Rade Šerbedžija ima res neverjetno moč na odru. Ko je nekajkrat prepustil oder gostom, se je na trenutke zdelo, da na njem nekaj manjka. Foto: MMC RTV SLO/Jernej Sobočan
Rade Šerbedžija ima res neverjetno moč na odru. Ko je nekajkrat prepustil oder gostom, se je na trenutke zdelo, da na njem nekaj manjka. Foto: MMC RTV SLO/Jernej Sobočan
Videoutrinki s koncerta R. Šerbedžije
R. Šerbedžija: Ne daj se, Ines

62-letni igralec, pevec, recitator in pesnik je v slovenski prestolnici uprizoril poldrugo uro trajajoči šov, na katerem so mu družbo delali številni gostje oziroma, kot jim pravi on, prijatelji.

Novi album Imam pjesmu za tebe je bil vzrok poletnega koncerta, s katerim pa je Šerbedžija le napovedal uradni koncert ob izdaji albuma, ki bo decembra v Cankarjevem domu.

Koncert v Križankah se je začel s približno polurno zamudo, na njem pa je prevladovala pretežno starejša publika, ki je - kot se je pozneje izkazalo - dobro poznala Radetove uspešnice, predvsem tiste starejšega datuma. Uvodni del je imel predvsem istrski pridih, saj so mu na odru družbo delali člani spremljevalne skupine, ki prihajajo pretežno iz hrvaške Istre.

"Kako dobro je nastopati pred prijatelji z vsega sveta," se je glasil nagovor, ki je napovedoval trenutek, ko se je Radetu odprlo. Sledil je recital (s kozarcem rdečega vina v roki) v čisto njegovem slogu, ki je dokazal, kako velik je igralski talent slovenskega državljana, ki je po rodu Srb, a se je rodil na Hrvaškem.

Na trenutke izgubljena spremljevalna skupina
Po nekaj skladbah s spremljevalno skupino, ki je na trenutke delovala solidno, v naslednji situaciji pa spet, kot da bi gledal skupek glasbenikov, ki prvič nastopajo s Šerbedžijo, je sledil čas za prvega gosta, Jureta Ivanušiča na klavirju.

Sledilo je nekaj šansonjerskih skladb naveze Jure - Rade, nato pa je prvi sam odigral še nekaj viž. Eno večjih presenečenj (predvsem za starejše občinstvo) je bil nastop Kemala Montena, Sarajevčana, ki je bil ena večjih glasbenih zvezd nekdanje Jugoslavije. Monteno, ki je eno svojih skladb posvetil ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, je s hitom Sarajevo, ljubavi moja oživil spomin na "stare, dobre čase", kot bi rekli nostalgiki. Ves čas pa je k petju vabil z vzklikanjem "Ajmo, curice".

Zadnje presenečenje je bil nastop Vlada Kreslina, od katerega si je Rade sposodil tudi iztočnico za zaključno skladbo - "Odšli so Cigani, s harmoniko ..." - in jo seveda priredil in interpretiral po svoje. Iz odra so "muzikanti" z Radetom na čelu odšli v velikem slogu, a vsi so čakali le eno: Ne daj se Ines.

Ines poskrbela za marsikatero potočeno solzo
Največja uspešnica Radeta Šerbedžije enostavno ni smela izostati in izkazalo se je, da je to bil vrhunec celotnega večera. Z izredno doživeto interpretacijo (tudi s sprehodom med obiskovalce) je Rade poskrbel, da se je obiskovalcev naježila koža, tiste najbolj čustvene pa so premagale tudi solze ...

J. S.

Videoutrinki s koncerta R. Šerbedžije
R. Šerbedžija: Ne daj se, Ines