Zavod za blagovne rezerve je kupil za slabih 97.000 evrov dodatne opreme za marca kupljene respiratorje Siriusmed R30. Zdaj bodo primerni za bolnike s covid-19. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Zavod za blagovne rezerve je kupil za slabih 97.000 evrov dodatne opreme za marca kupljene respiratorje Siriusmed R30. Zdaj bodo primerni za bolnike s covid-19. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

V pogodbi med zavodom za blagovne rezerve in Medicotehno je po poročanju STA-ja zapisano, da je zavod šel v postopek javnega naročanja s pogajanji brez predhodne objave zaradi "skrajne nujnosti, saj ventilatorji Siriusmed R30 zaradi pomanjkljivosti niso primerni za zdravljenje bolnikov s covidom-19".

Ministrstvo za javno upravo je zavodu zapisalo, da lahko izvedejo tak postopek, če zavod presodi, da obstajajo razlogi za skrajno nujnost. Zavod je presodil, da obstajajo, in sicer je to nepredvidljiva situacija glede naraščanja bolnikov s covidom-19. Tako so za 64 ventilatorjev kupili vlažilnike, sonde in vmesnike grelne žice, skupna vrednost podpisane pogodbe je 96.819,19 evra z DDV-jem. Pogodbo so podpisali 12. oktobra, Medicotehna pa mora najpozneje v 30 dneh dobaviti blago. Če ta rok zamudi, je pogodba samodejno prekinjena.

Nakupljenih 90 ventilatorjev Siriusmed R30, dodatna oprema za 64 ventilatorjev
A dejstvo je, da je stroka že aprila opozorila, da ti ventilatorji brez dodatne opreme niso primerni za dolgotrajno umetno predihavanje bolnikov s covidom-19, tudi ministrstvo za zdravje je maja sklenilo, da se 90 ventilatorjev obdrži ob dobavi dodatne opreme. Tako so imeli na voljo skoraj šest mesecev, da bi za nabavo dodatne opreme, ki ni bila del prvotne pogodbe nakupa ventilatorjev, lahko šli v javni razpis oz. naročilo, ne pa v pogajanja brez predhodne objave.

Dokupiti je bilo treba vlažilnike, sonde in vmesne grelne žice. Foto: Reuters
Dokupiti je bilo treba vlažilnike, sonde in vmesne grelne žice. Foto: Reuters

Pristojnost z blagovnih rezerv na zavode in nazaj

Po končani spomladanski epidemiji so sicer pristojnost za nakup te dodatne opreme z zavoda za blagovne rezerve prenesli na zdravstvene zavode, ki pa v nakup dodatne opreme niso šli. Zdaj so se očitno pristojni odločili, da bo vendarle zavod nakupil dodatno opremo.

Na vprašanja o razlogih so za STA v zavodu pojasnili, da so se odločili za nakup te opreme oktobra na podlagi mnenja ministrstva za javno upravo s 24. septembra in ker so ugotovili, da je tak nakup nujen, saj obstaja možnost nepredvidljivega povečanja hospitaliziranih bolnikov s covidom-19.

Vseeno pa ne bodo nakupili opreme za vseh 90 ventilatorjev, ki so jih razdelili v bolnišnice. Kot so pojasnili na zavodu, je bilo "to število definirano na podlagi strokovne ocene ministrstva za zdravje o ustreznem številu primernih ventilatorjev za zdravljenje covidnih bolnikov".

V Celju dodatne opreme ne potrebujejo

Dodatne opreme, denimo, tako ne bodo kupili za 20 ventilatorjev v celjski bolnišnici, kjer so že pred časom pojasnili, da vedno uporabljajo univerzalni cevni sistem z ustreznimi filtri, ki preprečujejo prehod bakterij in virusov, zato ne potrebujejo nobene dodatne opreme.

