Številni prebivalci bangladeške prestolnice Daka so se dan pred začetkom strogega zaprtja odpravili v svoje domače kraje. Foto: EPA
Številni prebivalci bangladeške prestolnice Daka so se dan pred začetkom strogega zaprtja odpravili v svoje domače kraje. Foto: EPA

Azija je trenutno najbolj na udaru koronavirusne različice delta, število okužb pa zadnje čase nevarno narašča tudi v Afriki, ki ji je pandemija do zdaj z najhujšim večinoma prizanesla, poroča AFP.

Iz Kazahstana poročajo o rekordnih več kot 3000 okužbah v enem dnevu. V Tadžikistanu – kjer so junija prvič po skoraj pol leta sploh priznali prisotnost okužb z novim koronavirusom – so v soboto uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 18 let.

168-milijonski Bangladeš je od 28. junija znova pod vsedržavnim strogim zaprtjem, ki ga nadzorujeta policija in vojska.

Delno zaprtje so v soboto razglasili tudi v Indoneziji, kjer potrjujejo dnevne rekorde tako po številu novih okužb kot smrti, koronavirusna različica delta pa tam predstavlja že več kot 80 odstotkov vseh okužb.

Tudi v Iranu svarijo, da je pred vrati peti val pandemije, pred čimer je prebivalce posvaril odhajajoči predsednik Hasan Rohani. V mestih so začasno ustavili obratovanje nenujnih dejavnosti, poroča Guardian.

Luksemburški premier v bolnišnici

Bettel na vrhu EU-ja 24. junija. Foto: EPA
Bettel na vrhu EU-ja 24. junija. Foto: EPA

Premier Luksemburga Xavier Bettel je pod 24-urnim medicinskim nadzorom, poroča luksemburški RTL Today. 48-letnega premierja so preventivno hospitalizirali v nedeljo zjutraj, so potrdili v njegovem uradu.

Bettel je prvi odmerek cepiva AstraZeneca prejel 6. maja. Drugi odmerek naj bi bil po navedbah RTL-a načrtovan za 1. julij. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili po vrhu EU-ja v Bruslju, nihče od 26 državnih voditeljev pa ni bil obravnavan kot tesen stik.

Novi ukrepi v Moskvi, Nemčija prepoveduje vstop iz Rusije

V Rusiji se še naprej spopadajo s tretjim valom okužb. Zadnji dan so potrdili več kot 25.000 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od sredine letošnjega januarja. Iz države sicer že teden dni poročajo o rekordnem številu smrti bolnikov s covidom-19. Največ jih je bilo v soboto, kar 697, danes je ta številka padla na 663. Tudi v Rusiji je za kritične razmere kriva bolj nalezljiva različica delta, ki podobno kot v številnih drugih državah vse bolj izriva preostale.

V Moskvi bo od ponedeljka za vstop v restavracije obvezno imeti uradno QR-kodo, ki dokazuje cepljenje, prebolelost ali negativen izvid testa. Foto: EPA
V Moskvi bo od ponedeljka za vstop v restavracije obvezno imeti uradno QR-kodo, ki dokazuje cepljenje, prebolelost ali negativen izvid testa. Foto: EPA

V Moskvi so zadnji dan potrdili 7624 novih primerov in 111 smrti. V ponedeljek bodo morali gosti vseh restavracij in barov v prestolnici ob vstopu pokazati QR-kodo, s katero bodo dokazovali, da so cepljeni, prebolevniki ali testirani na novi koronavirus.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred kratkim sporočil, da nasprotuje obveznemu cepljenju, a v Moskvi je cepljenje postalo obvezno v nekaterih storitvenih dejavnostih. Do sredine avgusta mora biti v celoti cepljenih vsaj 60 odstotkov zaposlenih v tem sektorju, so odločile mestne oblasti.

V prestolnici je medtem zmanjkalo cepiv EpiVacCorona in CoviVac, na voljo sta samo še Sputnik V in lahki Sputnik. Tistim, ki so bili cepljeni pred več kot pol leta, bodo kmalu ponudili poživitveni odmerek Sputnika V. V 146-milijonski Rusiji je bilo sicer do zdaj cepljenih le 16 odstotkov ljudi, v veliki meri zaradi nezaupanja do razpoložljivih cepiv.

Številne evropske države medtem uvajajo različne omejitve za potnike iz Rusije. Nemčija bo v torek popolnoma zaprla mejo z Rusijo, da bi preprečili vnos koronavirusne različice delta. Ob vstopu v Grčijo pa morajo potniki iz Rusije pokazati negativen izvid testa, ki ga morajo nato po prihodu znova opraviti, poroča The Moscow Times.

Maske v Angliji naj ne bi bile več obvezne. Foto: EPA
Maske v Angliji naj ne bi bile več obvezne. Foto: EPA

Minister: V Angliji bo nošenje maske osebna izbira

V Angliji po prestavitvi sproščanja zdaj vse kaže, da bodo ukrepe zrahljali 19. julija, kot je bilo napovedano. Tudi v Združenem kraljestvu sicer od začetka junija opažajo porast števila okužb zaradi širjenja koronavirusne različice delta, zadnji teden dni potrjujejo nad 20.000 dnevnih okužb, a število smrtnih žrtev ostaja nizko, zadnji dan je umrlo 18 bolnikov s covidom.

Podatki, na podlagi katerih se odločajo o sproščanju 19. julija, so videti "zelo dobro", je ocenil britanski minister za stanovanjsko problematiko Robert Jenrick. Premier Boris Johnson naj bi v prihodnjih dneh predstavil podrobnosti načrta sproščanja še zadnje faze ukrepov.

Jenrick je ob tem tudi napovedal, da bodo izbiro glede nošenja mask prepustili prebivalcem. "Drugače bo, ko bomo lahko odločitev sprejeli zasebno in nam vlada ne bo govorila, kaj je treba početi," je dejal za Sky News.

Tudi sam je dejal, da maske v tem primeru ne bi več nosil. "Nimam velike želje nositi maske, menim, da veliko ljudi v tem ne uživa, prešli bomo v fazo, ko bo to stvar osebne odločitve," je dejal. Pri tem je pozval k cepljenju: "Poskrbeti bomo morali, da se vsaka odrasla oseba dvakrat cepi, saj je to ključ do ohranjanja virusa pod nadzorom, ko bomo prešli v jesen in zimo."