Gre za prvi gradnik svetovne mreže, v okviru katere bo WHO razvil širok nabor digitalnih proizvodov. Foto: EPA
Gre za prvi gradnik svetovne mreže, v okviru katere bo WHO razvil širok nabor digitalnih proizvodov. Foto: EPA

Partnerstvo med WHO-jem in EU-jem bo temeljilo na tesnem sodelovanju pri razvoju, upravljanju in izvajanju tega sistema. Pobuda sledi sporazumu o krepitvi strateškega sodelovanja med EU-jem in WHO-jem na področju svetovnih zdravstvenih vprašanj, ki sta ga podpisala evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stela Kiriakides in generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus, so danes sporočili iz Bruslja in Ženeve.

"Pandemija covida-19 je poudarila vrednost digitalnih zdravstvenih rešitev za lažji dostop do zdravstvenih storitev," je na slovesnosti ob podpisu dejal Adhanom Ghebreyesus in dodal, da je to pomemben del prizadevanj WHO-ja za krepitev zdravstvenih sistemov in podporo državam pri boljši pripravi na prihodnjo epidemijo ali pandemijo.

V okviru partnerstva bo Evropska komisija izkoristila svoje tehnično znanje in izkušnje na področju digitalnih potrdil. Prvi korak bo zagotoviti, da bodo zdajšnja digitalna potrdila EU-ja še naprej učinkovito delovala.

"Zgodba o uspehu"

EU DCC je bil namreč med pandemijo covida-19 eden ključnih elementov Bruslja v boju proti tej bolezni. Z njim je EU olajšal prosto gibanje znotraj svojih meja, na podlagi odprtokodnih tehnologij in standardov pa je omogočila povezovanje tudi z državami, ki niso članice EU-ja, a izdajajo potrdila v skladu s specifikacijami EU-ja DCC-ja.

Po besedah Kiriakides je EU DCC državljanom Unije "pokazal luč na koncu predora in hkrati zaščitil javno zdravje v negotovih časih pandemije". "In ta zgodba o uspehu EU-ja je hitro postala svetovni standard," je dodala.

WHO bo na podlagi tega sistema zdaj vzpostavil svetovno mrežo digitalnih zdravstvenih certifikatov, ki bo vključevala tudi določanje standardov in potrjevanje digitalnih podpisov za preprečevanje goljufij. Pri tem WHO ne bo imel dostopa do osnovnih osebnih podatkov. To bo še naprej izključno v domeni vlad.

Prvi gradnik tega svetovnega sistema bo začel delovati ta mesec, v prihodnjih mesecih pa se bo razvijal. Po besedah generalnega direktorja WHO-ja bo mreža ob razširitvi med drugim vključevala izkaznice za rutinsko cepljenje.