Prestolnica v zadnjih letih doživlja izjemen turistični razcvet. Foto: BoBo
Prestolnica v zadnjih letih doživlja izjemen turistični razcvet. Foto: BoBo

"Namen Dnevov slovenskega turizma je krepiti partnerstvo, da bomo močnejši, vidnejši in odmevnejši, da bo turizem dobil mesto, ki si ga na podlagi rezultatov v slovenskem gospodarstvu zasluži," je na novinarski konferenci ob odprtju dogodka povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Slovenski turizem je že v preteklem letu namreč dosegel dva od zastavljenih ciljev strategije razvoja turizma do 2021.

Zelene številke slovenskega turizma

Kulinarična ponudba je med glavnimi turističnimi proizvodi naše države. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Kulinarična ponudba je med glavnimi turističnimi proizvodi naše države. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Dosegli smo namreč zaželeno povečanje števila gostov za 7 odstotkov in prenočitev za 3 odstotke. "Osnovni cilj strategije pa je tudi 3,7 do štiri milijarde evrov prilivov iz izvoza potovanj; za to pa bo treba do konca tega obdobja še pošteno delati," je poudaril Počivalšek. Od začetka veljave omenjene strategije so se prilivi od izvoza potovanj sicer povečali kar za 24 odstotkov. Letošnja številka pa je s 3-odstotno rastjo, na 1,9 milijarde evrov še precej daleč od zastavljenega cilja.

Treba bo torej privabiti več turistov, ki so pri nas pripravljeni zapravljati več in uporabljati zahtevnejše storitve, predvsem na področju gastronomije. "Gostinci potrebujejo nov, sodoben zakonodajni okvir, ki bo omogočal razvoj gastronomije in je ne bo ukalupljal," je dejal Počivalšek.

Minister je še poudaril pomen javnih razpisov, s katerimi država podpira razvoj slovenskega turizma. Med letoma 2017 in 2018 je država podprla evropsko financiranje 121 projektov na področju razvoja turistične infrastrukture in novih, nadgrajenih turističnih produktov. V prihodnjih dveh letih pa bo na voljo dodatnih 5,5 milijona evrov za vodilne destinacije, 3 milijone za nove integralne turistične produkte, za energetsko sanacijo turističnih zmogljivosti in gostiln bo ponujenih 21 milijonov evrov, za energetsko sanacijo planinskih koč pa 5 milijonov evrov.

Butična prihodnost Slovenije

Še naprej bomo vztrajni, da skupaj z drugimi deležniki in pristojnimi ministrstvi odpravimo nepotrebne administrativne in druge ovire iz preteklosti ter pripravimo teren za novo, sodobno, časom primerno gostinstvo. Želimo si sodelovanja, povezovanja in upoštevanja predlogov," pa je zatrdil Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Poudaril je pomen gostinstva, kulinarike in gastronomije kot najpomembnejših slovenskih turističnih proizvodov.

Za glavne destinacije bo na voljo več kot 5 miljonov razvojnih sredstev. Foto: BoBo/Jaka Jerasa
Za glavne destinacije bo na voljo več kot 5 miljonov razvojnih sredstev. Foto: BoBo/Jaka Jerasa

Kljub težavam, ki jih množični turizem včasih povzroča domačinom, pa je turizem med vsemi gospodarskimi panogami tisti, ki omogoča kakovostno rast in razvoj, tako večjim mestom kot podeželju, je poudaril predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka. TZS bo v sklopu dnevov turizma podelila tudi nagrade za najgostoljubnejše kraje in ponudnike, s čimer želijo še dodatno pomagati manjšim in bolj odmaknjenim krajem v Sloveniji.

Osrednja tema dnevov turizma so sicer spremembe in preoblikovanja turizma, čemur bodo posebno pozornost posvetili tudi v Slovenski turistični organizaciji. Direktorica Maja Pak je ob tej priložnosti opozorila, da se rast turizma na svetovni ravni upočasnjuje, zato je rekordno leto v Sloveniji zelo pozitiven znak. STO se bo sicer še naprej usmerjal predvsem v digitalno oglaševanje in sodelovanje z novinarji in spletnimi vplivneži, udeleženi pa bodo tudi na vseh pomembnih turističnih dogodkih po vsem svetu. V naslednjih dveh letih bodo med pomembnejšimi Expo v Dubaju, olimpijske igre v Tokiu, predsedovanje Slovenije EU-ju in športni dogodki.

Podelili bodo turistične nagrade

Na slovesnosti bodo podelili tudi turistične nagrade, med prejemniki pa bo tudi kolesar Primož Roglič.

Turistično nagrado bodo podelili tudi Primožu Rogliču, in sicer kristalni triglav za osebnost, ki je v zadnjem letu največ prispevala k prepoznavnosti Slovenije v svetu. "Vsakič, ko se udeleži katere od dirk, bodisi v Sloveniji bodisi v tujini, je dvoje zagotovljeno: zanj iskreno in srčno navija vsa Slovenija in naša dežela kot domovina vrhunskih športnikov, ki dosegajo neverjetne zmage, bo ponovno na prvih straneh vseh vidnih športnih in drugih medijev," so zapisali organizatorji Dnevov slovenskega turizma, ki so Rogliča skupaj izbrali za nagrajenca.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo podelilo nagrado ambasador slovenskega turizma za leta 2019, katere prejemnik je Emil Gaspari – Slovenec, ki se je leta 1961 na tovorni ladji podal v ZDA.

Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, ki ga podeljuje Turistično-gostinska zbornica Slovenije, bo prejel Dominik S. Černjak, ki je leta 2015 sprejel izziv oživitve jezera Jasna.

Anton Magdič iz Gostilne Ančka si je prislužil priznanje za življenjsko delo v gostinstvu, ki ga podeljuje sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije bo prejel Jože Prah, je odločila Turistična zveza Slovenije. Prah je gozdarski inženir, predsednik komisije za razvoj turizma v gozdnem prostoru in član upravnega odbora TZS-ja. Je predsednik Društva oglarjev Slovenije in predsednik komisije za evropske pešpoti v Sloveniji. Izdal je mnoge zloženke, vodnike, sodeloval pri filmih in je redni gost časopisov, TV-oddaj in tematskih razstav.

Nagrado kristalni triglav 2019, ki jo podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenije, prejme BTC City Ljubljana. To "inovativno okolje pritegne poslovne in kongresne goste, zlasti Maraton Franja pa tudi športnike", se glasi utemeljitev.

Na prireditvi pa bodo podelili tudi nagrade snovalec in sejalec za najbolj inovativne projekte in ideje.

Sejalec 2019 je turistični produkt Večerja treh dežel prijavitelja Hit Alpinea. Produkt se odvija v premeru 60 kilometrov – pozdrav z aperitivom je v Kranjski Gori, topla predjed v Trbižu, glavna jed v Podkloštru in sladica spet v Kranjski Gori. Gostje okusijo treviški radič, koroški kruh z drožmi, znamenite suhomesnate dobrote iz Ziljske doline, tradicionalno furlansko skuto in kanalske njoke. Sladica pa je slovenska potica, najznačilnejše slovensko praznično pecivo.

Nagrado snovalec pa so prejeli turistični produkti ogleda ljubljanske tržnice z zajtrkom Turizma Ljubljana, pohorska Pot pod krošnjami na Rogli ter sanje, aromaterapija in gozdna kopel v osrčju divjega gozda v Vipavski dolini podjetja Theodosius.