Precepljenost deklic proti HPV-ju je pri nas še vedno sorazmerno nizka, pravijo na OI-ju. Foto: BoBo
Precepljenost deklic proti HPV-ju je pri nas še vedno sorazmerno nizka, pravijo na OI-ju. Foto: BoBo

Pred začetkom Evropskega tedna preprečevanja raka materničnega vratu so na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana poudarili, da imajo ženske, ki se redno udeležujejo ginekoloških pregledov, med 70 in 80 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadar koli zbolele za rakom materničnega vratu. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV-ju pred prvo okužbo.

V Sloveniji je zato že od leta 2003 organiziran populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA), od leta 2009 pa pri nas poteka tudi brezplačno cepljenje deklic proti HPV-ju v šestem, za zamudnice pa tudi v osmem razredu osnovne šole.

Število obolenj se je razpolovilo
Program ZORA se je v tem času dobro prijel pri Slovenkah in več kot 70 odstotkov se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Tako je bilo v letu 2012 zabeleženo najmanj novih rakov materničnega vratu v zadnjih 60 letih. Leta 2012 je zbolelo 117 žensk, skoraj polovica manj kot leta 2003 in okoli 60 odstotkov žensk manj kot v začetku 60. let, ko je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji največja. Na inštitutu opozarjajo, da je to tudi v evropskem merilu odličen uspeh.

Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, namreč praviloma odkrijejo že predrakave spremembe ali pa raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv, ženska pa praviloma ohrani maternico in lahko še vedno zanosi. V Sloveniji se pregledov premalo udeležujejo predvsem starejše ženske, med 50. in 64. letom starosti.

Precepljenost deklic pa je razmeroma nizka (55-odstotna), pri čemer OI opozarja, da bodo necepljene deklice pozneje v življenju bolj ogrožene za predrakave spremembe in raka materničnega vratu.