Prav tako ne bodo dobili dodatne opreme za dva tovrstna ventilatorja, ki so ju dobili v Splošni bolnišnici Brežice, za tri od šestih ventilatorjev, ki jih je dobila bolnišnica Topolšica, in za enega, ki ga je dobila Kirurgija Bitenc. Pri tej tudi ne bo zdravili covidnih bolnikov, ampak so marca zaprosili ministrstvo za ventilator, saj bolnike po, denimo, operaciji raka pljuč, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje s podporo ventilatorja, premestijo v kliniko Golnik. Ker v kliniki Golnik zdravijo covidne bolnike, niso želeli tvegati, da bi njihovi bolniki prišli v stik z okužbo.

Medtem pa so po drugi strani nakupili dodatno opremo tudi za 11 ventilatorjev, ki so jih dobili v murskosoboški bolnišnici, kjer so v juniju zatrdili, da so prejeli vso dodatno opremo, ter za 10 ventilatorjev v UKC Ljubljana, kjer so pred meseci zatrdili, da so skupaj z aparati dobili tudi vlažilce.

Država nakupuje novo opremo za bolnišnice

Uporaba za necovidne bolnike

V preteklih mesecih so v nekaterih bolnišnicah ventilatorje Siriusmed že začeli uporabljati - denimo v UKC-ju Ljubljana, trboveljski bolnišnici, v Celju. Večinoma so jih uporabljali na bolnikih, ki ne potrebujejo dolgotrajne mehanske ventilacije, torej na bolnikih, ki niso imeli covida-19.

V jeseniški bolnišnici so pojasnili, so jim je ministrstvo za zdravje zagotovilo, da bodo dodatno opremo za ventilatorje prejeli predvidoma do srede novembra. Takrat bodo bolnišnice te ventilatorje uporabljale za vse bolnike.

Za umetno predihavanje bolnikov s covidom-19 so namreč potrebni ventilatorji z ogrevanimi cevmi, ker se sicer na ceveh, po katerih kroži zrak, nabira kondenz. Če se ta nabere, ga morajo sčasoma odstraniti, kar pa pomeni, da odprejo zaprt sistem ventilatorja, ki zagotavlja, da virus, ki prihaja iz bolnikovih dihal, ne uide v okolico, je junija na novinarski konferenci pojasnil Marko Noč, ki je skupaj s kolegi tudi ocenjeval primernost posameznih ventilatorjev.

Preiskava na Geneplanetu zaradi domnevnega političnega vmešavanja v posle. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava na Geneplanetu zaradi domnevnega političnega vmešavanja v posle. Foto: MMC RTV SLO

Geneplanet ni dobil posla za dodatno opremo

Zavod za blagovne rezerve je sicer omenjene ventilatorje kupil od podjetja Geneplanet, marca je bila pogodba podpisana o dobavi 220 ventilatorjev, a je ministrstvo za zdravje po opozorilih stroke glede neustreznosti ventilatorjev za covidne bolnike in domnevnem političnem vmešavanju v sklenitev posla pozneje odločilo, da obdržijo le 90 ventilatorjev, ki so bili takrat že razdeljeni po bolnišnicah. Cena enega ventilatorja je bila 39.858 evrov z DDV, za 90 so torej odšteli 3,59 milijona evrov.

Medtem pa Geneplanet ni dobil posla niti za dodatno opremo. Kot so na zavodu za blagovne rezerve pojasnili, so poleg ponudbe za dodatno opremo podjetja Geneplanet, ki jo je zavod že imel, pridobili ugodnejšo ponudbo podjetja Medicotehna, ki je "priznan proizvajalec tovrstne opreme in mu bolnišnice zaupajo".

Dodatna oprema tudi v ventilatorje Bellavista

Zavod za blagovne rezerve je z Gorenjem, od katerega je 17. marca prejel ponudbo za ventilatorje Bellavista 1000, pogodbo sklenil dva dni pozneje. Za en ventilator so odšteli 36.104 evra, torej skupaj za 46 ventilatorjev 1,66 milijona evrov. Ventilatorji so bili razdeljeni v šest bolnišnic – Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, splošne bolnišnice Izola, Nova Gorica, Novo mesto, Slovenj Gradec ter Univerzitetni klinični center Maribor.

