Hoteli in apartmaji bodo morali med drugim skrbeti za fizično razdaljo gostov in redno razkuževanje. Foto: EPA
Hoteli in apartmaji bodo morali med drugim skrbeti za fizično razdaljo gostov in redno razkuževanje. Foto: EPA

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) v hotelih in zasebnih apartmajih priporoča upoštevanje fizične razdalje 1,5 metra med obiskovalci, razen če ne gre za člane iste družine ali skupine. Prav tako je treba razdaljo 1,5 metra uveljaviti v čakalnih vrstah in v vseh javnih prostorih pri postavitvah stolov, ležalnikov in senčnikov. Glede na predpisano fizično razdaljo je treba tudi omejiti število ljudi v prostoru.

Zdravstvena stroka priporoča največ 15-minutno zadrževanje na recepciji. Spodbuja spletne rezervacije, prijave in odjave ter kartično in brezstično plačevanje storitev in redno razkuževanje površin recepcije.

Na vhodih v hotelske in zaprte prostore je treba postaviti razkužila za roke. Namesto sušilnikov za roke priporočajo papirnate brisače, v dvigalih pa naj bi se hkrati prevažalo omejeno število ljudi. V konferenčnih centrih naj bi hoteli skrbeli za redno razkuževanje vse opreme, denimo stolov in miz.

V navodilih za marine in kampe so na HZJZ-ju ob tem zapisali priporočilo, naj se "v zaprtih prostorih hotelov nosijo zaščitne maske", medtem ko takšnega navodila ni za zasebne apartmaje.

Priporočeno razkuževanje vseh površin

Splošna priporočila za hotele in druge nastanitvene obrate priporočajo čiščenje sob in menjavo posteljnine v skladu z dosedanjo prakso. Če bi gost hotel drugačen režim, denimo čiščenje le pred prihodom in ob odhodu, naj mu hotel to omogoči. Strokovnjaki po odhodu gosta priporočajo razkuževanje vseh površin, ki jih uporabljajo gosti, denimo miz, opreme za pripravo kave, telefona ali daljinskega upravljavca televizije.

Za osebje tako hotelov kot marin strokovnjaki med drugim priporočajo vzdrževanje fizične razdalje in splošne higienske ukrepe, kot so izogibanje rokovanju, redno umivanje rok in upoštevanje higiene kašlja.

Pri blagajnah priporočajo postavitev zaščitnih pregrad. Za osebje priporočajo dnevno merjenje telesne temperature ob prihodu na delo, v hotelih pa tudi izmensko delo z vmesnim razkuževanjem površin.

Med drugim so za centre za dobro počutje predlagali, naj omejijo število gostov, posebej v zaprtih delih. Priporočajo zgolj suhe savne, kot je finska, ne pa tudi vlažnih.

  • BiH: Zaradi afere z respiratorji suspendirali vodjo civilne zaščite

Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je suspendirala direktorja Federalne uprave civilne zaščite (FUCZ) Fahrudina Solaka zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu respiratorjev iz Kitajske.

Medtem so prišli na dan številni dokazi, ki so podlaga za upravičen sum o najmanj treh kaznivih dejanjih. Zdaj je na potezi tožilstvo BiH-a. Izvedenci so v ponedeljek ugotovili, da prispeli respiratorji ne izpolnjujejo niti najmanjših pogojev za uporabo v bolnišnicah. Gre za respiratorje, ki jih lahko uporabljajo v reševalnih vozilih med transportom bolnikov.

Poleg tega sta preiskovalcem sumljivi izbira dobavitelja, kmetijskega podjetja Srebrena malina, kot tudi usklajenost nakupa z zakonom o javni nabavi. Vrednost nakupa 100 respiratorjev je bila približno 5,8 milijona evrov, afera pa je razburila javnost v BiH-u. Solak je povedal, da so respiratorje naročili pri družbi, ki je edina lahko zagotovila, da bodo prispeli v BiH v zahtevanem roku, in zavrnil vse domneve o morebitnih nepravilnostih.

  • Kosovo: Premier po enem dnevu končal samoosamitev

Kosovski premier v odstopu Albin Kurti je danes končal samoosamitev, v kateri je bil od ponedeljka, ker je bil eden od predstavnikov kosovske vlade v tesnem stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Poznejši testi pri predstavniku vlade okužbe niso potrdili.

Testi pri predstavniku vlade so bili negativni, zato je Kurti prekinil samoosamitev. Poleg Kurtija so bili v samoosamitvi tudi drugi predstavniki ministrstva in zaposleni v kabinetu predsednika vlade.

Na Kosovu z 1,8 milijona prebivalci so doslej potrdili 900 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 28 ljudi.