Stroški nabave hitrih testov so bili javno objavljeni - okoli dva evra na test. Stroški izvedbe testiranja bodo še bistveno večji.
Stroški nabave hitrih testov so bili javno objavljeni - okoli dva evra na test. Stroški izvedbe testiranja bodo še bistveno večji. "Prve izračune bomo podali po prvih tednih: predvidevamo dodatni strošek približno 15 evrov na test," je pojasnila Marija Magajne. Foto: BoBo

"Začetek množičnega testiranja se je za en dan prestavil zato, da podamo strokovna sporočila, predvsem o pomenu negativnega izvida," je na novinarski konferenci dejala Marija Magajne z ministrstva za zdravje. Pojasnila je, da negativen izvid pomeni ugotovitev stanja v času, ko je bil bris odvzet. "Če smo bili v kakršnem koli tveganem stiku, je treba nadaljevati ukrepe, kot je veljalo doslej," je dodala.

Že jutri se bo začelo hitro testiranje. Možnost testiranja bodo imeli vsi, ki mislijo, da so okuženi, oziroma želijo preveriti svoje zdravstveno stanje.

Janez Janša po srečanju štirih predsednikov

Po navedbah Magajne bo hitrih testov v Sloveniji dovolj. "Prihajajo sproti in so že na voljo. Če bo treba in bo zanimanja veliko, bomo splošna testiranja nadaljevali," je napovedala. Po njenih navedbah je ljubljanska ekipa prvih 1000 testov že prevzela, do konca tega tedna pa bo v Sloveniji na voljo že nekaj 100 tisoč testov.

Ministrstvo je sicer pred več kot tednom dni izdalo javni poziv za mobilne ekipe: prijavilo se je 52 izvajalcev, ki so ponudili približno 130 ekip. "Mobilnih timov, ki bodo izvajali testiranja, je torej dovolj," je zatrdila predstavnica ministrstva za zdravje.

Hitro množično testiranje se lahko v torek začne v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in na Ptuju, pa tudi v Lenartu in Sevnici, so sporočili z ministrstva za zdravje. O točni lokaciji in začetku bodo prebivalci obveščeni prek lokalnih skupnosti.

Po mestnih občinah so se čez dan že pripravljali na testiranje, a popoldne informacije o točnih lokacijah testiranja pristojni še niso mogli podati. Na velenjski občini so za STA pojasnili, da so predlagali Titov trg, v Novi Gorici pa je najverjetnejša lokacija testiranja ploščad med občinsko stavbo in stavbo SNG-ja Nova Gorica.

Medtem so na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za STA pojasnili, da v Slovenj Gradcu v torek ni predvidenega množičnega testiranja. "To je še v fazi dogovarjanja med mestno občino in ministrstvom za zdravje," je sporočila predstojnica Neda Hudopisk. Na Mestni občini Slovenj Gradec pa so pojasnili, da se bo množično testiranje v Slovenj Gradcu predvidoma začelo v soboto.

Reportaža z ljubljanske točke za hitro testiranje

Janša: Testiranje ne bo promocijsko, ampak del načrta

Testiranje, ki bo promocijsko, bo sicer potekalo tri dni, torej do praznikov, je dejala. A pozneje je premier Janez Janša zatrdil drugače: "To ne bo promocijsko testiranje, ampak bo izpolnjevanje načrta, ki je bil sprejet že pred časom in v okviru katerega je poleg testiranja v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše, šolstvu, kar naj bi začeli na začetku prihodnjega leta, omogočena možnost komur koli, ki misli, da bi lahko bil okužen, da se testira s hitrim testom in preveri ta rezultat s testom PCR," je pojasnil.

Po praznikih nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, med njimi je Magajnejeva izpostavila zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Začetek v čim več mestnih občinah

Množično testiranje bi se sicer moralo danes začeti v Ljubljani, kjer bodo na Kongresnem trgu postavili premični laboratorij, v katerem bodo lahko opravili okoli 60 testov na uro.

