Stormzy je sicer eden najvidnejših predstavnikov grima, žanra, ki se je pojavil na prelomu tisočletja v Londonu. Ob njem v ta žanr sodijo še Dizzee Rascal, Kano, Lethal Bizzle in Wiley. Foto: Reuters
Stormzy je sicer eden najvidnejših predstavnikov grima, žanra, ki se je pojavil na prelomu tisočletja v Londonu. Ob njem v ta žanr sodijo še Dizzee Rascal, Kano, Lethal Bizzle in Wiley. Foto: Reuters

Na "festival deskarjev" v avstrijskem mestu Mayrhofen (ki letos poteka med 8. in 13. aprilom) je Stormzyjev nastop privabil množico oboževalcev z vsega sveta. A glasbenik je koncert odpovedal tik pred zdajci, saj so bili, po zvezdnikovih besedah, varnostniki do članov njegove ekipe rasno nestrpni.

Varnostniki so člane njegove ekipe pred vstopom na koncertno prizorišče pregledali. Ugotoviti so želeli, ali s seboj nosijo orožje.

"Varnostniki so mojo ekipo "rasno profilirali", čeprav za to ni bilo nobenega konkretnega razloga. Med pregledovanjem so bili tudi fizično nasilni, organizatorjem pa se ni zdelo, da bi morali o teh dejanjih pozneje sploh razpravljati," je na družbenih omrežjih po dogodku zgroženo zapisal glasbenik.

Na obtožbe so se odzvali tudi organizatorji festivala. Predstavnik za odnose z javnostmi je ob tem dejal, da so bili "globoko užaloščeni" nad glasbenikovo odločitvijo o odpovedi nastopa, dodali pa so, da je njihovo osebje delovalo "v skladu s protokolom".

"Varnostniki festivala so morali preveriti, da posamezniki ne nosijo orožja. V skladu s protokolom varnostna služba vsako skupino povabi k najbližjemu izhodu in preveri, da s seboj ne nosi orožja," so dejali po incidentu.

Stormzy se je oboževalcem, ki so bili nad odpovedjo nastopa razočarani, opravičil na družbenih omrežjih. Zapisal je, da se je za drastično potezo odločil, ker se mora rasno profiliranje končati.

"Iskreno se želim opravičiti vsem, ki so pripotovali od daleč, da bi si ogledali moj nastop. Zelo sem prizadet, da ste zame zapravili svoj čas in denar," je med drugim zapisal na Instagramu.

Odkar se je Stormzy povzpel na velike svetovne koncertne odre, se sicer neprestano trudi za enakopravnost temnopoltih Američanov. Za temnopolte študente je med drugim ustanovil celo štipendijski sklad.