Foto: Radio Koper/web
Foto: Radio Koper/web

Ministrstvo za zdravje je bolnišnicam namenilo dodatna sredstva v okviru t. i. stresnega testa zdravstva. Priložnost so izkoristili v Valdoltri. Z velikom zagonom operacijskih strok so opravili za 2,8 milijona evrov dodatnih operacij. "V zgodovini Valdoltre še ni bilo opravljenih toliko posegov. Leto 2022 je bilo najbolj produktivno. Naj dam primerjavo. Leta 2017 smo jih opravili okoli 4400, lani pa skoraj 5900," je razložil ortoped Simon Kovač.

Sorodna novica Izvajalci na podlagi izhodnega covidnega zakona opravili za 79 milijonov evrov dodatnih storitev

Ob sobotah so operirali v vseh štirih operacijskih dvoranah, trikrat tedensko tudi popoldne med tednom. Ekipa je plačana po podjemnih pogodbah, drugi sodelujoči z dodatkom za nadpovprečne obremenitve. "To delo je zelo nepredvidljivo in zagotovo so zelo obremenjeni. Mislim, da je glavni stimulans, da ljudje še hodijo ob sobotah in popoldne ostajajo v službi, dejansko dodatna nagrada," je nadaljeval ortoped.

Z intenzivnejšim delom skušajo skrajšati čakalne dobe tudi v rednem delovnem času, z dobro organizacijo dela letno v povprečju odpade manj kot odstotek operacij. Pogosto delajo tudi po tretji uri, še posebej, če se dopoldne kaj zaplete, a to pomeni, da so pacienti, ki so tisti dan na programu, operirani.

Tako so število čakajočih na operacijo hrbtenice zmanjšali za 80 odstotkov. Namesto skoraj dve leti bolniki čakajo eno leto.

Se je pa trikratno povečal priliv čakajočih na operacije kolka in kolena. "Pritiski so nenehni. V najslabšem tednu sem dobil sedemnajst pisem, elektronskih pošt, klicev ljudi, ki bi želeli biti operirani, češ da ne morejo več živeti. Če bi jih vse dal na hitro ali zelo hitro listo, bi potem tisti, ki čakajo na redni listi, čakali neskočno časa," je izjavil Kovač.

Ortopedi bi sicer lahko delali še več tudi v drugih bolnišnicah, za to pa bi potrebovali tudi več drugega kadra in operacijskih dvoran. Valdoltra je tako dosegla svojo mejo.