Foto:
Foto:
Bernardka Osolin
"Ko sem imela kaj na sodišču in ko sem imela pošto od advokata, sem bil en teden 'fertig'. Ker sem samo jokala," pripoveduje Bernardka Osolin, ki je prepričana, da gre le podpori družine in odvetnika zahvala, da je vse skupaj sploh preživela. Foto: Tarča

Nič nismo imeli, hodili smo na Karitas po pakete in na Rdeči križ, pa ljudje so nam pomagali. Prišli smo na nulo.

Bernardka Osolin o dolgotrajnem dokazovanju zdravniške napake
Odvetnik Ivan Kekec
Odvetnik Ivan Kekec opozarja, da bi morali pospešiti postopke, saj dolgotrajnost sodnih postopkov v primeru zdravniških napak ljudi spravi na kolena. Foto: Tarča
Odškodnine
Statistika zavarovalniškega združenja kaže, da se je število odškodnin v zadnjih sedmih letih skorajda potrojilo. Povečuje se število izplačanih odškodnin – lani so zavarovalnice brez bolnišnic izplačale 670 tisoč. Vendar bolnišnice plačujejo tudi vse višje premije – lani so jih plačali trikrat toliko, kot je bilo izplačanih škod.

Tedaj 38-letna mama dveh otrok je prišla julija 2002 v bolnišnico dr. Petra Držaja na nezahtevno odstranitev pooperativne kile, ki jo je sicer motila, ni pa povzročala bojazni za poslabšanje zdravja. Nato ji je pri spinalni anesteziji zdravnica prebodla žilo, česar domnevno ni opazila. Po operaciji so se bolečine večale, vendar so zdravniki govorili, da je to običajno. "Potem je bilo pa tako hudo, nečloveške bolečine so se večale. Šele ko sem od bolečin prevrnila omarico, je prišla skupina zdravnikov in me urgentno poslala v klinični center," pripoveduje Bernardka Osolin.

Rutinska operacija je družino spravila na kolena
Tako so šele šest ur pozneje ugotovili, da ne čuti nog, in z urgentno preiskavo so odkrili hematom, ki so ga še isti dan odstranili. Žal prepozno, saj pacientka vse od tedaj spodnjega dela telesa ne čuti več, je brez kontrole izločanja urina in blata. Ko je prišla po rehabilitaciji domov, se je z invalidsko pokojnino praktično prebijala iz meseca v mesec. "Nič nismo imeli, hodili smo na Karitas po pakete in na Rdeči križ, pa ljudje so nam pomagali. Prišli smo na nulo," pripoveduje Osolinova.

Slovenski zdravniki napak pri delu kolegov niso odkrili
Klinični center je odgovornost vseskozi zavračal. Zdravniška zbornica je zadevo preiskala, vendar pri delu anesteziologinje, kot pojasnjujejo, "niso zasledili napak pri obravnavi prizadete bolnice". Družini je na pomoč priskočil odvetnik Ivo Kekec. Ker denarja niso imeli, je obljubil: "Tudi če bomo vse izgubili, jaz ne bom zahteval nič." Leta 2003 se je začela dolgotrajna bitka na sodišču.

"Iz lažne solidarnosti se pokrivajo"
Odvetnik Ivan Kekec, ki se je zoperstavil UKC-ju Ljubljana, je začel bitko, ki je bila po njegovem mnenju "vse kaj drugega kot enakovreden boj v sodni dvorani". V Sloveniji, tako pravi, ni bilo več institucije ali izvedenca, ki bi strokovno in kredibilno izdelal izvedensko mnenje, saj je povezanost in lažna solidarnost tako močna, da tega preprosto ni bilo mogoče pričakovati. "So iz lažne solidarnosti pokrivali drug drugega in iz lažne solidarnosti pokrivali kolege," ocenjuje Ivan Kekec.

Na koncu obresti višje od odškodnine
Izdelanih je bilo več izvedenskih mnenj, vendar je na koncu obveljalo mnenje iz tujine, ki ga je izdelala Medicinska fakulteta v Zagrebu. Po njihovi presoji bi se ob takojšnjem odzivu zdravnikov Osolinova lahko izognila življenju na invalidskem vozičku. Klinični center je na podlagi sodbe okrožnega sodišča izplačal nesporni del odškodnine (262.197,85 evra in obresti 309.888,73 evra), dodatnih 100 tisoč evrov je izplačala še zavarovalnica. Osrednja slovenska bolnišnica je začela izplačevati oškodovanki tudi mesečno rento 238 evrov.

Zdaj je višje sodišče sodbo ponovno razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu v ponovno pisanje sodbe. Zadnji del zgodbe je po besedah odvetnika Ivana Kekca le krona boja z neučinkovito pravno državo, prikrivanjem odgovornosti bolnišnic in spornimi sodnimi izvedenci. Prepričan je, da se ta in tudi drugi podobni postopki ne bi smeli reševati tako dolgo, saj so oškodovanci ves ta čas odvisni samo od sebe, svojih bližnjih, dobrote prijateljev ter sosedov.

Nič nismo imeli, hodili smo na Karitas po pakete in na Rdeči križ, pa ljudje so nam pomagali. Prišli smo na nulo.

Bernardka Osolin o dolgotrajnem dokazovanju zdravniške napake
Tarča
Tarča