestil Eddijev 15-letni sin Wolfgang.

Hagar, drugi pevec v kronologiji skupine, je ob novici o sprejetju v rokenroldvorano slavnih dejal, da je vesel zaradi časti, a da ga na prireditev ne bo, če bo že prej dobil občutek, da bi se lahko zgodili zapleti. Med Rothom in Van Halenom so namreč odnosi izjemno napeti, zato Hagar le upa, da se bodo vsi obnašali, kolikor se najlepše znajo. "Da bi se po vseh teh letih in po tako velikih uspehih zdaj osramotil ... kar v trebuhu me zaščemi, ko pomislim na kaj takega," je izjavil Hagar.

R.E.M. sprejetje dočakali v slogi - in akciji
Takih in podobnih skrbi pa nimajo člani skupine R.E.M., ki prav tako ne deluje več v polni izvirni zasedbi, a bobnar Bill Berry iz skupine ni odšel zaradi prepirov, ampak zaradi zdravstvenih težav. Michael Stipe, Mike Mills in Peter Buck so se tako v začetku 90. znašli pred dilemo, ali kariero nadaljevati ali skupino razpustiti. Alternativci iz Atlante so si namreč na začetku kariere obljubili, da bod skupino razpustili, če jo bo kateri od članov zapustil. A prevladala je odločitev za nadaljevanje ustvarjanja. In čeprav so časi največje slave za R.E.M. v ZDA mimo, je skupina v Evropi še vedno zelo priljubljena in načrtuje snemanje novega albuma.

Tako kot že nekajkrat bo Berry tudi ob sprejetju skupine med slavne nastopil z nekdanjimi glasbenimi kolegi. Stipa pa še posebej veseli, da bo hkrati z njimi v dvorano sprejeta tudi Patti Smith; prav ob poslušanju njenega albuma Horses se je namreč odločil, da bo glasbenik.