Srbija izvaja množično cepljenje. Foto: EPA
Srbija izvaja množično cepljenje. Foto: EPA

Kot je za Televizijo Slovenija poročal Boštjan Anžin, je trenutno na voljo predvsem cepivo kitajskega Sinopharma, v kratkem pa naj bi dobili večje pošiljke ruskega cepiva Sputnik V.

Srbija se pri nakupu cepiv ni zanašala le na evropske mehanizme, med drugim je tako v državo prispelo milijon odmerkov kitajskega cepiva. Nastajale so kilometrske kolone, predvsem tistih, ki niso imeli naročenega termina.

Prebivalci se pri prijavi lahko odločijo, katera cepiva so pripravljeni prejeti. Na beograjskem sejmu, kjer je največja točka za cepljenje v državi, je sicer trenutno na voljo le kitajsko cepivo.

"Cepimo tiste, ki so se prijavili prek portala e-uprave ali vladnih klicnih centrov, pa tudi starejše od 65 let," je dejala Mirjana Krčevinac, direktorica zdravstvenega centra v Kraljevem.

Srbija je podpisala pogodbe za 6,5 milijona odmerkov cepiva, a jih trenutno ni mogoče dobiti. Države, pravijo v Beogradu, so odvisne od lastne iznajdljivosti in prijateljstev, na trgu, tako srbski predsednik Aleksandar Vučić, vlada prava vojna.

"Kot da je svet trčil v ledeno goro, tako kot nekoč Titanik. Najbogatejši rešujejo sebe in svoje najbližje, pripravljajo drage čolne. Mi pa, ki nismo bogati, mi, majhni na Zahodnem Balkanu, pa naj potonemo s Titanikom," je dejal Vučić.

V kratkem pričakujejo okoli 250.000 odmerkov cepiva Sputnik V, danes so prejeli še 10.000 odmerkov cepiva Pfeizer/BioNTech, ki naj bi zdaj prihajalo redno, vsak teden. Pogovarjajo se tudi s Kitajsko. Tudi v Srbiji so že potrdili angleško različico virusa, a na vrhuncu epidemije je bilo v bolnišnicah do 10.000 covidnih bolnikov, zdaj jih je pol manj.

V Srbiji se nadaljuje množično cepljenje
Maske FFP2 naj bi zadržale do 94 odstotkov aerosolov in drobnih delcev. Foto: EPA
Maske FFP2 naj bi zadržale do 94 odstotkov aerosolov in drobnih delcev. Foto: EPA

Avstrija: Maske FFP2 obvezne za starejše od 14 let

Prebivalci Avstrije, starejši od 14 let, morajo od ponedeljka v trgovinah, javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in storitvenih dejavnostih nositi zaščitne maske FFP2, ki naj bi zadržale do 94 odstotkov aerosolov in drobnih delcev.

Morda bodo tovrstne maske obvezne tudi za starejše učence, ko se bodo predvidoma februarja vrnili v šolske klopi, je dejal generalni sekretar na ministrstvu za šolstvo Martin Netzer.

Pojasnil je, da se o tem sicer še usklajujejo z avstrijskim ministrstvom za zdravje. Za jutranji program avstrijskega radia Ö1 je Netzer še povedal, da naj bi bile maske FFP2 pri pouku obvezne za vse starejše učence, ne le tiste, ki se ne bi testirali na novi koronavirus, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji šolanje trenutno poteka na daljavo, otroci pa se bodo v šole predvidoma vrnili po koncu zimskih počitnic 8. oziroma 15. februarja, odvisno od dežele, kjer se šolajo. Netzer ne izključuje možnosti, da bodo morali šolanje na daljavo podaljšati.

Uporaba zaščitnih mask v šolah je v Avstriji že obvezna za vse učence, starejše od 10 let, poleg tega morajo šole poskrbeti za ustrezno medsebojno razdaljo, med drugim z izmenskim poukom. Starejši učenci pa bodo morda morali uporabljati zaščitne maske FFP2.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so med pandemijo covida-19 lani ugotovili, da mlajši od 18 let predstavljajo 29 odstotkov svetovnega prebivalstva, a le osem odstotkov vseh okuženih z novim koronavirusom. Verjetneje je, da bo bolezen pri njih potekala v blagi obliki ali brez simptomov.

