Vokalist in vodja skupine je Paul Banks, čigar bariton morda poznate tudi po samostojnem delovanju pod umetniškim imenom Julian Plenti. Foto: EPA
Vokalist in vodja skupine je Paul Banks, čigar bariton morda poznate tudi po samostojnem delovanju pod umetniškim imenom Julian Plenti. Foto: EPA

V Slovenijo prihaja newyorška skupina, ki je zaznamovala zvok preteklega desetletja v podobni meri, kot so Joy Division zaznamovali zvok 80., pišejo organizatorji dogodka, CUK Kino Šiška.

Kmalu boste na naših straneh lahko prebrali intervju s kitaristom skupine Danielom Kesslerjem.
Interpol so lansko jesen izdali svoj četrti studijski album, naslovljen preprosto Interpol, ki so ga poleg obsežnih samostojnih turnej svetovnemu občinstvu predstavili tudi kot predskupina na lanski turneji skupine U2. V Ljubljani bodo material z novega albuma združili z uspešnicami z zdaj že kultnih albumov Turn on the Bright Lights, Antics in Our Love To Admire.

Skupino, ki je nastala leta 1997 v New Yorku, so najprej sestavljali Paul Banks na vokalih in kitari, kitarist Daniel Kessler, basist in klaviaturist Carlos Dengler ter bobnar Greg Drudy. Slednjega je leta 2000 nadomestil Sam Fogarino, skupino pa je lani zapustil Dengler. Interpol veljajo za predstavnike newyorške indiescene, ki je izšla iz postpunk revivala začetka iz novega tisočletja. Njihov značilni zvok številne spominja na Joy Division, glasbo pa razen besedil, za katere je v večini zaslužen Banks, ustvarjajo vsi člani skupine v približno enaki meri.

Avgustovski nastop Interpol v poletnem avditoriju Križank bo njihov prvi in za zdaj edini koncert v širši regiji jugovzhodne Evrope, še dodaja organizator, zato tega glasbenega dogodka res ne gre zamuditi.