Vse več držav po svetu prekinja polete na Kitajsko in iz nje. Nekatere ob tem tudi zapirajo meje za tuje državljane, ki so bili na Kitajskem. Foto: Reuters
Vse več držav po svetu prekinja polete na Kitajsko in iz nje. Nekatere ob tem tudi zapirajo meje za tuje državljane, ki so bili na Kitajskem. Foto: Reuters

ZDA, Avstralija in pred kratkim še Japonska so v strahu pred širitvijo novega koronavirusa prepovedale vstop tujcem, ki so bili pred kratkim na Kitajskem.

Več kot 30 letalskih družb po svetu, nazadnje avstralski Qantas, se je odločilo za odpovedi poletov na Kitajsko in od tam, Rusija je pred dnevi zaprla kopensko mejo s Kitajsko. Iz Canberre so tako kot iz Washingtona sporočili tudi, da bodo prepovedali vstop vsem nedržavljanom, ki v državo prihajajo iz Kitajske; avstralski državljani, ki so bili na Kitajskem, pa bodo morali za dva tedna v karanteno.

Pozneje so podobno sporočili tudi iz Tokia. Japonska bo zavrnila vse tuje državljane, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem.

Podobne ukrepe je v preteklih dneh sprejelo že več držav, med njimi Italija, Singapur, Pakistan, Rusija, Vietnam in severna soseda Kitajske Mongolija. Velika Britanija, Nemčija in druge države pa so izdale priporočila svojim državljanom, naj ne potujejo na Kitajsko.

Letalske družbe, ki so odpovedale povezave s Kitajsko

Skupno je že več kot 30 letalskih družb ustavilo svoje povezave s Kitajsko - nekatere za določen čas, druge do nadaljnjega.

Med njimi so Air Canada, Air France, Air India, Air New Zealand, American Airlines, British Airways, Finnair, Lion Air, Lufthansa, SAS, Turkish Airlanes in United Airlines.

Kot zadnji je danes polete na in iz Kitajske prekinil avstralski letalski prevoznik Qantas.

WHO: Omejitve potovanj lahko povzročijo več škode kot koristi

Na Kitajskem tako rekoč vsi nosijo obrazne maske. Foto: AP
Na Kitajskem tako rekoč vsi nosijo obrazne maske. Foto: AP

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države opozorila, da zapiranje meja ni pravi način boja proti bolezni. "Omejitve potovanj lahko povzročijo več škode kot koristi, če ovirajo izmenjavo informacij, oskrbo z medicinskimi pripomočki in škodijo gospodarstvu," je v petek poudaril vodja WHO-ja.

WHO priporoča uvedbo pregledov na uradnih mejnih prehodih in opozarja, da zapiranje meja lahko pospeši širjenja virusa, saj lahko popotniki v države vstopajo tudi na nezakonit način.

Nemško letalo z evakuiranci ni smelo pristati v Rusiji

Izolacijska soba v vojašnici v Germersheimu blizu Frankfurta, kjer bodo dva tedna nastanjeni evakuirani nemški državljani. Foto: Reuters
Izolacijska soba v vojašnici v Germersheimu blizu Frankfurta, kjer bodo dva tedna nastanjeni evakuirani nemški državljani. Foto: Reuters

Evropske države sprejemajo različne ukrepe v boju proti novemu virusu 2019-nCoV. Nemčija je danes v Vuhan poslala vojaško letalo, ki je evakuiralo 102 nemška in 26 tujih državljanov. Na Kitajsko je isto letalo prepeljalo 10.000 zaščitnih oblek.

Po prihodu na letališče v Frankfurtu jih je pregledalo zdravstveno osebje. Tisti brez znakov okužbe bodo predvidoma 14 dni v karanteni v vojaškem oporišču blizu Stuttgarta.

Pri evakuaciji ni šlo brez zapletov, saj zaradi "pomanjkanja kapacitet na letališču" nemškemu letalu dovolili pristanka v Moskvi, kjer naj bi dotočili gorivo in zamenjali posadko. Namesto v Moskvi so to storili v Helsinkih.

