S cepljenjem naj bi se širjenje nove gripe zmanjšalo, omililo pa naj bi tudi njene posledice. Kljub cepljenju pa, kot poudarja stroka, prebivalstvo ne sme zanemariti higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Foto:
S cepljenjem naj bi se širjenje nove gripe zmanjšalo, omililo pa naj bi tudi njene posledice. Kljub cepljenju pa, kot poudarja stroka, prebivalstvo ne sme zanemariti higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Foto:
Laboratorijski vzorci
Če bo izbruhnila pandemska gripa, bodo zdravstvene ustanove delovale po spremenjenem režimu. Foto: EPA
Ob začetku cepljenja prva bolnica v smrtni nevarnosti

Po besedah zdravnika Matjaža Jereba je bila bolnica z novo gripo s težjim potekom bolezni sprva sprejeta na običajen oddelek ljubljanske Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, v manj kot 24 urah pa je bila v petek premeščena na oddelek intenzivne terapije.

Po Jerebovih besedah bolnico, ki ni bila cepljena ne proti običajni ne proti novi gripi, umetno mehansko predihavajo in je neposredno v smrtni nevarnosti. Po besedah zdravnika pa ni znano, da bi bila bolnica pred okužbo v tujini.

Sicer pa gre po besedah predstojnika ljubljanske infekcijske klinike Franca Strleta za eno bolnico izmed petih bolnikov, ki so bili do zdaj hospitalizirani zaradi nove gripe. A gre za prvi primer z "zares težkim potekom bolezni", ostali so bili namreč po Strletovih besedah že izpuščeni v domačo oskrbo.

KAKO SE LAHKO IZOGNEMO OKUŽBI Z NOVO GRIPO?
- Z rokami se ne dotikamo oči, nosu ali ust,
- pogosto si umivamo roke s toplo vodo in milom,
- če pri sebi opazimo znake bolezni, ostanemo doma in po telefonu pokličemo zdravnika, da virusa ne širimo med ljudmi,
- izogibamo se tesnim stikom (manj kot en meter) z ljudmi, ki kažejo znake obolenja,
- kašljamo in kihamo v papirnati robec, ki ga takoj odvržemo v smeti in si umijemo roke.

Cepljenje poteka v 64 centrih
Sicer pa cepljenje proti novi gripi poteka v 64 cepilnih centrih, razpršenih po vsej Sloveniji. Na širšem obljubljanskem območju je teh centrov 18, na Celjskem 10, na območju Maribora sedem, na Koroškem šest, na območju Novega mesta, na Murskosoboškem, Goriškem, na obalno-kraškem območju in na Gorenjskem pa po štirje. Za cepljenje se je treba predhodno naročiti. Posameznik mora zanj prispevati sedem evrov, preostale stroške pa krije država.

Cepiti se smejo (skoraj) vsi, starejši od 6 mesecev
Stroka navaja, da cepilni centri niso regijsko omejeni, temveč se lahko posameznik cepi v katerem koli od njih, pri čemer se mora na cepljenje naročiti. Kontaktne številke vseh centrov in njihove delovne čase je mogoče poiskati na spletni strani www.ustavimo-gripo.si.
Potem ko je bilo napovedano, da bo Slovenija nabavila cepivo, so se v javnosti pojavili številni dvomi o njegovi varnosti, uradno pa v Sloveniji velja, da se lahko z njim cepijo že otroci, stari najmanj šest mesecev.

V ŠVICI CEPLJENJE Z ISTIM CEPIVOM OMEJENO

Švicarske zdravstvene službe so sporočile, da bodo za določene skupine omejile cepljenje proti novi gripi s cepivom pandremix proizvajalca GlaxoSmithKline (prav takšno cepivo je na voljo tudi v Sloveniji). V službi za zdravila Swissmedic so pojasnili, da ne bodo cepili nosečnic, otrok in oseb, starejših od 60 let, saj ni bilo opravljenih ustreznih raziskav o stranskih učinkih cepiva pri omenjenih kategorijah oseb. Nekateri opozarjajo, da navadno cepivo ni primerno za otroke in nosečnice, saj naj bi imelo preveč stranskih učinkov.


Cepiti se med drugimi ne smejo alergični na sestavine cepiva
Cepiti se sicer ne smejo osebe, ki so imele resno alergično reakcijo na kakšno od sestavin cepiva ali na kakšno snov, ki je lahko v njem prisotna v sledeh (jajčne in piščančje beljakovine, ovalbumin, formaldehid, gentamicinijev sulfat in natrijev deoksiholat). Cepljenje se lahko tudi odloži - ko ima posamznik akutno bolezen z visoko telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija.

Ob začetku cepljenja prva bolnica v smrtni nevarnosti