Avtor zamisli o nenavadnih klobukih je umetnik Dominique Pouzol. Foto: Reuters
Avtor zamisli o nenavadnih klobukih je umetnik Dominique Pouzol. Foto: Reuters

V pariški galeriji 59 Rivoli so kar nekaj časa razmišljali, kako zagotoviti, da se obiskovalci njihove galerije ne bodo preveč približevali drug drugemu. Nato pa se je umetnik Dominique Pouzol domislil, da bi se lahko zgledovali po modi iz obdobja kitajske dinastije Song (960–1279).

Prvi cesar iz dinastije Song se je namreč domislil izvirnega načina, kako preprečiti zarote med podaniki: vsi dvorjani in uradniki so morali nositi posebne klobuke s "krili", da se ne bi mogli drug drugemu preveč približati in si česa zašepetati. Vse, kar so imeli povedati, so morali tako povedati dovolj glasno, da jih je slišal sogovornik – in obenem tudi vsi drugi, ki so bili v bližini.

"V tistih časih so bili klobuki obvezni, da bi preprečili šušljanje, a v bistvu je šlo – podobno kot danes – za ohranjanje fizične razdalje," je v pogovoru za Reuters pojasnil Pouzol.

Ta je klobuke izdelal iz papirja in jih obarval v pisane, mavrične barve, s čimer jim je dodal tudi politično sporočilo oz. opozorilo na pravice istospolnih. "Klobuki so tu zato, da nas zaščitijo pred covidom-19. A morda nas lahko ščitijo tudi pred človeško zlobo, pred ozkoglednimi ljudmi," je še dejal.