Sodelovanje v vseslovenski raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa je potrdilo manj ljudi, kot so pričakovali. Foto: BoBo
Sodelovanje v vseslovenski raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa je potrdilo manj ljudi, kot so pričakovali. Foto: BoBo

Novinarki TV Slovenija Petri Prešeren je uspelo izvedeti, kako poteka raziskava, in da izsledki najverjetneje ne bodo znani že pred prvim majem, kot so napovedovali. "Po naših neuradnih informacijah raziskava poteka počasneje, kot bi si želeli. Do danes so odvzeli nekaj več kot 1200 vzorcev, na povabilo za sodelovanje v raziskavi pa se je odzvalo 1319 ljudi. Okoli 10 odstotkov sodelujočih v raziskavi je otrok, mlajših od 14 let. Doslej pa so odkrili le en na novo odkriti primer okužbe," je pojasnila.

Sorodna novica "Ves strah je odveč, jemanje brisa ne boli"

Glavna težava je v tem, da se je za sodelovanje za zdaj odločilo manj ljudi, kot so upali. Da bo vzorec čim bolj reprezentativen, bi morali namreč testirati vsaj 1500 ljudi. Zato so že prejšnji teden ponovno poslali vabila vsem, ki se še niso odzvali. Zdaj lahko še do 30. aprila sporočijo, če bi v raziskavi vendarle želeli sodelovati. Bo pa to najverjetneje pomenilo, da izsledki raziskave, ki bodo ključni za sproščanje ukrepov, še ne bodo znani pred prvim majem.

Kacin: Od torka testiranje otrok

Testiranje otrok na novi koronavirus v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 se bo začelo v torek, je za STA povedal vladni govorec Jelko Kacin. V prihodnjih dneh bodo testiranje otrok po njegovih besedah izvajale posebej usposobljene medicinske sestre, hkrati pa bo to zadnji del raziskave, sledilo bo obdelovanje krvnih vzorcev.

Jemanje brisov se bo tako po njegovih besedah kmalu končalo, zatem pa bo sledilo obdelovanje krvnih vzorcev. Rezultati bodo po pričakovanjih na voljo po prvomajskih praznikih. Na vprašanje, kaj bodo storili, če v testiranje ne bo privolilo predvidenih 1500 ljudi, je odgovoril, da se bodo lahko v naslednjih dneh tisti, ki bi to želeli, še vedno prijavili za sodelovanje. Kacin ne dvomi, da bo dosežen vzorec 1500 ljudi. K sodelovanju pa bodo povabili tudi na torkovi novinarski konferenci vlade, je napovedal.

Jemanje brisov ne boli, te informacije, ki krožijo, so napačne, je pojasnil Miroslav Petrovec. Foto: TV Slovenija
Jemanje brisov ne boli, te informacije, ki krožijo, so napačne, je pojasnil Miroslav Petrovec. Foto: TV Slovenija

Petrovec: Jemanje brisa ne boli

Natančnih informacij, koliko povabljenih je vabilo zavrnilo, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec na petkovi novinarski konferenci ni imel, zadnja številka, s katero je razpolagal, pa je okoli 500. Med najpogostejšimi razlogi za zavrnitev je strah pred preiskavo, češ da je odvzem brisa boleč. Opomnil je, da so te navedbe že večkrat "teoretično zavrnili", poročanja medijev, ki so v zadnjih dneh spremljali več postopkov odvzema vzorcev, pa so to pokazala tudi v praksi. Kot je dejal, so vsi preiskovanci zatrdili, da je to banalen postopek, ki ne boli. Po zadnjih podatkih so odvzeli 1221 vzorcev.

Kot je še pojasnil Kacin, je nenehno zelo dejavna tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović. Po njegovih besedah je aktivna tudi ob koncih tedna in praznikih. Prav rezultati nacionalne raziskave in siceršnji epidemiološki kazalci poteka epidemije covida-19 bodo namreč podlaga za nove sprostitve ukrepov, med drugim tudi omejitve gibanja in dela v izobraževalnih ustanovah.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V nedeljo šest okužb in ena smrt

Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v slovenskih bolnišnicah, ostaja nespremenjeno. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 80 ljudi, od tega 22 na oddelkih za intenzivno nego. Potrjenih je bilo 6 novih primerov okužbe, ena okužena oseba pa je umrla.

Skupno sta bili v Sloveniji doslej potrjeni 1402 okužbi z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo 49.607 testiranj. Med okuženimi je 621 moških in 781 žensk. Število smrtnih žrtev se je v nedeljo povzpelo za eno, in je zdaj 83.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v Sloveniji med umrlimi za covidom-19 do vključno nedelje več žensk kot moških. Velika večina smrti je bila v starostni skupini nad 85 let, kjer je sicer tako med okuženimi kot med umrlimi občutno več žensk kot moških. V skupini mlajših od 45 let do zdaj ni bilo smrtnih žrtev.

Med potrjeno okuženimi je bilo v nedeljo največ oseb, starih od 45 do 54 let. Največ potrjeno okuženih žensk je prav v tej starostni skupini, moških pa je največ v starostni skupini od 55 do 64 let.

V nedeljo ni bila iz bolnišnične oskrbe odpuščena nobena okužena oseba, skupno število hospitaliziranih ostaja 80, od tega 22 bolnikov potrebuje intenzivno nego. Skupno so doslej v domačo oskrbo sicer odpustili 221 bolnikov, navaja vlada.

Porast števila okužb s po enim novim okuženim z novim koronavirusom so v nedeljo zabeležili v šestih občinah, in sicer v Šmarju pri Jelšah, Kranju, Slovenski Bistrici, Črnomlju, Lenartu in Beltincih. Občin s potrjenimi primeri je še naprej 153, občin z dvema ali več potrjenimi okužbami pa 110.

Iz ljubljanskega UKC-ja so sporočili, da imajo 31 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Od tega jih je na intenzivnem zdravljenju devet, sedem oseb pa je intubiranih.

V nedeljo šest novih okužb in ena smrt