Glede na študije so otroci, mlajši od 10 let, manj dovzetni za okužbe z novim koronavirusom in tudi manj kužni. Najstniki od 16. leta dalje pa virus prenašajo v enaki meri kot odrasli. Organizacija še poudarja, da je verjetneje, da se bodo učitelji okužili zunaj šol kot v njih.

Več kot polovica učencev na svetu se trenutno spoprijema z delnim ali popolnim zaprtjem šol, sporoča Unesco. Foto: EPA
Več kot polovica učencev na svetu se trenutno spoprijema z delnim ali popolnim zaprtjem šol, sporoča Unesco. Foto: EPA

Okužbe po Evropi se znova širijo, čeprav se epidemiološke razmere v določenih državah izboljšujejo v primerjavi okužb drugega tedna s prvim letos. Manj okužb so tako zaznali v Luksemburgu, na Cipru, na Hrvaškem in Danskem, na Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu ter Litvi.

Vse druge države imajo po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni zvišanje okužb, med njimi: Irska, Španija, Portugalska, Malta, Romunija, Francija in Norveška. Kar 400-odstotno zvišanje okužb so potrdili na Islandiji, a je to predvsem odziv tega, da so imeli prej malo okužb, in sicer le 28, zdaj pa jih imajo več kot sto.

Učitelji v Franciji protestirajo

Unesco sporoča, da se več kot polovica učencev na svetu trenutno spoprijema z delnim ali popolnim zaprtjem šol. V 31 državah po svetu so izobraževalni centri popolnoma zaprti. To pa ne drži za Francijo, kjer pouk, z izjemo študentov, poteka po ustaljenih tirnicah, razlika je le ta, da morajo starejši od šestih let nositi maske.

Prav nespremenjen način šolanja pa je v torek na ulice pognal učitelje. Francosko vlado kritizirajo, češ da ob tolikšnem številu umrlih pouk ne sme potekati kot običajno, saj ni varen.

Na ulicah Pariza in Nantesa je bilo slišati glasne vzklike učiteljev "Brez virusnih navodil – ni šole!" Od vlade zahtevajo, naj naredi natančen načrt za varno šolanje.

Hkrati pa so v Montpellieru študenti vzklikali "Dovolj imamo Zooma!". Na daljavo se šolajo od oktobra, zdaj zahtevajo pouk v učilnicah vsaj en dan na teden. Vlado pozivajo tudi k takojšnji finančni pomoči. Francoski predsednik Emmanuel Macron je del njihovih zahtev slišal že prejšnji teden.

V Franciji pouk poteka kot običajno, učitelji protestirajo

Hrvaška napovedala odpiranje šol

Zaradi izboljšanja epidemiološke slike o rahljanju ukrepov medtem razmišljajo na Hrvaškem.

Vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v pogovoru za hrvaško televizijo (HTV) napovedal, da bodo s 1. februarjem zagotovo omilili določene ukrepe. Tako bi se lahko v šole vrnili tudi otroci od petega do osmega razreda, ki se zdaj šolajo na daljavo. "Intenzivni pogovori potekajo tudi o tem, da bi omogočili športne dejavnosti na prostem. Za vse preostalo pa bomo še videli," je izjavil vodilni hrvaški epidemiolog in opozoril, da bo sproščanje ukrepov odvisno tudi od tega, ali se bo na Hrvaškem pojavila katera izmed novih različic virusa.

V državi so v zadnjem dnevu potrdili 857 okužb ob 7173 opravljenih testih, s čimer je aktivno okuženih nekaj več kot 3000, za covidom-19 pa je umrlo 31 ljudi.

Sorodna novica Bruselj zavrača logiko AstraZenece, da kdor prej pride, prej melje

Odpiranje telovadnic, prodaja napitkov za s seboj

Sproščanje ukrepov pa si obetajo tudi lastniki telovadnic in lokalov, ki upajo, da bodo s prvim februarjem lahko prodajali vsaj kavo za s seboj. Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, je v ponedeljek potrdil, da se pogovarjajo tudi o omilitvi omejitve števila ljudi na posameznih prireditvah. Prav tako je napovedal, da bodo najverjetneje podaljšali obstoječe ukrepe, ko gre za obratovanje trgovin, javni prevoz in vstop v državo.

