Grad je do sredine junija obiskalo okrog 67.000 obiskovalcev, od tega 46.000 tujih, največ je japonskih, italijanskih in britanskih gostov. Foto: Zavod za kulturo Bled
Grad je do sredine junija obiskalo okrog 67.000 obiskovalcev, od tega 46.000 tujih, največ je japonskih, italijanskih in britanskih gostov. Foto: Zavod za kulturo Bled

Najbolj priljubljeno pot na grad, po kateri se letno povzpne okrog 20.000 obiskovalcev, je v 50 letih njenega obstoja že dobro načel zob časa. Ker je bila njena obnova nujno potrebna, so se na Zavodu za kulturo Bled, ki upravlja grad, že leta 2009 odločili zanjo. Po dolgotrajnem postopku pridobivanja dovoljenj so lani začeli dela in jih prejšnji teden tudi dokončali.

Za ureditev poti je Zavod za kulturo Bled odštel 200.000 evrov, saj so bile urejene tudi varnostne ograje in osvetlitev za hojo po mraku (500 metrov dolga grajska pot ima 183 stopnic in 114 opornih stebričev).

Letošnji znesek obnove gradu = 400.000 evrov
Blejski grad Prenova sprehajalne poti je največja v vrsti naložb v kompleks Blejskega gradu ob njegovem jubileju. Med drugim so že prenovili tudi stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem, sanirali teren v okolici in postavili nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako so prenovili pohodne površine na obeh terasah gradu, delno tudi stopnišča, v celoti pa kuhinjske prostore grajske restavracije.

Pred matičarja v srednjeveški preobleki
Na gradu v jubilejnem letu poteka tudi vrsta prireditev. Tako si bo na Grajski poroki ta konec tedna zvestobo obljubilo pet parov iz Slovenije in Bledu prijateljskih občin, in sicer dva iz beograjske občine Vračar in en par iz Brixna. Prireditev, ki bo tokrat potekala drugo leto zapored, se opira na temelje kmečke ohceti v srednjeveški preobleki.

Blejski grad je tudi sicer priljubljeno prizorišče za poroke. Od leta 2002 se je na njem poročilo 423 parov, od tega 176 tujih. V zadnjem obdobju pa je na gradu letno med 50 in 60 porok.