Zdravnišje organizacije so opozorile na aktualne težave zdravnikov - njihovo pomanjkanje, slabe pogoje dela in organizacije ter izključitev stroke iz postopka sprejemanja zdravstvene zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnišje organizacije so opozorile na aktualne težave zdravnikov - njihovo pomanjkanje, slabe pogoje dela in organizacije ter izključitev stroke iz postopka sprejemanja zdravstvene zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, predsednica zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan in predsednik društva slovenskih zdravnikov Pavel Poredoš menijo, da je vlada socialni dialog prelomila. Udeleženci problemske konference vrha zdravniških organizacij pa so opozorili tudi na pomanjkanje zdravnikov in na slabe pogoje dela.

V Sloveniji primanjkuje 2.280 zdravnikov
Po besedah Živčec Kalanove želijo s konferenco sporočiti, da mislijo zelo resno, "da se zavedajo svoje odgovornosti in da pričakujejo vsaj enako odgovornost od vseh, ki organizirajo zdravstveni sistem". Vlada pa je kljub temu po njenih besedah socialni dialog prelomila in predlog nove zdravstvene zakonodaje kljub nasprotovanju stroke poslala v parlamentarno proceduro.
Spomnila je na decembrsko srečanje s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, na katerem je ta zagotovil, da v parlament ne bo šel zakon, ki ne bo imel zelene luči zdravniške stroke. To je groba oblika pritiska in napad na socialni dialog, kar želimo preprečiti, je dodala. Živčec Kalanova je opozorila še na pomanjkanje zdravnikov. Teh je v Sloveniji okoli 2.280 premalo, z novo pokojninsko reformo pa bi se stanje še poslabšalo.

Pri dodatkih ne bodo popustili vladi
Po besedah Kuštrina želijo s konferenco zdravnikom povedati, da so organizacije enotne pri njihovi zaščiti. Na drugi strani pa želijo sporočiti bolnikom, da vedo, kakšen je dober zdravstveni sistem, in da si zanj prizadevajo. Že pred konferenco je dejal, da bi moralo zaradi velikega pomanjkanja zdravnikov "glava boleti vse ministre, premierja in vse v parlamentu, ki se s tem ukvarjajo". Izpostavil je tudi nižanje standardov in normativov dela ter vztrajanje vlade na znižanju dodatkov za delo zdravnikov v neugodnem delovnem času. To je nesprejemljivo in pri tem zdravniška stroka ne bo popustila, zatrjuje Kuštrin. Vlada je po njegovih besedah opustila socialni dialog in pokazala, "da ne ceni poklica, ki ga v državi najbolj primanjkuje".

Potreben je večji posluh vlade
Tudi Poredoš je izpostavil, da bi lahko vse aktualne težave lahko premostili le z večjim posluhom vlade. Pogoji dela so po njegovih besedah glede na šibko organiziranost slovenskega zdravstva, predvsem pa na časovne standarde, zastareli in nesprejemljivi. Novi standardi, pripravljeni v času mandata prejšnjega ministra za zdravje, pa so ostali v predalu.

Zdravniške organizacije bodo po konferenci sklepe strnile v njihove že znane zahteve. Kot edini vladni predstavnik pa se je konference udeležil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen.