Minister Poklukar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Minister Poklukar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Ko bo Slovenija na zelenem seznamu, bi to lahko pomenilo, da bo takrat dovoljen prehod meje brez potrdila o negativnem izvidu testa. A to mora prej potrditi posvetovalna skupina," je prejšnji teden za MMC dejala direktorica Hrvaške turistične skupnosti Metka Bradetić.

Sorodna novica Evropska unija sprejela uredbo o evropskem digitalnem covidnem potrdilu

Že ta večer (četrtek) bo mogoče prek portala zVem pridobiti in natisniti evropsko digitalno covidno potrdilo, opremljeno s QR-kodo, ki bo olajšala potovanje v druge evropske države. Od 30. junija ga bodo cepljenim in prebolevnikom pošiljali še po pošti.

Vlada je do 4. julija podaljšala veljavnost odlokov, je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar in dodal, da so sprejeli spremembo, ki se nanaša na nošenje mask v zaprtih prostorih – med izjeme glede obveznega nošenja zaščitne maske v notranjosti so uvrstili tudi govornike, če se sočasno izvaja pravilo PCT in so vsi prisotni od njega oddaljeni vsaj dva metra.

Hkrati je vlada odločila, da lahko od sobote dalje mejo brez napotitve v karanteno prehajajo tudi ljudje, ki so cepljeni z dvema različnima cepivoma, je navedel Poklukar.

Vlada je ZZZS-ju naložila, da od 24. junija omogoča oddajo obrazca smsPASS in preverjanje identitete osebam, ki bi želele pridobiti evropsko digitalno identiteto.

Uvajajo evropsko digitalno potrdilo

Sorodna novica "Vsi, ki se ne želijo cepiti, imajo to pravico, a potovali bodo pod težjimi pogoji"

Zdravstveni minister je razkril, da Slovenija z današnjim dnem uvaja evropsko digitalno covidno potrdilo. "Začenja se testno delovanje, v polni meri pa bo sistem zaživel naslednji teden," je navedel. V tem času bodo preverjali delovanje sistema in odpravljali morebitne napake, pomanjkljivosti. Bistvo novega potrdila je enoten element za vso Evropo – QR-koda. Koda je lahko na natisnjenem potrdilu ali v mobilnih napravah. Aplikacija skupaj s potrebnimi čitalniki je že predana policiji, je zatrdil Poklukar.

Od 30. junija bodo začeli pošiljati tudi potrdila o cepljenju na dom – tako tistim, ki so cepljeni z vsemi odmerki, kot tistim, ki so cepljeni z enim, pa tudi prebolevnikom. Skupno naj bi poslali 600.000 potrdil dvakrat cepljenim, 300.000 potrdil enkrat cepljenim in prebolevnikom. Ta potrdila bodo identična tistim, ki se jih da natisniti na portalu zVem in vsebujejo QR-kodo. Poleg tega si bo mogoče za dva evra dati potrdilo natisniti tudi v lekarnah.

Tiskano potrdilo o cepljenju bodo dobili vsi, ki so bili dvakrat cepljeni do 30. 6. V nadaljevanju, praviloma v naslednjem tednu, pa tudi vsi, ki so bili cepljeni enkrat oziroma so bili prebolevniki.

Vse to pa še ne pomeni, da bo imetnik potrdila lahko prosto vstopal v vse države članice, je opozoril minister. Države imajo različne pogoje za vstop, vsak, ki je nekam namenjen, naj te pogoje preveri.

Uvajamo digitalno covidno potrdilo

Del države zelen, del oranžen

Poklukar je navedel, da incidenca v Sloveniji znaša 50 pozitivnih prebivalcev Slovenije na 100.000 prebivalcev na 14 dni, kar pomeni, da dejansko prehajamo v zeleno območje po evropskih merilih. ECDC bo v prihodnjih dneh to uradno objavil, kar pomeni, da bodo Slovenci lažje potovali, saj bodo zanje odpadle številne omejitve.

Po novinarski konferenci pa je ECDC že dejansko objavil nov zemljevid. Zahod države ostaja oranžen, vzhod je zelen. V to kategorijo območje uvrstijo, ko je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev nižja od 50, delež pozitivnih testov pa nižji od štirih odstotkov ali ko je incidenca nižja od 75, delež pozitivnih testov pa nižji od odstotka. Zahodna Slovenija še ne izpolnjuje teh kriterijev, tako da za zdaj ostaja obarvana oranžno.

Zemljevid s 24. 6. 2021. ECDC osvežitve objavlja vsak četrtek. Foto: ECDC
Zemljevid s 24. 6. 2021. ECDC osvežitve objavlja vsak četrtek. Foto: ECDC

Beović: Mešanje cepiv, povečan imunski odziv

Bojana Beović. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Bojana Beović. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je na novinarski konferenci predstavila nekaj prvih ugotovitev tujih raziskav o mešanju cepiv proti covidu-19. Raziskovanje tega je postalo še posebej zanimivo takrat, ko so nekatere države omejile cepljenje s cepivom AstraZenece na starejše od 50 ali 60 let in je ostalo kar nekaj ljudi, mlajših od te starostne meje, ki so za prvi odmerek prejeli cepivo AstraZenece in se je postavilo vprašanje, kako jih cepiti naprej, je pojasnila Beović.

Omenjene raziskave po njenih besedah predstavljajo šele neki začetek vedenja o kombinaciji cepiv, kažejo pa v smer, da bo verjetno tako res mogoče povečati zaščito, povečati imunski odgovor.

"Se pa seveda pojavlja vprašanje varnosti takega načina cepljenja, če vemo, da je prvi odmerek cepiva AstraZeneca tisti, pri katerem lahko, sicer izjemno redko, pride do teh hudih neželenih učinkov. Pri drugem odmerku so ti resni neželeni učinki bistveno – deset in večkrat – manj pogosti," je med drugim dodala.

Tako da odločitev glede mešanja cepiv po njenih besedah nikakor ni enoznačna. "Nekatere države so se odločile, da dovolijo mešanje, ampak zaradi tega, ker so omejile uporabo cepiva AstraZenece s starostno mejo in je mešanje mogoče zaradi tega, da mlajši od starostne meje ne prejmejo več cepiva podjetja AstraZeneca," je dejala.

V Evropi EMA svojega stališča do tega ni spremenila. Če pa bi nekdo izrecno želel, da bi dobil drugi odmerek drugega proizvajalca, pa gre za neuradno rabo, ki vso odgovornost za neželene učinke prenaša na zdravnika, ki cepi, in tudi na osebo, ki je cepljena in se s takim pristopom strinja, je pojasnila.

"Uradno takega mešanja ne moremo priporočiti, vprašanje pa je, kaj bodo pokazale raziskave v prihodnje, kakšen bo skrbni znanstveni pregled omenjenih raziskav. In kakšen bo razmislek in še novi podatki o tem, kakšen naj bi bil tretji odmerek cepiva, ki ga pričakujemo v jeseni ali pa po letu dni po prvem cepljenju," je dodala.

Pol Slovenije zelene, pol oranžne

Zapleti pri raziskavah o cepljenju otrok

Beović se je dotaknila tudi zadnjih stališč do cepljenja otrok, potem ko je posebno pozornost vzbudila izjava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), objavljena 21. junija, v kateri je pisalo, da se cepljenje otrokom in mladostnikom v obdobju, v katerem je cepivo podjetij Pfizer in BioNTech registrirano, ne priporoča, ker še ni dovolj ovrednotena varnost cepljenja v tej populaciji.

"Ta stavek je bil precejšnje presenečenje, saj je slab teden pred tem ekspertna skupina za cepiva pri WHO-ju navedla, da so ta cepiva dostopna, da se lahko uporabljajo pri otrocih oz. adolescentih od 12. leta naprej, da pa seveda otroci, zato ker niso posebej ogroženi, ne predstavljajo prioritete, in da priporočajo, da v vseh državah najprej cepijo bolj tvegane skupine in šele nato otroke," je dejala.

Izjava, objavljena 21. junija, je bila po njenih besedah umaknjena s spletnih strani WHO-ja in ostaja samo ta, ki govori o tem, da otroci niso prioritetna skupina za cepljenje.

Stališča držav po svetu do cepljenja otrok in mladostnikov s cepivom Pfizerja so sicer različna. V ZDA cepivo izrecno priporočajo, v Evropi je večinoma cepivo registrirano, priporoča pa se posebej tistim skupinam otrok, pri katerih se zaradi njihovih kroničnih bolezni pričakuje hujši potek bolezni covida-19, podobno je priporočilo pri nas, je še dejala Beović.

Krek: Cepite se

Direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: Zajem zaslona
Direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: Zajem zaslona

Število okuženih se znižuje, prišli smo do okoli tisoč okuženih v zadnjih dveh tednih, kar je zelo lep rezultat, pričakujemo, da se bo krivulja še naprej spuščala navzdol in da bomo v naslednjih tednih verjetno končali ta epidemični val "in se seveda pripravljali na morebitnega novega", je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Da bi spodbudil vse, ki se še niso cepili proti covidu-19, je Krek predstavil podatke iz Slovenije in tujine, ki kažejo na to, da se je z višanjem deleža precepljenih začela spuščati krivulja na novo okuženih.