Te so avgusta od Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) dobile začasno prepoved uporabe omenjenih ventilatorjev, saj so bili originalno certificirani za kitajski trg, čeprav gre za ventilatorje švicarskega proizvajalca.

Nato je JAZMP 17. septembra zavodu za blagovne rezerve, ki je uvozil te ventilatorje v Slovenijo, odredila odpravo ugotovljenih neskladnosti. Tako mora zavod zagotoviti in izkazati, da je proizvajalec ventilatorjev izvedel ustrezen postopek zagotavljanja skladnosti medicinskih pripomočkov, ki so se uvozili, in da imajo ventilatorji ustrezno izjavo o skladnosti, certifikat ES ter oznako CE.

"Trenutno uporaba ventilatorjev ni dovoljena"

Prav tako morajo dokazati, da so uvoženi ventilatorji opremljeni z navodili za uporabo v slovenskem jeziku ali uporabnikom razumljivem jeziku ter da pogoji in način dobave niso povzročili tehnične neskladnosti in posledično neustreznega delovanja ventilatorjev, kar bi lahko vplivalo na varnost pacientov.

Ko bodo to izpolnili, bo uporaba ventilatorjev dovoljena. "Trenutno uporaba ventilatorjev ni dovoljena v nobeni od šestih bolnišnic, saj navedene aktivnosti še niso izpolnjene," so navedli na JAZMP.

Nadgrajeni bodo tudi Bellavista, ki jih je marca dobavilo podjetje Gorenje. Strošek, slabih 70.000 evrov, je šel iz znižane kupnine. Foto: BoBo
Nadgrajeni bodo tudi Bellavista, ki jih je marca dobavilo podjetje Gorenje. Strošek, slabih 70.000 evrov, je šel iz znižane kupnine. Foto: BoBo

Serviserji že na delu

Te dni pa se v bolnišnicah, ki so prejele ventilatorje Bellavista, mudijo serviserji podjetja Medicotehna, ki vgrajujejo dodatno opremo v ventilatorje. Tega sicer JAZMP ni zahtevala od dobavitelja. Na zavodu za blagovne rezerve so pojasnili, da se "na podlagi odločitve podjetja Gorenje izvajajo postopki, s katerimi se bo zagotovilo vse potrebno za uporabo ventilatorjev v Sloveniji in EU-ju".

Tako so za vse ventilatorje naročili vlažilnike, dvojne sonde ter vmesnike grelne žice za dvojno ogrevan enkratni sistem. Takšno dodatno opremo je zavod za blagovne rezerve kupil tudi za ventilatorje Siriusmed R30, za katere je stroka ocenila, da brez dodatne opreme niso primerni za obravnavo bolnikov s covidom-19.

V Gorenju, kjer so že avgusta poudarili, da so preko matičnega podjetja Hisense le pomagali pri dobavi in da niso uvozniki ventilatorjev, so v torek za STA pojasnili, da so vgraditev dodatne opreme oz. zamenjavo obstoječih vlažilnikov z drugim modelom, običajnejšim za evropski trg, naročili ob dobavi aparatov po nasvetu pooblaščenega zastopnika proizvajalca, ki je aparate pregledal in pripravil za uporabo.

Strošek iz znižane kupnine

Dodatna oprema je vredna 69.751,55 evra (brez DDV), a tega zneska zavodu za blagovne rezerve ne bo treba dodatno odšteti, saj so se z aneksom k pogodbi med zavodom in Gorenjem dogovorili, da se zniža kupnina, Gorenje pa se je zavezalo, da bo vgradilo tudi dodatno opremo, da "bodo ventilatorji primerni za bolnike s covidom-19".

Poleg dodatne opreme bodo serviserji Medicotehne tudi pregledali naprave, opravili letni redni servis in zamenjali potrošni material, zamenjali kisikove celice, po potrebi tudi notranje baterije. Ob tem bodo opravili še namestitev naprave in jezik uporabniškega vmesnika, preverili napajalne kable in priključke za plinsko napeljavo ter naredili električni varnostni test.