Angelina je med obiskom Tajske obiskala tamkajšnjega mojstra tetoviranja. Foto: EPA
Angelina je med obiskom Tajske obiskala tamkajšnjega mojstra tetoviranja. Foto: EPA
Elaine Davidson
Davidsonova, ki ima na telesu kar 4.000 obročkov, je v Londonu pozirala fotografom. Foto: EPA

Strinjajo se, da tetoviranje ni več le domena drugorazrednih umetnikov, ki zmaje, kače in ljubezenska sporočila za vedno vtisnejo na hrbte motoristov in mornarjev.

Tetoviranje je danes modno in mnogo zvezdnikov, med njimi sta tudi David Beckham in Angelina Jolie, na rdečih preprogah ponosno razkrije svoje tetovaže.

Vsi umetniki tetoviranja so morali pred začetkom konvencije podpisati dogovor, da na njej ne bodo tetovirali intimnih predelov tako žensk kot moških, oseb mlajših od 18 let in vseh, ki bodo pod vplivom kakršnih koli opojnih substanc.

Organizatorji so zadovoljni, da so v London prišli res najboljši med najboljšimi: "Koža je njihovo platno. In tetovaže so kot snežinke - niti dve nista enaki." Londončani v vrsti čakajo pred opuščeno pivovarno, kjer poteka shod, da bi si ogledali največkrat zelo boleče krašenje teles, prihajajo tudi ljudje, ki že imajo številne tetovaže.

Tetoviranje je umetnost
Kanadski mojster, ki ima na telesu kar 50 tetovaž, verjame, da je za tovrstno umetnost potrebno trpeti, on sam pa je živ dokaz, da so ljudje s tetovažami pravcata umetniška dela. Njegovo telo so porisali umetniki z vsega sveta, ki jih najbolj ceni. Le na rebrnem predelu še nima tetovaž, a se je že dogovoril, da mu ga spomladi okrasijo kolegi iz San Francisca in Chicaga. K njemu pa prihajajo celo zdravniki in politiki, tetoviral je 84-letnika, ki je na sebi želel imeti vrtnico z imenom pokojne žene.

Neki urednik britanske revije o tetoviranju je srečanje izkoristil tudi za to, da je izrazil svoj bes nad ljudmi, ki dele svojega telesa prodajajo blagovnim znamkam: "Vtetovirano ime blagovne znamke na čelu je žaljenje vsega, kar tetovaže v resnici predstavljajo!" Mnogo sodelujočih se strinja, da je to slaba stran dejstva, da je tetoviranje danes del priljubljene kulture.