Avstrija gre takoj po božiču v tritedensko zaprtje. Foto: Reuters
Avstrija gre takoj po božiču v tritedensko zaprtje. Foto: Reuters

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je potrdil, da bo od 26. decembra v veljavo stopilo tritedensko zaprtje države.

Omejitve gibanja, ki zdaj veljajo ponoči, bodo veljale tudi čez dan. Prebivalci bodo lahko zapustili domove le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija.

Na voljo bodo le najnujnejše storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Restavracije, kulturne ustanove in trgovine z nenujnim blagom se bodo zaprle. Šolanje bo potekalo na daljavo.

Odločitev glede obratovanja žičnic in smučišč je vlada ob tem prepustila deželnim oz. mestnim oblastem.

Vnovično odprtje je predvideno za 18. januar, vendar bodo trgovine, restavracije in druge storitve lahko uporabljali le ljudje, ki se bodo udeležili množičnega testiranja in bodo dobili negativen izvid.

Množično testiranje s hitrimi testi bo potekalo 16. in 17. januarja. "Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje," je pojasnil kancler.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 2085 novih okužb, umrlo je 145 ljudi. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 3073 ljudi, od tega 495 na intenzivni negi.

Celotna Italija med prazniki v rdečem

Italijanska vlada naj bi celotno Italijo razglasila za rdeče območje. Foto: Reuters
Italijanska vlada naj bi celotno Italijo razglasila za rdeče območje. Foto: Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte je potrdil, da bodo v božično-novoletnem času zaostrili ukrepe.

Vsi bari in restavracije bodo v božično-novoletnem času zaprti po vsej državi.

Med 24. in 27. decembrom ter med 31. decembrom in 3. januarjem bo veljalo strogo zaprtje, med katerim se bodo lahko Italijani odpravili na pot le zaradi dela, zdravja ali izrednih razlogov. Zaprte bodo tudi nenujne trgovine.

Zunaj omenjenih dni, torej do 24. decembra ter 28., 29. in 30. decembra pa bodo državljani lahko zapustili svoja domovanja in opravljali nakupe tudi v trgovinah z nenujnimi dobrinami. V skladu z ukrepi bodo verski obredi dovoljeni do 22. ure, medtem ko bodo trgovine z živili, frizerski saloni, lekarne, trafike, pralnice in knjigarne ostali odprti.

Z uradnim sporočilom Conteja je konec večdnevnega čakanja in neodločnosti znotraj koalicije, saj so nekateri politike pozivali, naj Italijanom dovolijo združevanje med prazniki.

Italijanski mediji so že predhodno poročali, da naj bi vlada celotno državo med prazniki razglasila za rdeče območje, kar pomeni, da bodo po vsej državi zaprli restavracije, trgovine z nenujnim blagom in omejili gibanje.

Minister za regionalne zadeve Francesco Boccia je v četrtek že pozval ljudi, naj med prazniki raje ostanejo doma. "Sprejeti moramo odločitve, ki varujejo ranljive in starejše, četudi bodo ukrepi nepriljubljeni," je povedal za televizijo Sky. "Tisti, ki razmišljajo o velikih druženjih, se zelo motijo," je dodal.

Zadnji dan so po navedbah ministrstva za zdravje potrdili 17.992 novih okužb ter 674 smrti bolnikov s covidom, navaja Reuters.

Avstrija in Italija bosta po božiču močno zaostrili ukrepe
Okužen Matovič, Macron priznal malomarnost

Slovaški premier Igor Matovič je sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Pred tednom dni se je udeležil vrha v Bruslju, na katerem naj bi se okužil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, zdaj pa je v samoizolaciji tudi več drugih voditeljev.

Matoviču so okužbo potrdili na četrtkovem testiranju. "Danes sem eden izmed vas," je nato zapisal na Facebooku ter odpovedal vse predvidene obveznosti in dogodke. Na testiranje je vlada v Bratislavi pozvala tudi vse ministre in državne sekretarje.

Macron je medtem v videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju, sporočil, da se dan po potrjeni okužbi počuti dobro. "Ni razloga, da bi se stvari odvile slabo," je še zapisal in dodal, da bo še naprej opravljal svoje delo, le v nekoliko počasnejšem tempu. Pri tem je še priznal, da bi okužba lahko bila "posledica malomarnosti".

Zaostrovanje tudi na Hrvaškem

Od torka bodo tudi na Hrvaškem zaostrili protikoronske ukrepe. Nacionalni štab civilne zaščite je predstavil ukrepe, ki bodo bodo veljali od 22. decembra do 8. januarja. Med drugim so prepovedali potovanja zunaj županije stalnega prebivališča. Županije bo mogoče zapustiti samo s posebnimi dovolilnicami. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih in tiste, ki imajo že plačane namestitve med božično-novoletnimi prazniki.

