Razstava Vintage CD je osrednji dogodek praznovanja 40. jubilejne sezone hrama slovenske kulture. Foto: MMC RTV SLO
Razstava Vintage CD je osrednji dogodek praznovanja 40. jubilejne sezone hrama slovenske kulture. Foto: MMC RTV SLO

Razstava Vintage CD, s katero želijo obuditi spomin na velike odrske dogodke, je na ogled v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma do 5. februarja.

Ob razstavljenih artefaktih iz posameznih predstav je glavni poudarek na stari tehnični opremi, ki je omogočila izvedbo odrskih doživetij.

Tehnična direktorica Cankarjevega doma Karmen Klučar je povedala, so se že nekaj časa poigravali z mislijo, kako razstaviti staro tehnično opremo. 40. sezona delovanja in ustvarjanja kulturnega hrama se je zdela kot nalašč za to priložnost.

Postavitev združuje približno 80 eksponatov – magnetofone, kasetofone, videoprojektorje, predvajalnike, diaprojektorje, različne tipe gledaliških svetil, regulatorje za upravljanje svetil, mešalno mizo za oblikovanje zvočnih podob predstav in dogodkov. Vsa razstavljena oprema je delujoča, tako da lahko razstavo pospremite ob glasbi posameznih predstav in videoposnetkov ter fotografij, ki jih projicirajo s pomočjo diaprojektorjev.

Kot je še povedala sogovornica, se občasno še vedno pojavi želja ali potreba po opremi starejšega datuma, saj digitalna doba včasih vendarle ne zadosti vsem potrebam in je treba uporabiti analogne naprave.

Čas prelomnic in trenutkov v Cankarjevem domu obujajo s pomočjo VHS-zapisov in posnetkov, ki jih oživljajo na zaslonih takratnih dni. Foto: MMC RTV SLO
Čas prelomnic in trenutkov v Cankarjevem domu obujajo s pomočjo VHS-zapisov in posnetkov, ki jih oživljajo na zaslonih takratnih dni. Foto: MMC RTV SLO

Praznovanje 40. jubilejne sezone, katere osrednji dogodek je pričujoča razstava, se bo nadaljevalo februarja, ko bodo v Veliki sprejemni dvorani znova izobešene restavrirane tapiserije, ki so bile zasnovane in izdelane posebej za Cankarjev dom med letoma 1979 in 1980. Zamisli za izdelavo tapiserij z merami 6 x 4 metre so na podlagi likovnih del priznanih umetnikov prispevale vse republike nekdanje Jugoslavije razen Črne gore kot tudi avtonomni pokrajini. Po 40 letih je bilo tapiserije treba restavrirati in očistiti, kar so opravili v belgijskem podjetju De Wit, specializiranem za tako zahtevne restavratorske podvige. Tapiserije bodo Veliko sprejemno dvorano znova krasile po 5. februarju.

"Cankarjev dom je v zadnjih štirih desetletjih pustil močan pečat, vplival je na življenje naše skupnosti, z umetnostjo, kongresnimi, družabnimi in protokolarnimi prireditvami je zaznamoval tudi naša posamična izkustva, bil pa je tudi prizorišče prelomnih zgodovinskih trenutkov, ki so korenito spreminjali tako družbeno ureditev kot način bivanja," je ob odprtju razstave zapisala generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski.