Je potomec Maorov, Valižanov, Škotov in Norvežanov. Foto: Reuters
Je potomec Maorov, Valižanov, Škotov in Norvežanov. Foto: Reuters

Za stalno bi se preselil v Los Angeles, le če bi Avstralijo in Novo Zelandijo pogoltnil ogromen val, če bi Evropo prizadela črna kuga in če bi Afrika izginila, potem ko bi jo napadli Marsovci.

Russell Crowe
Za Gladiatorja je dobil svojega prvega in za zdaj edinega oskarja. Foto: EPA
Russell Crowe
Nekateri menijo, da je oskarja za Čudoviti um izgubil zaradi nekega spora. Foto: EPA

Če je kdo tako pomembna osebnost, da o njem posnamejo film, moram prevzeti odgovornost, da bom svoje delo opravil odlično.

Russel po snemanju filma Čudoviti um
Russell s skupino The Ordinary Fear of God
Od leta 2005 ima novo skupino. Foto: Reuters

Rad bi igral strastno žensko, a mi nihče ne dovoli.

Moja mati je imela navado reči: Ne skrbite za Russlla. On je malo nor.

Russell in Danielle
Z ženo imata enega sina, aprila se bo družini pridružil še eden. Foto: EPA

7. aprila 1964 se je v Wellingtonu na Novi Zelandiji rodil avstralski igralec Russell Ira Crowe, ki je dobil tudi oskarja. Njegovi predniki so bili Valižani, Škoti, Norvežani in Maori. Ko je bil star štiri leta, se je njegova družina preselila v Avstralijo, saj so si starši želeli uspeti v svetu filma.

Pri šestih letih je Rusty, kot ga kličejo prijatelji, prvič stal pred kamerami, in povedal stavek v enem od dialogov v nanizanki Spyforce, ki jo je režiral materin boter. Že takrat je nastopil ob boku filmskega zvezdnika Jacka Thompsona, ki je nekaj let kasneje v filmu The Sum of Us zaigral Russllovega očeta.

V Sydneyju je do 14. leta starosti obiskoval šolo za dečke, potem pa se je družina znova preselila na Novo Zelandijo, kjer se je vpisal na Auckland Grammar School. Crowe ni končal srednje šole, saj je raje finančno pomagal svojim staršem. Sedem let kasneje se je znova vrnil v Avstralijo, kjer se je želel vpisati na Državni inštitut za dramsko umetnost (NIDA).

Avdicija popolna izguba časa
Pozneje se je Crowe spominjal avdicije: »Vadil sem za neko gledališko igro in tam je bil tudi vodja tehnične skupine pri NIDI. Vprašal sem ga, kaj meni o tem, da bi jaz tri leta preživel na inštitutu. Dejal mi je, da bi bila zame to popolna izguba časa. Dodal je, da vse te stvari, ki bi me jih naučili tam, že znam. Naučili bi te le slabih stvari, je še dodal tehnik.« Na koncu so ga sprejeli.

Po nastopu v nanizanki Neighbours in Living with the Law je leta 1990 nastopil v svojem prvem filmu – The Crossing. Istega leta je posnel še film Blood Oath oziroma Prisoners of the Sun, ki pa je bil v kinematografih na ogled mesec prej kot The Crossing. Po prvih uspehih v Avstraliji se je odpravil v Hollywood, kjer mu je kmalu uspel prodor med zvezde filmskega platna.

Tri nominacije za oskarja
Trikrat je bil nominiran za oskarja, leta 2000 pa ga je celo prejel za vlogo v filmu Gladiator. Predtem je bil leta 1999 nominiran za oskarja za glavno moško vlogo v filmu The Insider, leta 2001 pa za Čudoviti um (A Beautiful Mind). Vsi trije filmi so bili tudi oskarjevi nominiranci za najboljši film leta. Med letoma 1997 in 2003 je poleg teh treh filmov igral še v dveh nominirancih za najboljši film – LA Confidential in Master and Commander: The Far Side of the World.

Od tod tudi znana anekdota: »Ena najbolj bolečih stvari pri vlogi v LA zaupno je bila, ko je scenarist James Ellroy trdil, da Bud White (lik, ki sem ga igral) ni alkoholik. Rekel sem mu: Daj no, to je leto 1953. On je delavec, policist. In ti mi boš trdil, da po koncu delovnika ni odšel s prijatelji na pivo? In Elroy mi je tedaj rekel, da moj lik ne pije. Zaradi tega pet mesecev in sedem dni nisem poskusil kapljice alkohola. To je bilo najverjetneje najhujše obdobje mojega življenja.«

Glasba je njegov hobi
Ta 1,82 metra visoki igralec se ne ukvarja le s snemanjem filmov, zelo dejaven je tudi v glasbi, saj piše besedila in poje. Dolgo časa je imel svojo skupino 30 Odd Foot Of Grunts, ki jo je ustanovil leta 1992. Na začetku svoje glasbene kariere se je predstavljal kot Rus Le Roq. Skupina je po 13 letih razpadla, sam pa je začel sodelovati z Alanom Doylom in kanadsko skupino Great Big Sea. Leta 2005 je izdal album My Hand, My Heart. Skupaj z novo skupino The Ordinary Fear of God je 10. marca letos nastopil na šovu The Tonight Show, ki ga vodi Jay Leno.

