Foto: EPA
Foto: EPA

Kot poroča The Washington Post, se zdravniki pri tej odločitvi sklicujejo na znanost. V preteklosti so imeli primere ozdravljenih ljudi, ki so bili po odvzetem nosnem brisu negativni, po vzetem analnem brisu pa pozitivni. To dokazuje, da ostanki virusa ostanejo dlje časa v anusu kot v dihalnem traktu, je pojasnil pekinški zdravnik Li Tongzeng, ki dodaja, da se zaveda, "da je analni bris neprijetnejši od nosnega, zato ga bomo izvajali le pri tistih, ki so v samoosamitvi, bomo brise jemali na oba načina".

Uporabniki družbenih omrežij na Kitajskem so se na novi način testiranja odzvali z mešanico cinizma in zgroženosti, češ da je tovrstno testiranje "invazivno" in "poniževalno".

Sorodna novica "Smo dva meseca v zaostanku, a se trudimo izboljšati proizvodnjo"

Leto dni zapora, ker je skrivala simptome

Sicer pa je sodišče na Kitajskem na leto dni zapora obsodilo žensko, ki je pred vkrcanjem na letalo prikrivala simptome okužbe z novim koronavirusom.

Pred vkrcanjem na letalo iz ZDA na Kitajsko je 37-letnica vzela zdravilo za zniževanje telesne temperature. Po pozitivnem testiranju na novi koronavirus v Pekingu je svoje dejanje priznala, v karanteno pa je moralo 63 ljudi, ki so bili v tesnem stiku z njo. Zaradi kaznivega dejanja oviranja preprečevanja nalezljivih bolezni je bila obsojena na leto dni zapora in še leto dni pogojne zaporne kazni.

Kitajska ima izjemno ostre ukrepe za zajezitev pandemije. Novoodkriti primeri so povezani z množičnim testiranjem, nad prebivalci se izvaja strog nadzor.

V državi z več kot milijardo prebivalcev od sredine decembra izvajajo množično cepljenje proti covidu-19, do kitajskega novega leta želijo cepiti 50 milijonov ljudi.

Moskva: Restavracije in klubi odprti vso noč

Zaradi izboljšanja epidemiološke slike bodo začeli rahljati določene ukrepe v Moskvi, kjer si želijo vzpostaviti razmere za okrevanje gospodarstva, je sporočil moskovski župan Sergej Sobjanin.

Po novem bodo lahko ob upoštevanju epidemioloških ukrepov restavracije, bari in nočni klubi odprti vso noč, do zdaj so bili lahko le do 23. ure. Delodajalcem pa ne bo treba več zagotoviti, da bo najmanj 30 odstotkov zaposlenih delalo od doma.

Sobjanin v objavi ni omenjal zbiranja na javnih površinah, zaradi česar po mnenju AFP-ja prepoved množičnih zborovanj ostaja v veljavi. Podporniki opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega so za ta konec tedna znova pozvali k protestom, potem ko se je že v soboto na protestih po celotni državi zbralo več deset tisoč ljudi.

Rusija je do zdaj potrdila več kot 3,7 milijona okužb, od tega okoli 900.000 v Moskvi. Za posledicami covida-19 je umrlo več kot 70.000 ljudi.

Avstralija že deseti dan brez okužb

O boljših novicah poročajo tudi iz dežele tam spodaj, kjer že deseti dan zapored niso zaznali novih okužb. Zato bodo sprostili določene ukrepe v najbolj naseljeni zvezni državi Novi Južni Wales. V zvezni državi Viktoriji, kjer trenutno poteka teniški turnir Australian Open, pa niso imeli novih okužb že tri tedne. V Avstraliji je sicer trenutno poletje.

ZDA povečale odkup cepiv na 600 milijonov odmerkov

Sorodna novica Na Hrvaškem 1. februarja v šoli verjetno prav vsi učenci

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek odgovoril na pritožbe guvernerjev zveznih držav, da nimajo dovolj cepiva proti koronavirusu, in obljubil, da bodo povečali tedenske dostave na najmanj deset milijonov odmerkov in da bo do konca poletja cepiva dovolj za 300 milijonov Američanov.

Biden je dejal, da bodo načrtovani odkup cepiva zdaj povečali s 400 na 600 milijonov odmerkov. Odkupili bodo dodatnih 100 milijonov od Pfizerja in dodatnih 100 milijonov od Moderne. Ti dodatni odmerki bodo sicer na voljo šele od poletja.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do torka zvečer okužilo že 25,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 425.000. Biden je že pred dnevi napovedal, da pričakuje, da bo število smrti naraslo na 600.000 in več.

Libanon: Na protikoronskih protestih več ranjenih

Protesti proti vladnim omejitvam v epidemiji so se v torek zvečer v mestu Tripoli na severu Libanona sprevrgli v spopade. Protestniki so z molotovkami, pirotehničnimi sredstvi in kamni obmetavali predstavnike varnostnih sil, ki so se odzvali s solzivcem in gumijastimi naboji. Ranjenih je bilo najmanj 45 ljudi, najmanj devet jih je potrebovalo bolnišnično oskrbo.

Tripoli je bil eno najrevnejših območij Libanona, epidemija pa je gospodarsko krizo še poglobila. Več kot polovica prebivalcev države je padla pod prag revščine, četrtina jih živi v izjemni revščini. Številni so ostali brez dohodka, odkar je Libanon uvedel zaprtje javnega življenja.

V Libanonu so od začetka pandemije potrdili več kot 285.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 2470 ljudi.