Hospitaliziranih je 1298 ljudi s covidom-19, na intenzivni negi jih je 205, s to boleznijo je umrlo 51 ljudi, je po Twitterju sporočila vlada.

V nedeljo so iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 36 bolnikov.

Število novoodkritih okužb je primerljivo s prejšnjo nedeljo, ko jih je bilo 470.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Epidemiološka slika žal še ne vzbuja kakšnega optimizma, se pa stanje v nekaterih regijah le izboljšuje, na primer v gorenjski in osrednjeslovenski regiji. Žal razmere ostajajo resne v vzhodnih regijah, slabšajo pa se tudi v obalno-kraški regiji in v primorsko-notranjski regiji," je na tiskovni konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.233 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 965 na 100.000 prebivalcev. Do zdaj je bilo okuženih že 75.806 ljudi, umrlo pa je 1435 bolnikov s covidom-19.

51 smrti, kako naprej z ukrepi?

Jereb opozarja javnost

V zadnjih tednih se gibljemo po robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema. Ponovno, kot že nekajkrat v zadnjih 14-dneh, poudarjam, da nam ne kaže dobro – število novookuženih ne pada po pričakovanjih.

Matjaž Jereb

Vodja intenzivne nege v ljubljanskem UKC-ju Matjaž Jereb je na novinarski konferenci vlade opozoril, da so zdravstveni delavci preobremenjeni in izčrpani. Zdravstvo pa v teh razmerah ne more nuditi enake oskrbe, kot jo je do zdaj.

"Pandemija covida-19 nas je postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov, ki zaradi hude ali kritične obolelosti dihal potrebujejo bolnišnično obravnavo. Vsaj tako velik, če ne še večji problem, je pomanjkanje usposobljenega zdravstvenega kadra, ki prav tako zboleva," je opozoril.

"Kljub morda malo manjšemu pritisku v prejšnjem tednu smo imeli konec tedna ponovno porast sprejemov na navadne in intenzivne oddelke. Dejansko osebje težko obvladuje razmere in je psihofizično izčrpano," je povedal.

Ocenil je, da se sprehajamo po meji obvladljivosti razmer, vrha hospitalizacij pa še nismo dosegli. UKC lahko sprejme še posamične covidne bolnike.

Jereb je mnenja, da vrha po številu covidnih hospitalizacij še nismo dosegli. Foto: MMC RTV SLO
Jereb je mnenja, da vrha po številu covidnih hospitalizacij še nismo dosegli. Foto: MMC RTV SLO

Poudaril je, da lahko Slovenija v najboljšem primeru vzpostavi največ 250 postelj za intenzivno nego, naše rezerve glede postelj in osebja v državi pa so praktično že izčrpane.

UKC Ljubljana je imel v ponedeljek na šestih oddelkih intenzivne terapije 67 bolnikov.

Do zdaj so v zavodu skupaj zdravili 235 kritično bolnih covidnih bolnikov, v celotni državi že 814. Od teh je 165 bolnikov umrlo, kar govori o 20-odstotni smrtnosti, ki so bili zaradi covida-19 zdravljeni na intenzivnem oddelku, je nekaj številk predstavil Jereb.

Povprečna starost je v drugem valu podobna kot v prvem. V Ljubljani je bila povprečna starost bolnikov, ki so na intenzivnem oddelku umrli, dobrih 74 let. Tudi sicer je starostna struktura bolnikov na intenzivnih oddelkih podobna v drugem valu, kot je bila v prvem, prevladujejo starostniki s kroničnimi sočasnimi boleznimi. "Še enkrat je treba poudariti, da nihče ni varen in da žal s hujšim potekom bolezni zbolevajo tudi mlajši, sicer popolnoma zdravi posamezniki," je opozoril.

Jereb je zato proti rahljanju ukrepov. Morda je med njimi kakšen, ki ni prinesel pričakovanega rezultata, na splošno pa jih je treba ohraniti in upoštevati, je pozval javnost.

"Ponovno poudarjam – epidemijo bomo obvladali samo skupaj, če se bo vsak izmed nas držal vseh sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Ni dovolj, da ukrepe poznamo, ključno je, da vanje verjamemo in jih tudi dosledno izvajamo."

Video: Posnetek celotne novinarske konference vlade

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19

Več bolnikov v mariborski in celjski bolnišnici

Univerzitetni klinični center Maribor je na Twitterju sporočil, da znova zdravijo nekoliko več bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je 198 covidnih bolnikov, od tega 42 na intenzivnem zdravljenju. Še pet bolnikov je umrlo, skupno do nedelje 148.

V celjski bolnišnici pa so tvitnili, da zdravijo 152 covidnih bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo. Šest bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Do zdaj je umrlo 128 covidnih bolnikov.

V celjski bolnišnici konec tedna hospitaliziranih največ covidnih bolnikov

Sproščanje ukrepov v primeru zanesljivega pozitivnega trenda

Sorodna novica "Zadnji podatki pokazali nekaj upanja; če se bo trend nadaljeval, imamo možnosti za varno odpiranje"
Okužbe po dnevih zadnjih sedem dni:

Sobota - 1106
Petek - 1591
Četrtek - 1609
Sreda - 1767
Torek - 2226
Ponedeljek - 1302
Nedelja - 470

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Bojane Beović bo sicer v tem tednu predlagala načrt za postopno odpiranje dejavnosti in rahljanje ukrepov. Načrt bo uresničen, če se bo v prihodnjih dneh pokazal zanesljiv pozitiven trend, ki bi nekoliko razbremenil tudi bolnišnice; če bo torej reprodukcijsko število, to je povprečno število ljudi, ki se okužijo od enega bolnika, na podlagi večdnevnih podatkov padlo pod 1, kolikor približno znaša zdaj.

Članica strokovne skupine, predstojnica ljubljanske infekcijske klinike, Tatjana Lejko Zupanc, je za Radio Slovenija povedala, da vladni ukrepi niso popolnoma prijeli, zato bi lahko skupina v tem tednu predlagala naslednje: "Zelo verjetno bo potrebnih več stvari. Med drugim tudi bistveno večje število testiranja, večja dostopnost testov vsem. Morda bi lahko še bolj poudarili to, da če kdo lahko, da dela od doma, naj dejansko dela od doma. Da se izkoristi čim več dopusta, kjer je to mogoče."

Nekateri ukrepi, ki veljajo, pa niso pripomogli k izboljšanju razmer. "Verjetno bi bilo smiselno razmisliti o prepovedi prehajanja čez občinske meje. Tukaj nismo čisto prepričani, da je ta ukrep veliko dobrega prinesel."

Tudi merjenja javnega mnenja kažejo nizko podporo prepovedi prehajanja med občinami. Poostreni policijski nadzori konec tedna pa so pokazali, da se ljudje ukrepa večinoma držijo.

Rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije še ni pričakovati