Na Hrvaškem so do zdaj opravili nekaj manj kot 931.400 testov. Foto: Reuters
Na Hrvaškem so do zdaj opravili nekaj manj kot 931.400 testov. Foto: Reuters

Na zasebnih druženjih in slavjih so število udeležencev omejili na člane največ dveh gospodinjstev oziroma največ deset ljudi. Zaposlenim so priporočili, naj izkoristijo letne dopuste, zimske šolske počitnice pa so podaljšali do 18. januarja.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pojasnil, da s poostrenimi ukrepi pošiljajo sporočilo državljanom, naj se izogibajo potovanjem, obiskom in stikom med prazniki. Poudaril je, da po 8. januarju nimajo namena podaljšati omejitve gibanja.

Priporočilo, da se maše predvajajo po radiu in televiziji

Priporočili so tudi, da maše predvajajo v radijskih in televizijskih programih ali na druge podobne načine, ko je to mogoče. Izjeme bodo veljale za 24. in 25. december, ko so število vernikov omejili glede na velikost cerkve. Zagotoviti bodo morali najmanj sedem kvadratnih metrov na človeka, kot je tudi predpisano za gledališke predstave, muzejske prostore, kinodvorane in podobne kulturne dvorane. Priporočilo štaba je tudi, da verske obrede končajo najpozneje do 22. ure, vključno s polnočnicami. Pred cerkvami bo lahko sočasno največ 25 ljudi.

3272 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 10.849 testih potrdili 3272 novih okužb. Umrlo je 68 bolnikov s covidom-19, od izbruha epidemije 3023.

V državi je trenutno 21.297 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2918 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 294 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V samoosamitvi je skoraj 54.590 državljanov. Doslej so potrdili nekaj manj kot 190.235 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je več kot 165.900 obolelih, opravili pa so nekaj manj kot 931.400 testov.

Nemčija: Bolnišnica na Saškem ni zmogla zagotoviti kisika vsem bolnikom

Bolnišnica na Saškem ni zmogla zagotoviti kisika vsem bolnikom

V Nemčiji se razmere zaostrujejo, saj so potrdili nov rekord oziroma 30.000 novih okužb v enem dnevu. Od začetka epidemije je v državi umrlo že 25.000 ljudi. Mathias Mengel, direktor ene izmed saških bolnišnic, je izjavil, da so bili v zadnjih dneh večkrat pred odločitvijo, komu dati dodatni kisik in koga pustiti brez obravnave, poroča Televizija Slovenija.

Izjava je v nemški javnosti sprožila ogorčenje in od vlade zahteva pojasnilo, koliko ljudi je v nemških bolnišnicah umrlo, ker jim niso mogli pomagati. Omenjena saška bolnišnica je nato sporočila, da ni umrl nihče, da pa se trudijo po najboljših močeh.

Zaradi vse večjega pritiska na zdravstveni sistem je nemška vlada sprejela odločitev, da se država do 10. januarja skoraj popolnoma ustavi, so še poročali na Televiziji Slovenija.

V Franciji umrlo več kot 60.000 bolnikov s covidom

V zadnjem dnevu je v Franciji umrlo 610 bolnikov s covidom, s čimer se je skupno število umrlih s to boleznijo povzpelo nad 60.000.

V bolnišnicah je zadnji dan umrlo 264 ljudi, sočasno pa so danes objavili tudi število smrti v domovih za starostnike v zadnjih treh dneh - 346.

Ob tem so potrdili 15.647 novih okužb, okoli tri tisoč manj kot dan prej ‒ vendar okoli dva tisoč več kot pred tednom dni.

Prizor s testiranja v švedskem mestu Lerum. Foto: Reuters
Prizor s testiranja v švedskem mestu Lerum. Foto: Reuters

Švedska z najostrejšimi ukrepi do zdaj

Švedska je kot edina evropska država kljubovala strogim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa. Zaradi naraščanja okužb v drugem valu so zdaj vendarle predstavili najstrožje ukrepe do zdaj.

Zapirajo se vse nenujne javne storitve ‒ vključno s fitnesi, bazeni in knjižnicami. Zaprtje bo trajalo vsaj do 24. januarja. Vlada je ob tem potnikom na javnem prevozu v urah večje gneče priporočilo, naj nosijo maske.

"Še naprej delamo, kar počnemo med pandemijo ‒ uvajamo prave ukrepe ob pravem času," je dejal švedski premier Stefan Lovfen.

Na Švedskem so v zadnjih dveh mesecih skoraj vsak teden sporočili rekordne številke potrjenih okužb. Umrlo je okoli 8000 ljudi, kar je glede na število prebivalcev nekajkrat več kot v sosednjih državah, a še zmeraj manj kot v nekaterih evropskih državah, ki so uvedle zaprtje.

Švedska po kritikah kralja uvaja strožje ukrepe

Slovaška uvaja strožje ukrepe

Na Slovaškem so zadnji dan potrdili skoraj 4000 novih okužb ter 62 smrti. Zdravstveno ministrstvo je danes objavilo, da bo Slovaška 26. decembra prejela prve doze cepiva proti covidu-19, cepljenje naj bi začeli naslednji dan. V soboto uvajajo nove ukrepe ‒ trgovine z nenujnimi izdelki se bodo zapirale ob 17. uri, vlada je državljane pozvala, naj ne zapuščajo domov.