Moda
Norveška olimpijska ekipa za krling s svojo novo pridobitvijo iz Kalifornije. Če nič drugega, lahko pohvalimo njihov smisel za samoironijo. Foto: Reuters
'Pri oblikovanju je OKS sledil smernicam, da je kolekcija mladostna, energična in preprosta ter po drugi strani opazna,' so sporočili ob kolekciji Sandija Murovca za slovenske olimpijce. Foto: Aleš Fevžer
Slovenske 'slovesne' obleke. Foto: Aleš Fevžer
Ameriška uradna oprava z neposrečenimi jopicami. Foto: Reuters
'Neoporečne' ameriške športne oprave, pod katere se je podpisal Nike. Foto: Reuters
Tarča posmeha so tudi češke oprave z zlatimi detajli na beli podlagi in kučmo. Foto: Reuters
Nemci v mavričnih barvah. Foto: Reuters
Med elegantnejšimi: kanadski plašči Hudson's Bay. Foto: Reuters
Norvežani so modne 'golf hlače' uvedli na OI v Vancouvru leta 2010. Foto: Reuters
Med elegantnejšimi: francoske oprave slovitega Lacosta. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Bitka za najgrše olimpijske oprave se presenetljivo bije med ZDA in Norveško

Slovenska oblačila blikoval Sandi Murovec
7. februar 2014 ob 12:15,
zadnji poseg: 7. februar 2014 ob 13:14
Soči - MMC RTV SLO

Francija - Lacoste. Velika Britanija - Adidas. ZDA - Ralph Lauren. Italija - Armani. Švedska - H & M. Slovenija - Sandi Murovec. Mnenja o olimpijskih opravah se ponovno krešejo, mediji pa se osredotočajo predvsem na bitko za najslabšo opravo.

V kategoriji manj posrečenih verjetno lahko dve leti po OI v Londonu (ponovno) kandidira tudi Slovenija. O preveč kričeči modro-zeleni barvni paleti bi se dalo razglabljati, čeprav je treba povedati, da so zimske oprave vseeno boljše od poletnih, ki so bile izrazito slabo krojene, pri tem pa je Murovec klasični modro-zeleni povsem nepotrebno dodal še sivo.

Avtor uradnih oblačil slovenske olimpijske reprezentance je sicer na svoje delo ponosen: "Postavili smo novo barvno karto, ki naj bi v prihodnje predstavljala vizualno najmočnejši segment identifikacije slovenskega športa na reprezentančni ravni. Ta poteza se je izkazala kot zadetek v polno in v manj kot letu dni je praktično ves slovenski šport odet v te barve. Zato tudi pri olimpijski kolekciji Soči 2014 nadaljujemo v tej smeri, skušamo pa vnašati še nekatere nove grafične elemente. Med njimi nedvomno najbolj izstopa podoba Triglava." Murovec, ki je sicer po izobrazbi arhitekt, po praksi smučarski demonstrator, po hobiju pa občasni pevec (in, očitno, kreator), še dodaja, da bodo po njegovem mnenju naši športniki "eni najbolj prepoznavnih in absolutno trendovski".

V čakanju na razpis
Za Murovca se je že drugič zapored odločil, kot tudi v Londonu, Olimpijski komite Slovenije, opremljevalec pa je kitajsko modno podjetje Peak. Slovesna oblačila, ki jih bodo nosili člani olimpijske reprezentance Slovenije na odprtju in na sklepni slovesnosti ter na podelitvah kolajn, bodo tokrat športna - skratka, kjer bo večina tujih reprezentanc nosila elegantnejše oprave, bodo Slovenci v - trenirkah.

Ob tem se je treba vseeno vprašati, ali ne bi bilo bolje izvesti razpisa za olimpijska oblačila, da bi tako možnost dobili nekateri priznani slovenski modni oblikovalci, hkrati pa bi morda po kapah, šalah itd., ki jih bodo prodajale tudi nekatere trgovine, poseglo več ljudi, ki jim ni bistveno samo domoljubje, ampak tudi modnost. Je pa na tem mestu treba reči, da smo jo še vedno odnesli bolje kot "bratska" naroda Hrvatje in Srbi.

Američanom niti Ralph Lauren ne pomaga
Tujim medijem sicer slovenska oblačila vseeno niso padla v oči - verjetno zato, ker je materiala za zgražanje modne policije tudi letos kar nekaj. Najprej so tu, presenetljivo, ZDA. Ameriške oprave je, tako kot za London, oblikoval veliki Ralph Lauren. Takrat je bila kolekcija hvaljena kot ena najlepših in najelegantnejših. Sporno je bilo edino to, da je bil ponos ZDA sešit - na Kitajskem. Lauren napake letos ni ponovil in je vse kose oblačil dal sešiti na domačih tleh.

