Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin sta podpisala sporazum. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin sta podpisala sporazum. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje
Ministrica je po podpisu sporazuma izrazila veselje. Foto: BoBo

SMC, ministrica in predsednik vlade so odprli Pandorino skrinjico. Upam, da imajo rešitev, kako jo tudi zapreti.

Židan
Podpisan sporazum s Fidesom
Dogovor s Fidesom le podpisan

Ministrica je po podpisu sporazuma izrazila veselje in dejala, da je sporazum namenjen predvsem skrajševanju čakalnih vrst in nagrajevanju dodatnega uspešnega dela. "S podpisom sporazuma lahko nadaljujemo pogajanja za aneks h kolektivni pogodbi," je dejala ministrica.

Kuštrin pa je dejal, da tako kot je bil leta 1996, ko so zdravniki tri tedne stavkali, po končani stavki sporazum ključ za nadaljevanje pogajanj, je tudi danes podpisani sporazum ključ za nadaljevanje pogajanj. Dotaknil pa se je tudi kritik sporazuma: "Mi smo proevropsko usmerjeni. Sindikat je vedno zagovarjal delavnost, pridnost, poštenost, merljivost dela in pri tem vztrajamo," je dejal.

Zaplet tudi s sindikatom javnega sektorja
Zaradi zapletov pri sprejemanju sporazuma na vladni strani so nekateri roki iz sporazuma že tik pred iztekom, a Kuštrin je ob tem dejal, da bodo z dialogom vse nadomestili in da Fides zaradi tega ne bo postavljal ultimatov.

Sporazum s Fidesom pa je povzročil tudi napetosti v pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Te je vlada povabila na nov sestanek, kjer bi se pogovarjali o nadaljevanju pogajanj. Kuštrin je ob tem dejal, da Branimir Štrukelj, ki je tudi glavni tajnik sindikata Sviz, Fidesu očita tiste pravice, ki jih v Svizu že imajo.

Kuštrin vrača žogico Svizu
Standarde in normative imajo v Svizu, ne da bi o tem tekla desetletna razprava, kot je bilo to v primeru zdravniških standardov, je poudaril Kuštrin. Nadalje imajo v zakonu o sistemu plač ekskluzivno pravico, da so nagrajeni tisti, ki presegajo standarde in normative, je naštel. "lani so si nekatere poklicne skupine visokega šolstva dvignile plače. In tudi o tem ni bilo nobene razprave niti nobenega političnega pretresa," je dodal prvi mož Fidesa.

Je pa Kuštrin prepričan, da bo vlada dosegla sporazum s sindikati javnega sektorja in ji ne bo treba z interventnim zakonom znižati plač. Ob tem je poudaril, da sporazum vlade s Fidesom ni nobena ovira za sporazum z javnim sektorjem.

Omogočeno bo nagrajevanje zdravnikov
Sporazum med drugim določa, da se potrdijo standardi in normativi za zdravnike iz modre knjige, omogočeno bo tudi nagrajevanje zdravnikov, ko bodo za več kot 30 odstotkov presegali normative. Merila za to pa še niso točno določena in bodo predmet nadaljnjih pogajanj.

Določa tudi, da bo vlada predložila v usklajevanje predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi odpravila omejitev 57. plačnega razreda, ki ga uslužbenci v javnem sektorju lahko dosežejo z napredovanjem.
Židan: Cene ne poznajo
Stranka SMC in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta podpisala nekaj, za kar ne vesta, koliko stane, je v izjavi za medije komentiral predsednik SD-ja in kmetijski minister Dejan Židan, ob robu seje predsedstva Foruma starejših SD, ki je pozornost namenil tudi problematiki dolgih čakalnih vrst v zdravstvu.
"SMC, ministrica in predsednik vlade so odprli Pandorino skrinjico. Upam, da imajo rešitev, kako jo tudi zapreti," je dejal. Dodal je, da je zaskrbljen, saj do zdaj rešitve še niso predstavili.

Po Židanovih besedah "SMC in ministrica podpisujeta normative v modri knjigi, za katere mislita, da niso obvezni, ampak so samo instrukcijski, kar pa v resnici verjetno ni tako". Dejal je, da bi SMC moral imeti odgovor, kako zapreti Pandorino skrinjico, ki jo je odprl sporazum s Fidesom, že takrat, ko se je odločil, da v vladi preglasuje SD in DeSUS.

"Od gospodarske rasti morajo imeti koristi vsi in ne samo elite. Če ima korist zdravnik, mora imeti korist tudi medicinska sestra," je zatrdil Židan. Poudaril je, da bo SD vztrajal pri enakem pristopu do vseh v javnem sektorju. "In ne nazadnje, če je denar, da se izboljšuje stanje v javnem sektorju, potem mora biti denar tudi za izboljšanje stanja upokojencev," je dodal.



SMC, ministrica in predsednik vlade so odprli Pandorino skrinjico. Upam, da imajo rešitev, kako jo tudi zapreti.

Židan
Podpisan sporazum s Fidesom
Dogovor s Fidesom le podpisan