Tudi iz Moskve so sicer sporočili, da bodo v ponedeljek in torek iz kitajske province Hubej z vojaškimi letali evakuirali okoli 600 ruskih državljanov.

Nemčija je predtem potrdila sedmo okužbo z novim koronavirusom 2019-nCoV, o vseh poročajo iz Bavarske. Vsi okuženi prihajajo iz istega podjetja, virus so dobili od sodelavca, ki je pred kratkim obiskal Kitajsko.

Francija za nedeljo načrtuje evakuacijo državljanov Evropske unije, poleg Francozov domenvno tudi Avstrijcev in Hrvatov. Sočasno poteka tudi postopek evakuacije Poljakov, ki želijo zapustiti Vuhan.

London umika diplomacijo. Prvi primeri v Italiji in Španiji.

Združeno kraljestvo je medtem sporočilo, da iz Kitajske začasno umikajo svoje diplomatsko osebje z družinami, potem ko so se za podoben ukrep ta teden odločile ZDA.

Italija je po prvih dveh potrjenih primerih koronavirusa v državi razglasila izredne zdravstvene razmere. V petek so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili tudi v Španiji.

Vsi Američani, ki bodo prišli iz Kitajske, v karanteno

Izbruh koronavirusa so za javno zdravstveno krizo razglasili tudi v ZDA in ukazali karanteno za vse ameriške državljane, ki se vračajo od tam. Ameriški državljani, ki se vračajo iz kitajske pokrajine Hubej, kjer je mesto Vuhan, žarišče novega virusa, bodo v karanteni dva tedna.

ZDA bodo od nedelje tudi omejile prihode potniških letal iz Kitajske na le sedem mednarodnih letališč, od koder bodo državljane dali v karanteno, tujce pa poslali na Kitajsko ali v druge države. Ameriške letalske družbe, kot so United, Delta in American, so napovedale odpovedi vseh poletov na Kitajsko. Tehnološki velikan Apple je napovedal, da bodo do 9. februarja zaprte vse njegove pisarne in trgovine v celinski Kitajski.

Li prosil EU, naj olajša dobavo nujne pomoči

Kitajska zaradi novega virusa postaja vse bolj izolirana. Foto: AP
Kitajska zaradi novega virusa postaja vse bolj izolirana. Foto: AP

Kitajska, ki vztraja, da širjenje virusa lahko omeji, je nezadovoljna zaradi vse večje izolacije. Kitajsko zunanje ministrstvo je tako v petek ukrepe ZDA označilo za "neprijazne". "Vsekakor to ni gesta dobre volje," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Hua Čunjing.

Kitajski premier Li Kečjang pa je Evropsko unijo prosil, naj olajša dobavo nujnih zdravil in medicinskih pripomočkov iz držav članic na Kitajsko.

Kitajska je sporočila, da bo za boj proti novemu virusu namenila 3,6 milijarde evrov. V pokrajino Hubej je poslala na tisoče dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in vojaškega osebja. V manj kot enem tednu so v Vuhanu zgradili dve novi bolnišnici, ki bosta bolnike začeli sprejemati v ponedeljek.

Nov ukrep: okrnjene poroke in pogrebi

Oblasti so danes pozvale ljudi, naj pogrebe svojcev izvedejo v čim ožjem krogu, posmrtne ostanke žrtev novega koronavirusa pa je treba sežgati v najkrajšem mogočem času. Uslužbenci pogrebnih služb morajo nositi posebna zaščitna oblačila in redno preverjati telesno temperaturo.

Kitajska je tudi pozvala pare, ki se nameravajo v nedeljo poročiti, naj preložijo poroko. Na Kitajskem so poročni uradi ob nedeljah običajno zaprti, a ker 2. februar letos zaradi kombinacije števil 2 in 0 velja za srečen dan (2. 2. 2020), bodo to nedeljo številni izjemoma odprti. Oblasti zaradi možnosti širjenja okužbe z novim virusom množična srečanja odsvetujejo in pare prosijo, naj preložijo poroko, svate pa, naj se ne udeležijo poročnih gostij.

Število žrtev novega koronavirusa narašča