"Ralph Lauren? Zanimivo. Videti je, kot da bi jih sešila moja babica," so se nad oblačili obregnili pri časopisu Metro in ameriške oprave razglasili za najslabše letos. Podobno kritični so bili pri Independentu, kjer so ameriške uniforme razglasili za "volneno nočno moro", primernejše za "glodanje čokolade pod oddejo".

Lauren je pravzaprav naredil večjo napako predvsem pri jopicah za slovesno odprtje - norveško navdahnjeni puliji in elegantni suknjiči niso težava, bele trenirke bi za silo še šle, ampak skrajno šaraste jopice v barvah ameriške zastave, dopolnjene z - no, ameriško zastavo, olimpijskimi krogi in zvezdicami, ter ujemajoče se kape s cofom, pa so za modno ozaveščene brca v temo. Manj pripomb imajo na športne drese, ki jih je izdelal Nike, in na kombinezone za deskanje, pod katere se je podpisala firma Burton.

Nemška mavrica kot kljubovanje ruskim zakonom?
Precej odmevne so tudi mavrične nemške olimpijske oprave, ki so jih mnogi razumeli kot "tihi protest" proti ruski protigejevski zakonodaji. Oblikovalec, Willy Bogner (za Adidas) sicer pravi, da navdih za kričeče oprave ni bil političen, ampak "poklon odličnemu vzdušju na poletnih olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972". Tudi nemški olimpijski komite je zavrnil namigovanja na "protestne uniforme", ki jih sestavljajo modro-belo-rumeno-zelena bunda ter bele (za moške) oz. oranžne (za ženske) hlače, a to govoric o "progejevskih" oblačilih ne utiša.

Povsem nehote pa so za "gejevske" označili tudi uradne uniforme prostovoljcev in osebja v Sočiju - kombinacija modrih hlač in res pisanega zgornjega dela je, če nič drugega, videti res zastarelo. Ali, kot so zapisali pri Metroju: "Videti je, kot da bi se vrnila 80. leta in pobruhala oblačila. Ugibamo, da so vse prostovoljce prijavili, preden so jim pokazali oprave."

Tudi uniforme ruskih olimpijcev je niso odnesle kaj bolje - pa čeprav je barvna paleta bolj umirjena, v barvah ruske zastave. Če so moški s svojimi oblekami lahko še kar zadovoljni, pa so manj sreče imele ženske, pri katerih se je ruski opremljevalec športnih oblačil Bosco osredotočil na tradicionalne ruske tkanine in vzorce, rezultat pa so precej neugledni, z umetnim krznom obrobljeni plašči. Precej boljša so oblačila za neformalna druženja - žametni suknjiči z izvezenimi znaki, vzorčasti puloverji in ujemajoče se rute.

Modni plusi
Ob vseh kritikah je treba izpostaviti tudi tiste, ki si zaslužijo pohvale. Švedsko reprezentanco je oblekel njihov velikan cenovno dostopne mode, hiša H & M, in v bistvu ni oblačilom prav nič očitati. Barvna paleta je v nacionalnih barvah, pri čemer pa so se odločili za temnejšo modro in le za kanček rumene, kar dela oprave trendovske, ki se jih tudi sami ne bi otepali.

Elegantni in minimalistični so Francozi, ki jih je oblekel Lacoste, nevpadljivi pa Italijani v temnomodrem Armaniju in Britanci v Adidasu. Kanadčane je oblekel Hudson's Bay, ki je izdelal krasne "marsovce", a ga je, podobno kot Ralpha Laurena, odneslo pri pleteninah. "Kot da bi jih spletle njihove mame," so pripomnili pri reviji Time.

Norveški spodrsljaj je postala uradna oprava
Posebna zgodba pa so oblačila norveške olimpijske reprezentance za krling, za katere se zdi, kot da bi bile sešite v posmeh vsem modnim smernicam in zapovedim (druge, precej bolj konvencionalne so sešili pri Phenixu in Dale of Norway). "Recimo takole - ne boste me videli v tem. Razen morda na kaki zabavi slabega okusa ali kaj podobnega," je dejal celo trener norveške ekipe za krling Pal Trulsen. A norveška ekipa za krling si je pač zgradila večji sloves s svojimi vpadljivimi uniformami kot pa s samo igro.