Obvezna karantena ob vrnitvi v Združeno kraljestvo

Britanski državljani in tisti s stalnim prebivališčem v Združenem kraljestvu bodo morali po vrnitvi iz 22 držav z visokim tveganjem za okužbo z novimi različicami novega koronavirusa v obvezno karanteno v hotel, so sporočile britanske oblasti.

Notranja ministrica Priti Patel je poslancem in poslankam pojasnila, da bodo morali Britanci po vrnitvi iz teh držav v karanteno za deset dni. Kdaj naj bi ukrep začel veljati, ni pojasnila, dejala je le, da bodo podrobnosti sporočili prihodnji teden.

"Novi ukrepi na meji so nujen korak za zaščito javnosti in našega prvovrstnega programa cepljenja," je še poudarila ministrica. Dodala je, da bodo pomagali zmanjšati prenos okužb in preprečili morebiten vnos novih različic virusa v državo.

Britanski mediji poročajo, da bo treba za desetdnevno karanteno odšteti okoli 1500 funtov (okoli 1700 evrov), ljudem v karanteni naj bi hrano prinesli do vrat sobe, bivanje v hotelu pa naj bi nadzorovali varnostniki.

Premier Boris Johnson pa je v parlamentu dejal, da za karanteno v namestitvah oziroma hotelih, ki jih bo priskrbela vlada, ljudem ne bo treba plačati iz lastnega žepa.

Anglija: V šole šele 8. marca?

Johnson je še sporočil, da se šole v Angliji ne bodo odprle februarja po zimskih počitnicah, bi se pa lahko učenci začeli vračati v šolske klopi 8. marca. Končna odločitev v povezavi s tem bo po njegovih besedah odvisna od izpolnjevanja ciljev glede cepljenja, šole pa bodo o ponovnem začetku pouka obvestili dva tedna vnaprej.

Premier je še izpostavil, da razmere v Združenem kraljestvu ostajajo slabe, saj je v bolnišnicah trenutno 37.000 covidnih bolnikov, skoraj še enkrat toliko kot na vrhuncu prvega vala pandemije.

Država je sicer v torek presegla črn mejnik 100.000 smrtnih žrtev zaradi covida-19.

Portugalska prepovedala letalske povezave z Brazilijo

Portugalska vlada se je zaradi naraščanja okužb in odkritja novih različic virusa odločila od petka do 14. februarja prepovedati vse letalske povezave z Brazilijo. Prepovedani bodo trgovski in zasebni poleti, pa tudi poleti vseh letalskih družb.

Še vedno pa bo iz Brazilije dovoljen prihod z letalom portugalskim državljanom in državljanom EU-ja, ki bodo imeli najmanj 72 ur star negativen izvid testa PCR pred vkrcanjem na letalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalska se bo s to prepovedjo pridružila Turčiji, Maroku in Peruju.

Na Portugalskem so medtem znova poročali o rekordnem dnevnem številu smrti bolnikov s covidom-19. V zadnjih 24 urah je umrlo 293 bolnikov, skupno več kot 11.000.

V bolnišnicah se zdravi doslej največje število covidnih bolnikov, in sicer 6603. Na oddelkih za intenzivno nego se jih zdravi 783. Da bi zajezili širjenje okužb, v državi od 15. januarja velja druga ustavitev javnega življenja.

Vlada je tudi že sporočila, da zaradi večtedenskega naraščanja hospitalizacij bolnikov s covidom-19 razmišlja, da bi zaprosila za mednarodno pomoč in da bi nekatere covidne bolnike prepeljala na zdravljenje v tujino. Nemška tiskovna agencija DPA tako poroča, da je nemška vojska poslala na Portugalsko medicinsko skupino, ki bo presodila mogočo podporo, potem ko je Portugalska za pomoč zaprosila Evropsko unijo.