Kot je pojasnila predstavnica ministrstva za zdravje, NIJZ prepoznava tudi pozitivne izvide hitrih testov kot potrjene primere okužbe. "Če rezultat popolnoma odstopa od pričakovanih (oseba je bila npr. v tesnem stiku z okuženim, pa je negativna), se opravi dodaten PCR-test. Tudi prikazovanje oz. objavljanje se bo spremenilo: prikazovali se bodo tako PCR- kot hitri antigenski testi, a ločeno," je pojasnila. Vsi pozitivni testiranci bodo nadaljnja navodila dobili po sistemu obveščanja NIJZ-ja.

Sorodna novica V nedeljo 1446 testov in 395 okužb, umrlo 26 bolnikov s covidom-19

Brez predhodnih naročil, izvid v 15 minutah

"Za zdaj se na odvzem brisa ni treba naročati – niti v Ljubljani niti v drugih krajih. Lahko se zglasimo na izbranih mestih in sledimo navodilom redarjev," je postopek razložila Magajna. Kdor se bo želel testirati, bo moral s sabo imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, izvid pa bo dobil po 15 minutah. Izvajalci bodo nato podatke pošiljali v osrednji register podatkov o bolnikih, prek NIJZ-ja pa bo poslan izvid s priporočilom, kako ravnati naprej.

Ob tem bodo na lokacijah množičnega testiranja veljali enaki varnostni protokoli kot pri vsaki dejavnosti, kjer je več ljudi. Pri urejanju dejavnosti bodo pomagali pripadniki civilne zaščite. "Na območjih, kjer je epidemiološka slika slabša, bomo v prihodnjih dneh skušali zagotoviti več možnosti za testiranje. Za posameznike, ki bi se želeli testirati, se bo, tako kot za zdravnike, uredila možnost prihoda na testiranje," je rešitve zapletov zaradi omejitev gibanja na občine pojasnila Magajna.

Testiranje bo za prebivalstvo brezplačno. Stroški nabave hitrih testov so bili sicer javno objavljeni – približno dva evra na test. Stroški izvedbe testiranja bodo ob tem še bistveno večji. "Prve izračune bomo podali po prvih tednih: predvidevamo, da bo dodatni strošek približno 15 evrov na test," je pojasnila Marija Magajne. "Če bi z večjim testiranjem zmanjšali širjenje okužbe, bi zmanjšali število hospitalizacij in težave v gospodarstvu, kar meče drugačno luč na ta finančni vložek," je dodala.

Množično testiranje bo že jutri steklo v večini mestnih občin.
Množično testiranje bo že jutri steklo v večini mestnih občin. "Več mest bomo zagotovili na epidemiološko bolj ogroženih območjih," je napovedala Marija Magajne. Foto: EPA

Kakšen je namen množičnega testiranja?

"Kdor koli bo na hitrem testu pozitiven, se bo razumelo, da je okužen, in bo napoten na bolniški dopust. Moral se bo umakniti iz delovnega procesa," je enega glavnih razlogov za uvedbo množičnega testiranja pojasnil vladni govorec. "Vlada želi ob tem tudi omogočiti vsem tistim, ki jih skrbi zdravstveno stanje, da gredo v najkrajšem mogočem času, brez čakanja na vrsto, na testiranje in ugotovijo, ali so pozitivni ali negativni," je dodal.

"Zanesljivost izvidov sicer ni tako visoka kot pri klasičnih PCR-testih, ampak za tiste, ki dvomijo, ali naj tvegajo obisk pri svojih najbližjih v času praznikov, je to vendarle neka usmeritev, ki jo lahko uporabijo," je še dejal Kacin.

Epidemiologi računajo tudi na to, da bodo s hitrimi testi okužbe odkrili tudi pri nekaterih atipičnih primerih, ko ljudje nimajo nobenih simptomov, a kljub temu širijo virus. "To ne pomeni, da bo število odkritih primerov bistveno višje, a vendarle bomo našli tiste, ki bi jih sicer težko. S tem bo predstava o tem, koliko virusa imamo v družbi, kje ga je največ, zagotovo veliko bolj realna. Iz teh razlogov je prišlo tudi do zamika," je dejal vladni govorec.

Napovedal je še, da bo največ pozornosti usmerjene v statistične regije s slabšo epidemiološko sliko. "Na splošno gledano pa so to zelo dragoceni podatki, ki jih bomo imeli že do četrtka in bomo tudi na tej podlagi lahko sklepali, da se 4. januarja začne pouk v šoli za prvo triado," je dodal.

Nad virus s hitrimi testi