Vse skupaj se je začelo v Vancouvru leta 2010, kjer se je član ekipe Christoffer Svae odločil, da ne prenese po nesreči dostavljenih klasičnih črno-belih oblačil in si je zato samoiniciativno naročil iz Kalifornije za vso ekipo Loudmouthove kričeče 'golf' hlače. "V bistvu nismo hoteli dokazati česa posebnega ali kaj podobno uporniškega. Šlo je samo za to, da se počutimo udobno v oblačilih, v katerih naj bi zastopali našo državo. Jasno pa je šlo za odmik od tradicije," je povedal Svae.

Edini pogoj: V norveških barvah
Hlače so postale takojšnji hit, Loudmouth je poročal o desetkratnem porastu naročil, hlače norveške olimpijske ekipe za krling pa so celo dobile svojo stran na Facebooku, ki šteje 543.000 všečkov - kar je, mimogrede, približno desetina prebivalcev Norveške, medtem ko jih uradna stran norveške krling ekipe na Facebook šteje zgolj pičlih 921.

Predsednica svetovne krling zveze Kate Caithness je bila nad "afero: hlače" sprva šokirana, nato pa je pozornost, ki jo je bila s tem deležna norveška ekipa, sprejela kot dobro. "Moram biti iskrena, sem tradicionalistka. A potem ko sem jih videla v Vancouvru, so mi bile dejansko všeč. Te nore hlače so pritegnile pozornost na naš šport," je povedala. "Grozno bi bilo, če bi jih nosile vse ekipe - bilo bi kot cirkus. Ampak mislim, da gre za zaščitni znak zgolj norveške ekipe, in všeč nam je tako."

Štiri leta po Vancouvru norveške ekipa za krling trdi, da se imajo za boljše predstave zahvaliti prav unikatnim hlačam, ki jih zdaj nosijo tudi za trening in druga tekmovanja. "Sprostile so nas. Ko nam ni šlo najbolje, smo se spogledali in pomislili, kako smo videti kot klovni, kar je vsem skupaj odvzelo napetost," razlaga Svae. Dizajn za Soči so Norvežanom začeli pri Loudmouthu oblikovati pred letom dni, edini pogoj pa je bil, da je v norveških barvah. To je kalifornijskemu opremljevalcu uspelo - pa četudi so norveški krlingisti videti kot, no, klovni.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
comrade
# 07.02.2014 ob 12:19
Mislim, da imamo tokrat izjemno lepe oprave!
PačNekdo
# 07.02.2014 ob 12:23
tista noršveka bob ekipa pa zgleda k en pop band iz 80ih
UmetnikGeorge
# 07.02.2014 ob 12:17
Slovenci mamo najlepše!
PačNekdo
# 07.02.2014 ob 12:23
hahahaha ameriške jopice prov norca se delajo :))
GD
# 07.02.2014 ob 12:22
ZDA imajo obleko v stilu 70-80 let, kar se mi zdi čist kul... poglavje zase pa so Norvežani :D smeh na polno...

Slovenija pa elegantno športno, nekaj normalnega - kar pomeni da se o tej zadevi ne bomo pojavljali v medijih - no, se bomo pa zaradi zmag...
PačNekdo
# 07.02.2014 ob 12:24
pardon, norveška kurling ekipa:)
mietke10
# 07.02.2014 ob 12:56
Curling.....krling......kerling....vse v enem članku...pri nas deluje in je registrirana CURLING zveza Slovenije....in igramo curling ....
Strummer
# 07.02.2014 ob 12:26
Sej niso slabe, ampak, a bi blo prehudo slovenskega proizvajalca izbrat. Pa recimo, da ne bi nek vseprisotni Murovec oblikoval tega. Kot da nimamo dovolj kvalitetnih modnih oblikovalcev pri nas. Predvsem me zanima, kako demoarhipevecfilmar sploh pride do vseh teh poslov?
CoreySteel
# 07.02.2014 ob 13:11
krling, kerling... resno?
Kmalu bomo tako kot Srbi "piši kao što govoriš", ali kako gre že to.
UmetnikGeorge
# 07.02.2014 ob 12:20
Haha, pa LOL Mehika :D
donkey
# 07.02.2014 ob 12:37
Ukrajinske so res katastrofa, hrvaške so grde zaradi teh kock, ki se jih očitno ne da normalno uporabit na designih ...
ennui
# 07.02.2014 ob 12:20
Večina teh oprav je prav... hipsterskih?
Galaxy
# 07.02.2014 ob 12:49
Slovesna oblačila, ki jih bodo nosili člani olimpijske reprezentance Slovenije na odprtju in na sklepni slovesnosti ter na podelitvah kolajn, bodo tokrat športna - skratka, kjer bo večina tujih reprezentanc nosila elegantnejše oprave, bodo Slovenci v - trenirkah.

