Do zdaj je v Braziliji umrlo skoraj 29.000 ljudi. Foto: Reuters
Do zdaj je v Braziliji umrlo skoraj 29.000 ljudi. Foto: Reuters

Pred njo so le ZDA, Združeno kraljestvo in Italija. Po številu okuženih pa je Brazilija, kjer je pandemija dobila zagon v zadnjih tednih, že na drugem mestu za ZDA. V Braziliji se je z novim koronavirusom doslej okužilo več kot 498.000 ljudi, v ZDA pa malo manj kot 1,8 milijona.

Največ okuženih in smrtnih žrtev je v zveznih državah Sao Paulo in Rio de Janeiro. Glede na število prebivalcev pa so najhuje prizadete zvezne države na severu in severovzhodu države, kjer so bolnišnice že na robu zmogljivosti.

Število okuženih 15-krat večje?

Brazilsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da še ni mogoče predvideti, kdaj bo epidemija v državi dosegla vrhunec. Strokovnjaki medtem opozarjajo, da je dejansko število okuženih z novim koronavirusom v Braziliji najverjetneje 15-krat večje, kot kažejo uradne številke, saj v državi ni obsežnega testiranja za ta virus.

Novi koronavirus se tako še naprej širi, medtem ko zvezne oblasti in posamezne države ne najdejo skupnega jezika glede ukrepov za zajezitev. Večina zveznih držav je uvedla delne karantene, a si predsednik Jair Bolsonaro želi njihove čimprejšnje odprave, da bi lahko znova zagnali gospodarstvo.

V Španiji so meje med pokrajinami še zaprte. Foto: Reuters
V Španiji so meje med pokrajinami še zaprte. Foto: Reuters

Španski premier: Izredne razmere še do 21. junija

Španski premier Pedro Sanchez je danes dejal, da država potrebuje še 15 dni karantene, da "s pandemijo opravijo enkrat za vselej", zato bo parlament zaprosil za še zadnje dvotedensko podaljšanje zaprtja države. "Skoraj smo naredili to, kar smo si zadali," je dejal Sanchez na novinarski konferenci, potem ko je izrazil veliko olajšanje, ker je število novookuženih močno padlo. 21. junija se bodo tako končale izredne razmere in s tem zaprtje države, s 1. julijem pa bodo lahko španski državljani potovali med pokrajinami.

V soboto se je število smrtnih žrtev povišalo za štiri, na 27.125, število novookuženih je višje za 271, skupno so potrdili doslej 239.228 okužb z novim koronavirusom.

Španija je strogo karanteno uvedla 14. marca, prebivalci so lahko odšli od doma le, če so šli po hrano, k zdravniku ali v službo, ko delo od doma ni bilo mogoče. Otroci sploh niso smeli zapuščati domov skoraj 50 dni. Zadnje tedne postopoma rahljajo ukrepe.

Za tujce bodo meje odprli julija, od 1. julija tako za tuje obiskovalce ne bo več obvezna 14-dnevna karantena.

Nemčija: Po zasebnih zabavah v karanteni 160 ljudi

V Göttingenu so odredili karanteno za 160 ljudi, potem ko so zaradi zaradi več zabav, ki sicer zaradi pandemije covida-19 niso dovoljene, v mestu zaznali nov izbruh koronavirusa. Kot so danes sporočile oblasti, so po udeležbi na zabavah potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 35 ljudeh, stanje enega človeka med njimi je kritično.

Mestne oblasti so napovedale, da bodo vse, ki so bili v stiku z okuženimi, testirali na novi koronavirus, ne glede na to, ali imajo simptome covida-19 ali ne. Še vedno iščejo od 140 do 200 ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi.

Švedi prvič po marcu brez smrtne žrtve

Na Švedskem v zadnjih 24 urah niso zaznali novih smrtnih žrtev covida-19, kar se je zgodilo prvič po marcu. Oblasti so ob tem podatku sicer izpostavile, da ob koncih tedna običajno nastajajo zamiki pri sporočanju podatkov. Po podatkih švedske agencije za javno zdravje so v državi doslej potrdili okoli 37.500 okužb z novim koronavirusom, 4395 ljudi je umrlo. Prvo smrtno žrtev covida-19 so na Švedskem potrdili 11. marca.

Malta bo odprla letališča 1. julija

Malta bo 1. julija odprla svoja letališča. Kot je dejal premier Robert Abela, se otok vrača v normalne tirnice. Turizem predstavlja skoraj četrtino BDP-ja in hotelirji so pritiskali na vlado, naj znova odpre letališče, sicer državi grozi velik porast nezaposlenosti. Na Malti so doslej potrdili 600 okužb, umrlo je devet ljudi. Sredi maja so znova odprli trgovine in restavracije, cerkve in šole so še vedno zaprte. V petek bodo znova odprli vrata bari in telovadnice.

V Iranu znova povečevanje števila okuženih

Iranske oblasti so danes sporočile, da so v državi zaznali že več kot 150.000 okuženih z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Število okužb v tej državi na Bližnjem vzhodu znova narašča, potem ko je bilo 2. maja na najnižji točki od februarskega izbruha epidemije v državi.

V zadnjih 24 urah so v Iranu našteli 2561 novih okužb, skupno doslej 151.466. Za covidom-19, ki ga ta virus povzroča, pa je v zadnjem dnevu umrlo 63 ljudi. Skupno je koronavirusna bolezen 19 v Iranu zahtevala skoraj 8000 smrtnih žrtev.

Indija: Kljub naraščanju novookuženih rahljanje ukrepov

V Indiji bodo, čeprav so ugotovili največ novookuženih doslej, začeli rahljanje ukrepov. Indijski premier Narendra Modi je opozoril državljane, naj ostanejo še naprej previdni. "Boj proti novemu koronavirusu je intenziven, ne smemo popuščati. Nošnja maske, rokavic in spoštovanje fizične razdalje bodo ključni, zdaj ko bodo ljudje znova zapuščali svoje domove.

Po svetu več kot šest milijonov okuženih

Medtem je po svetu število okuženih preseglo šest milijonov. Po najnovejših podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa je potrjeno okuženih že več kot 6.063.000 ljudi, skoraj 370.000 jih je umrlo za covidom-19.

V ZDA, ki jih je pandemija najhuje prizadela, je število smrtnih žrtev covida-19 103.781.

Na drugem mestu po številu okužb je Brazilija, na tretjem pa Rusija z več kot 396.000 okuženimi.

V Latinski Ameriki je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 50.000, okuženih je skoraj milijon ljudi. Največ okužb imajo Brazilija, Čile, Mehika in Peru. Samo v Braziliji so potrdili več kot polovico smrtnih žrtev in okužb.