Al Kaida ga je skoraj ugrabila
Sicer pa Crowe ni znan le po glasbi in igranju, ampak tudi po svojem precej agresivnem vedenju, alkoholizmu in tem, da ga je varoval celo FBI, saj ga je želela Al Kaida ugrabiti. 6. junija 2005 ga je newyorška policija aretirala in ga obtožila napada druge stopnje.

Udaril je uslužbenca hotela
Crowe je namreč v incidentu v hotelu Mercer vrgel pokvarjen telefon v hotelskega uslužbenca. Pozneje se je opravičil, češ da je pogrešal svojo družino, ki je bila takrat v Avstraliji in je ni mogel poklicati, saj je bil telefon v hotelu, v katerem je stanoval, pokvarjen. Sodišče ga je obsodilo na leto dni pogojne kazni, moral je plačati tudi 160 dolarjev sodnih stroškov. Hotelskemu uslužbencu Nestorju "Joshu" Estradi pa je, da bi se izognil civilni tožbi, plačal okoli 100 tisoč dolarjev
zaradi razbite ličnice.

Varoval ga je FBI
Predtem je 9. marca reviji GQ razkril, da so k njemu pred podelitvijo 73. nagrad oskar 25. marca 2001 pristopili agenti FBI-ja, ki so mu povedali, da ga želi ugrabiti Al Kaida. Crowe je novinarjem revije zaupal tudi, da do tistega dne nikoli ni slišal za to teroristično skupino. Nekaj mesecev ga je zato varovala ameriška varnostna služba, in to tudi med snemanjem obeh filmov in podelitvijo različnih filmskih nagrad. Igralec je po koncu varovanja dejal, da nikoli ni dobro razumel, za kaj se gre. Tudi FBI, ki po navadi ne komentira svojih dejavnosti v medijih, je potrdil Crowove navedbe.

Pričakuje drugega otroka
Igralec, ki za film dobi od 15 do 20 milijonov dolarjev honorarja, se je na svoj 39. rojstni dan poročil z avstralsko pevko in igralko Danielle Spencer, s katero ima enega sina Charlesa Spencerja Crowa, ki se je rodil 21. decembra istega leta. Par, ki se je spoznal med snemanjem filma The Crossing, trenutno pričakuje drugega otroka, ki se bo rodil julija.

In kako se je opravičil svoji ženi zaradi alkoholizma in nasilništva: "Sem na dnu vodnjaka. Ne morem niti povedati, kako temačno je trenutno moje življenje. Imam veliko težav. Naredil bom vse, da bom situacijo, v kateri sem, rešil na najbolj časten način. Zelo mi je žal za vsa dejanja. In če bo treba, bom vse svoje življenje porabil, da bi se lahko oddolžil svoji ženi. Zadovoljen sem, da moj sin še ne dojema, kaj se dogaja, ker bi mu to zlomilo srce. Ne bom trdil, da je to zaradi koga drugega, saj vem, da je to popolnoma moja napaka. S tem se moram soočiti in to rešiti. Nočem biti pesimist, a gledam na situacijo, kot je. To je sedemletna zaporna kazen."

Je lastnik ragbijskega kluba
Skupaj z avstralskim poslovnežem Petrom Holmesom a Courtom ima v lasti 75,8 odstotka ragbijskega kluba South Sydney Rabbitohs, ki ga spremlja že več let. Tudi sam je več let igral ragbi. Pri desetih letih je med tekmo izgubil enega od sprednjih zob. Šele med snemanjem filma The Crossing so mu naredili umetnega, stroške zobozdravnika pa je plačal režiser tega filma.

Za stalno bi se preselil v Los Angeles, le če bi Avstralijo in Novo Zelandijo pogoltnil ogromen val, če bi Evropo prizadela črna kuga in če bi Afrika izginila, potem ko bi jo napadli Marsovci.

Če je kdo tako pomembna osebnost, da o njem posnamejo film, moram prevzeti odgovornost, da bom svoje delo opravil odlično.

Russel po snemanju filma Čudoviti um

Rad bi igral strastno žensko, a mi nihče ne dovoli.

Moja mati je imela navado reči: Ne skrbite za Russlla. On je malo nor.