V 18 letih delovanja so v zavetišču oskrbeli že več kot 32.000 živali. Foto: BoBo
V 18 letih delovanja so v zavetišču oskrbeli že več kot 32.000 živali. Foto: BoBo

Nova ambulanta omogoča boljše delovne razmere in varnejše zdravljenje okuženih živali. Cilj projekta je nuditi najboljšo oskrbo in pomoč živalim, hkrati pa zagotavljati najvišjo raven varnosti za vse.

Razporeditev prostorov je primerna za prilagajanje sezonskim potrebam oziroma tudi večjim sprejemom živali. Zagotovljeni so ločeni izolatoriji, kjer bo mogoče varnejše zdravljenje okuženih živali. V ambulanti sta dve kirurški dvorani, primerni tudi za zahtevnejše posege, opremljena pa je z vso potrebno sodobno opremo, kot so digitalni rentgenski aparat, ultrazvok, laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev ...

Mestna občina Ljubljana (MOL) je za drugi del gradnje novih prostorov namenila 800.000 evrov, do konca leta pa bodo končali še tretji del gradnje, ki obsega prostore za mačke.

Ob tem sta bila prav tako dva preurejena in nedelujoča avtobusa preurejena v učilnici za otroke, ki bodo med drugim spoznavali delo in poslanstvo zavetišč in se učili odgovornosti skrbništva živali.

Nova veterinarska ambulanta zavetišča

Prvo zavetišče v Sloveniji

Zavetišče za zapuščene živali na Gmajnicah je bilo ustanovljeno 4. oktobra 2002, na svetovni dan živali. Kot prvo v Sloveniji ga je ustanovil MOL za lastne potrebe oskrbe zapuščenih hišnih živali, predvsem psov in mačk, pozneje pa ga je občina dala v upravljanje javnemu zavodu Živalski vrt (ZOO) Ljubljana.

Ljubljansko zavetišče je vsako leto sprejelo in oskrbelo več kot 2.000 zapuščenih živali, kar je četrtina vseh zapuščenih živali v Sloveniji. V 18 letih so jih oskrbeli že več kot 32.000.

Skrbnikom so vrnili več kot 5.000 izgubljenih živali, več kot 10.000 živalim pa so poiskali nov dom. V zavetišču so oskrbeli in v okolje vrnili tudi več tudi kot 11.000 prostoživečih mačk.