Sindrom kronične utrujenosti ima več znakov. Foto: EPA
Sindrom kronične utrujenosti ima več znakov. Foto: EPA
Imunski sistem bolnikov s sindromom kronične utrujenosti je pretirano dejaven. Foto: European Community

13. junija je mrliški oglednik v Veliki Britaniji kot uradni vzrok smrti 32-letne Britanke Sophie Mirza navedel sindrom kronične utrujenosti. Natančna obdukcija je trajala dva tedna. Ugotovili so, da je bil vzrok Sophiejine smrti nenadna ledvična odpoved (nezmožnost izločanja urina) zaradi dehidracije kot posledica sindroma kronične utrujenosti. Pokojnica je za tem sindromom trpela šest let.

Sindrom kronične utrujenosti ima več usodnih simptomov, od ekstremne šibkosti, nesposobnosti koncentracije do nenehnih glavobolov. Bolniki imajo lahko to bolezen več let. Strokovnjaki še vedno niso enotni glede vzrokov zanjo. Nekateri goreče zagovarjajo njen psihični, drugi telesni izvor.

Ugotovitve ob raztelešenju Sophie Mirza pritrjujejo tistim, ki trdijo, da ima sindrom kronične utrujenosti korenine v imunskem sistemu. Nevropatolog Dominic O'Donovan v bolnišnici Oldchurck v Romfordu v Veliki Britaniji, ki je bil na obdukciji, je povedal, da so pri Sophiei našli vnetje hrbtenjače, ki ga je povzročilo vnetje živčnih vozlov hrbtnih korenin, torej jasno fizično manifestacijo te bolezni.

Jonatan Kerr, specialist za sindrom kronične utrujenosti na univerzi v Londonu, nad tem ni bil presenečen. Imunski sistem bolnikov s sindromom kronične utrujenosti je pretirano dejaven, kar bi lahko bil vzrok za vnetje živčnega tkiva, pojasnjuje Kerr. Sophiejin primer je ovrgel nasprotovanja, da pri sindromu kronične utrujenosti ne gre za bolezen fizičnega izvora.