Pred koncem olimpijskih iger pričakujem interpelacijo SDSa na Sandija Murovca in v ponedeljek ustanovitev posebne parlamentarne komisije, ki jo bo vodil Tomaž Majer, da ugotovi zakaj bodo Slovenci v trenirkah :-)
daryankoff
# 07.02.2014 ob 12:42
A se da mogoče kje kupit bundo naše reprezentance?

Maxi LJ, 250eur
Tralala
# 07.02.2014 ob 12:41
Naši imajo zelo lepe oprave. V današnjem svetu je folk tako zamorjen, da se ne upa več napravit v bolj žive barve.
Chope
# 07.02.2014 ob 12:38
Važni so rezultati, ne pa kaj človek obleče. Zaradi mene je lahko Tina naga :) če bo zlata kolajna. GREMO TINA; TIIIIIINAAAAAAA
PačNekdo
# 07.02.2014 ob 12:34
Francoski dresi bolj izgledajo kot da so jih potegnil iz H&M kataloga...
Coen
# 07.02.2014 ob 13:41
Norveška olimpijska ekipa za krling s svojo novo pridobitvijo iz Kalifornije. Če nič drugega, lahko pohvalimo njihov smisel za samoironijo. Foto: Reuters

...to sm pa mogu petkrat prebrat, da sm dojel, za kater šport gre.
Paperino
# 07.02.2014 ob 12:38
Všeč so mi Poljaki ;)
davide
# 07.02.2014 ob 14:15
mariachi najboljši
Crveni
# 07.02.2014 ob 12:33
Naše so najlepše. Švicarji, Nizozemci, Belorusi, Avstralci in Novozelandci so normalni. Ostali pa - bruh kako grdo!
kroksi
# 07.02.2014 ob 18:49
Vsakega tujca in ex YU narode, ki jih vprašam kakšne barve se spominja slovenije, vsi dajo zeleno. Une ideje z rdečimi pa, rdeče so Rusija in Kitajska
ZeK
# 07.02.2014 ob 12:33
čestitam nemcem za protestno gesto.

tmbl: maxi v ljubljani
sonce12
# 07.02.2014 ob 12:28
Po dveh tednih bodo te cunje, že nekje v kotu, ker bodo vsi oblekli "klubske" barve.
are
# 07.02.2014 ob 18:24
No novinarka, kolko je bilo držav v elegantnih oblačilih in koliko v trenerkah oz. smučarskih hlačah?
Ples
# 07.02.2014 ob 15:37
Norvežani so premeteni: računajo na to, da jih sodniki ne bodo mogli pozorno gledat :)))
tmlb
# 07.02.2014 ob 12:32
A se da mogoče kje kupit bundo naše reprezentance?
futsalmojster
# 07.02.2014 ob 15:59
Francozi zagotovo najlepši, za nas bi pa rekel, da smo v zgornji polovici udeležencev. Vsekakor zelo živo, mladostniško in vihravo. Meni je všeč. Zapomnili si nas bodo. Tako ali drugače!
sel
# 07.02.2014 ob 15:21
zanimivo, ampak slovenija ima tokrat ene najlepših oprav.... vsaj po mojem mnenju...
fanica28
# 07.02.2014 ob 15:05
mi je vseeno kaj majo na seb, najpomembneje je da bodo dobri in prnesli domov kak svetleč krog okoli vratu
ikn1
# 07.02.2014 ob 14:39
upam da nima na norveskem kdo epilepsije
pureredneck
# 07.02.2014 ob 14:11
Srbija fura "old school" Yassa varianto :)
ma_ri_bor
# 07.02.2014 ob 13:09
Hubertus je legenda, najbolj patriotska oprava.
eye1
# 07.02.2014 ob 13:02
Ameriška je še vedno AMERIKA za naše. Norveška je pa res totalen obup.
severna zvezda
# 07.02.2014 ob 12:53
tista noršveka bob ekipa pa zgleda k en pop band iz 80ih