"To spuščanje števila na novo okuženih vsakodnevno ni zgolj slučaj, ampak je rezultat zelo velikih naporov in dela v populaciji, da smo se cepili in da smo upoštevali zaščitna pravila," je poudaril Krek.

Znova je vse, ki se še niso cepili, pozval k razmisleku in cepljenju. To je po njegovih besedah zelo dostopno, na voljo je več vrst cepiva, cepiva je dovolj, mogoča je izbira.

"Naša velika želja je, da bi populacijo nad 50 let visoko precepili, vsaj do 80 odstotkov, kar bi nam v morebitnem jesenskem epidemiološkem valu zelo pomagalo, da se ne bi polnile bolnišnice in da bi kljub temu imeli odprte šole, tovarne itd.," je dejal Krek.

V primerjavi ukrepov, ki so ali še veljajo v Slovenji, z ukrepi, ki so ali še veljajo v tujih državah, pa je Krek dejal, da če bi jih ocenjevali "po odzivu medijev in glasu ljudstva, potem bi bili grozni", če pa jih primerjamo objektivno s preostalimi državami, pa vidimo, da sploh niso tako ostri in zahtevni, je dejal Krek. Med drugim imajo trenutno strožje ukrepe kot v Sloveniji v Italiji, Portugalski, Nemčiji, je dodal.

Zaživele so premične cepilne enote

Infektolog Andrej Trampuž o nuji po 80-odstotni precepljenosti

"V zaprtih prostorih lahko še vedno pride do prenosa, predvsem od tistih, ki niso cepljeni, na druge, ki prav tako niso cepljeni," je infektolog Andrej Trampuž v oddaji Ultrazvok na Radiu Prvi pojasnil, da bodo maske v notranjih prostorih ostale, dokler ne dosežemo precepljenosti. Trampuž, ki dela v berlinski kliniki Charite, se je prvič cepil s cepivom AstraZeneca, drugič pa s cepivom Pfizer. Pravi, da kombinacija različnih cepiv še poveča zaščito proti covidu. "To je zelo dobra novica, da v Sloveniji ljudje lahko izbirajo med cepivi, v Nemčiji tega še ne moremo iz logističnih razlogov, v Nemčiji cepimo milijon ljudi vsak dan," je dejal, da je možnost izbire dobra strategija, da se cepi čim več ljudi.

Katero cepivo je najboljše? "Tisto, ki ga čim prej dobimo, vsak dan šteje, lahko priporočam katero koli, sam sem bil prvič cepljen z AstraZeneco, potem pa še s Pfizerjem, ker je bilo takrat tisto cepivo na voljo. Zdaj pa se je pokazalo, da tisti, ki so cepljeni z različnimi cepivi, imajo še malo boljšo imunsko zaščito, a pri katerem koli cepivu, če se dvakrat cepimo, razvijemo polno zaščito, izjema je le J&J, pri katerem zadošča eno cepivo," je pojasnil Trampuž.

"Virus bo sicer ostal, pandemija pa bo končana. Tudi če jeseni pride do manjšega 4. vala," je povedal Trampuž. Poletne mesece moramo izkoristiti za odlično pripravo na jesen, da se cepimo in ohranjamo higienske ukrepe, potem pa se bomo lahko "veselili vrnitve v normalo". Treba je doseči 80-odstotno precepljenost, je opozoril.

Dr. Trampuž: Prvič AstraZeneca, drugič Pfizer

Kaj prinaša indijska oz. deltarazličica virusa?

"Mnogo hitreje se širi in povzroča hujšo klinično sliko, vsaj če gledamo bolnike, ki imajo enako starost. Zadeva je vseeno boljša, kot je bila lani, saj imamo že veliko ljudi precepljenih, predvsem starejše in ljudi s kroničnimi obolenji. Upamo, preden se bo ta različica (delta, op. n.) razširila tudi pri nas, da bomo lahko še mnogo ljudi pocepili pred jesenjo," je nadaljeval Trampuž in dodal, da bi tako preprečili morebitni jesenski četrti val epidemije.

Maske na prostem v poletnih mesecih niso potrebne, v notranjih prostorih pa so potrebne, dokler ne dosežemo 80-odstotne precepljenosti, je dejal infektolog Andrej Trampuž. Foto: Shutterstock
Maske na prostem v poletnih mesecih niso potrebne, v notranjih prostorih pa so potrebne, dokler ne dosežemo 80-odstotne precepljenosti, je dejal infektolog Andrej Trampuž. Foto: Shutterstock

"Mogoče je prav to težava v Veliki Britaniji, kjer so se cepili samo z enim odmerkom cepiva AstraZenece in si mislili "aha, saj to je zadostna zaščita" ter pozabili na drugi odmerek in začela se jim je širiti deltarazličica," je komentiral slabo stanje v Veliki Britaniji.

"Deltavariante (različice, op. n) imamo v Nemčiji trenutno zgolj šest odstotkov od vseh novih okužb, se pravi je delež še zelo majhen, verjetno pa bo jeseni ta različica predstavljala glavni delež. Lahko pa se pojavi tudi kakšna nova, a za zdaj nobena od novih različic ni tako huda, da cepivo ne bi več delovalo," je nadaljeval.

Imunska zaščita in tretji odmerek

Imunska zaščita zagotovo traja, tako Trampuž, najmanj šest mesecev po cepljenju, verjetno približno 12 mesecev. "Že danes vemo, da bo treba jeseni ali pozimi vse cepiti s tretjim odmerkom, potem pa bomo videli, ali bo to dovolj ali se bo treba cepiti še naprej, upamo, da se bo epidemija umirila in vsako leto ne bo potrebno cepljenje," je sklenil.

Kaj pa zaščitne maske?

"V zunanjih prostorih maska ni potrebna, to je največja prednost, ki jo imamo v teh toplih poletnih mesecih. Medtem ko v zaprtih prostorih lahko še vedno pride do prenosa, in sicer predvsem od tistih, ki niso cepljeni, na druge, ki prav tako niso cepljeni," je odgovoril Trampuž in dodal, da dokler ne bomo imeli 80-odstotne precepljenosti, bodo maske v zaprtih prostorih potrebne.

Pri infekcijskih boleznih je higiena rok po njegovih besedah izjemno pomembna, a dejstvo ostaja, da se novi koronavirus prenaša v 95 odstotkih prek zraka, zato sta maska in ustrezna distanca najpomembnejša ukrepa.

Koronaštevilke: V sredo 43 okužb

V torek je bilo potrjenih 43 novih okužb. Foto: BoBo
V torek je bilo potrjenih 43 novih okužb. Foto: BoBo

V sredo je bilo opravljenih 2146 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, odkrili so 43 okužb, kar predstavlja dva odstotka izvedenih testiranj. Umrlih med bolniki ni bilo.

V bolnišnicah se zdravi 80 ljudi, od tega 28 na intenzivni negi. V bolnišnici zdravijo tri bolnike manj kot dan prej, en bolnik manj pa potrebuje oskrbo na oddelkih za intenzivno nego.

V sredo so opravili tudi 30.629 hitrih testov. Vse pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR-testiranjem, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 54 oz. pet manj kot dan prej.

Prvi odmerek prejelo že 800.000 ljudi

Vlada je objavila tudi podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 798.984 oz. 46,3 odstotka starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 607.763 oz. 35,2 odstotka starejših od 18 let.

Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 530.967 oz. 60,6 odstotka, z drugim odmerkom pa 452.363 oz. 51,6 odstotka prebivalcev, še navaja vlada.

Koronavirusno okužbo je po podatkih vlade do zdaj prebolelo 251.692 ljudi.

Foto: Twitter Vlada RS
Foto: Twitter Vlada RS

Novomeška bolnišnica s kadrovsko stisko

V Splošni bolnišnici Novo mesto je bilo treba pred epidemijo covida-19 najdlje čakati pri dejavnostih ortopedije, kardiologije in otorinolaringologije, ta pa je čakanje za določene posege še podaljšala. Čakanje na posege v navedenih dejavnostih sicer skušajo skrajšati, po dopustih pa načrtujejo odpiranje dodatnih posegov in pregledov, so povedali.

Novomeški bolnišnici že od leta 2016 oz. od začetka delovanja njenega urgentnega centra primanjkuje 17 urgentnih zdravnikov. To pomanjkanje pa nadomeščajo specialisti kirurgije in internistke ter družinski zdravniki, je za STA povedala direktorica Milena Kramar Zupan. Nedavni odhod štirih internistov k zasebnikom je kadrovsko težavo še poslabšal. Posebej zato, ker so ti internisti delali tudi v urgentnem centru, je pojasnila.

V bolnišnici veliko napora usmerjajo tudi v zagotavljanje zadostnega števila negovalnega kadra oz. medicinskih sester in v uravnoteženost zaposlovanja. Težko namreč nadomeščajo razliko v pomanjkanju medicinskih sester, ki nastaja zaradi njihovega upokojevanja, ter njihovo "porodniško in starševsko" odsotnost.

Primanjkuje jim sicer skupaj 39 medicinskih sester oz. šest odstotkov od vseh medicinskih sester, vse to pa skušajo nadomeščati s prerazporejanjem, z nadurnim delom in s tekočimi razpisi prostih delovnih mest, je še povedala Kramar Zupanova.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije in premore nekaj manj kot 400 ležišč.