Znana glasba lahko dojenčka hitro pomiri in uspava. Foto: EPA
Znana glasba lahko dojenčka hitro pomiri in uspava. Foto: EPA

Raziskovalci so raziskavo opravili na več materah in njihovih otrocih. 24 nosečnic je v zadnjem trimesečju nosečnosti petkrat na teden zavrtelo uspavanko Twinkle Twinkle Little Star. Ko so se njihovi otroci rodili, so jim spet zavrteli isto uspavanko. Možgani otrok, ki so melodijo poslušali že v maternici, so se nanjo intenzivneje odzvali kot pri otrocih, ki pesmice pred tem niso slišali.

S tem so raziskovalci znova potrdili ugotovitve, da še nerojeni otroci slišijo in si zapomnijo zvoke 'zunanjega' sveta. V spominu jim ostanejo tudi mesece po rojstvu. "Rezultati študije nam dokazujejo, da se otroci lahko učijo že zelo zgodaj in da učinki takega učenja ostanejo dalj časa," je pojasnil Eino Partanen.

Povezava do izsledkov raziskave v angleškem jeziku.

Sodelujoči pri raziskavi so prepričani, da imajo prav melodije in zvoki govora, ki pridejo do še nerojenega otroka, največjo težo pri poznejšem učenju komunikacije.

Znano je sicer, da novorojenčki prepoznajo glas svoje mame, da celo ločijo materni jezik mame od tujega jezika in da jih prevladujoč zvok okolja, ki so ga slišali še v maternici, hitreje pomiri. Zvoke lahko še nerojeni otroci zaznavajo od 27. tedna dalje.