.....hehehe, kot tisti mladci, ki plešejo v videu Vanilla Ice: Ice, Ice baby ..... ups, ice, ice curling
Cini Minis
# 07.02.2014 ob 12:44
men je pa tale nasa zelena ful huda....upam da bomo zdej vedno imeli enotne barve v vseh sportih....zelen napis I feel slovenia je pa dalec najboljsi....jest bi se zastavo zamenjal rdeco z zeleno....vsi bi vedeli da je to slovenija....
toldo
# 07.02.2014 ob 21:47
@veza, že dolgo se nisem tako v nulo strinjal s kom na tem portalu....
kroksi
# 07.02.2014 ob 18:56
Ojojoj, kaj so hrvaške gnile
Band3
# 07.02.2014 ob 15:11
Pred prenosi curlinga bo ocitno potrebno spustiti opozorilo za bolnike z epilepsijo...
Remix
# 07.02.2014 ob 14:01
Naša bunda je izjemno lepa, sam kaj k je tako draga (250€)...Vsaj za zame, no. Res da je Peak, samo vseeno tolk dnarja zapravit za to... Res škoda. Poznam par ljudi, ki bi jo takoj kuplo, če bi bla cena tam okol 100€.
Fajn bi blo, da bi drugič malo prilagodili ceno dejanskemu finančnemu stanju v Sloveniji, sigurno bi imeli veliko več profita kot pa sedaj.
dmashina
# 07.02.2014 ob 13:26
Pa ne štekam, zakaj avtorica v uvodnem odstavku pri vseh našteje brand, ki stoji, za opravami, samo pri slovenskih pa napiše ime oblikovalca. Avtorica bi se lahko malenkostno tudi vzdržala sodb. Mislim, da se je kar sama odločila, da so slovenski outfiti med gršimi. Dvomim, da jih je kot take označil njej tako ljub Guardian.
dmashina
# 07.02.2014 ob 13:17
"Francozom je potrebno malo podaljšati rokave, pa tud sicer ni glih oprava za športno udejstvovanje."

Rokavi do členkov na roki so se nazadnje nosili leta 1988.
mandlc
# 07.02.2014 ob 12:55
Tina na najvišji stopnički v body paintingu...waauuuu
ijagodn1
# 07.02.2014 ob 12:44
Zdaj, ko smo videli večino oprav,
je pa definitivno, da je sLOVEnska najlepša !!
master
# 07.02.2014 ob 12:43
Meni ni to nič presenetljivega..američani znani patrioti, prav obsedeni s svojimi zvezdami z zastave. Katastrofalno so oblečeni, gotovo je športnike sram.
naš človek
# 08.02.2014 ob 01:06
@toldo
belo-modro-rdeča zastava nima zveze s komuniti, ti so prispevali samo rdečo zvezdo na sredi.
TCF
# 07.02.2014 ob 23:13
Ne razumem zakaj avtorica članka tako blati našo opravo. Meni je pa prav všeč (v primerjavi z drugimi mi je definitivno v top 5). Mogoče tudi zato, ker sta modra in zelena moji najljubši barvi.

Kanadska oprava za deskarje mi je zelo badass. :) Pa nekdo je že omenil čevlje Američanov - tudi meni so všeč (na žalost pa je preostanek njihove oprave grozen).

@veza

Tudi jaz se strinjam.
toldo
# 07.02.2014 ob 22:50
Ne vem pa, zakaj v vseh športih forsiramo zeleno, ko pa te barve nimamo ne v zastavi, ne v grbu?

saj zaradi mene zelena ni ravno 'obvezna', čeprav se mi zdi primerna..... recimo 70% slovenije je gozdnate...

ampak totalno glupo se mi pa zdi, da je osnova neka zastava in grb, ki so jo 20 let nazaj na hitro spacali 5 minut pred polnočjo, ko smo se osamosvajali....... Komunistična slovenska zastava (sam sem kvazi levičar) pa za mene nikakor ni neka obvezujoča zastava iz katere mi moramo karkoli izhajat
veza
# 07.02.2014 ob 21:06
Klapa

jaz bi kar spremenil naše nacionalne barve v belo-zeleno- modre, pa če je heraldićno prav ali ne, manj bi bilo kreganja in bolj prepoznavni bi bili...
Za grb pa Triglav, v istih barvah, sedanji grb z nesrečnimi celjskimi zvezdami pa naj izgine...
sagrada
# 07.02.2014 ob 20:58
Vsa čast našim lektorjem. Par medijev imamo ampak v enem se lektor odloči za curling, v drugem za kerling, v tretjem za kurling in sedaj na mmc za krling, ki je zadnja domislica njihovega poznavanja Slovenščine. Zaenkrat ni v SSKJ nobene od omenjenih besed, ki opisujejo šport škotskega izvora, a so Upravne enote, ki morajo spoštovati slovenski jezik v imenih društev, na podlagi mnenja inštituta za slovenski jezik registrirale curling zvezo in curling klube. Nekoč je dejal Prešeren......Le čevlje sodi naj.........najbrž je imel vizionarsko v mislih curling čevlje.
Kazalo